Main Content

Štartuje 69. ročník NBA: 8 otázok pred začiatkom sezóny

utorok, 28. október 2014 13:13 | Autor: Viktor Štefaňák

Štartuje 69. ročník NBA: 8 otázok pred začiatkom sezóny
Štartuje 69. ročník NBA: 8 otázok pred začiatkom sezóny | zdroj: © TASR

Ste pripravení? Dnes v noci končí 135 dňové čakanie na zápas sezóny NBA. Tá začne hneď tromi duelmi. Obhajcovia zo San Antonia nastúpia proti Mavs, Houston vyzvú Lakers a Orlando začne s Pelikánmi z New Orleans. Načo sa môžeme tešiť tento rok?

Návrat LeBrona domov

Áno, King James sa po štyroch rokoch na Floride rozhodol opäť pre zmenu. Lepšie povedané pre návrat tam, kde začal svoju cestu v NBA. Prinesie do mesta z Ohia vytúžený titul po 44 rokoch? Má k sebe skvelých parťákov, MVP posledného All Stars zápasu Kyrie Irving a double double mašinu Kevin Love. K tomu talentovaných mladíkov Waitersa a Thompsona, veteránov Mariona, Millera a Varejaa.

Bude z toho titul? Náš tip: Nie

Nový majiteľ LA Clippers

Éra Apple a iPhonov sa skončila v tíme z LA. Clippers totiž vlastní šéf Microsoftu Steve Ballmer. No pokiaľ sa bavíme o basketbale, Clippers to musí len pomôcť. Chlap má peniaze, nadšenie a nie je rasista. Doc Rivers spolus Chrisom Paulom a Griffinom sa tak môžu sústrediť na basketbal a nerozptylovať sa nebasketbalovými otázkami ohľadom ich majiteľa. Rivers je skvelý motivátor a tak je tu priestor, aby vo svojej druhej sezóne ukázal, čo dokáže z hráčov vymačkať.

Vyhrajú LA Clippers Západnú konferenciu? Náš tip: Nie

Zdravý Derrick Rose

Kto pozorne sledoval prípravu a leto USA basketbalovej reprezentácie, povedal si: „Je späť“. D-Rose znovu ukazoval svoju rýchlosť a všestrannosť, až doviedol tím USA k zlatej medaile. Všetko pod dohľadom svojho trénera Thibodeaua, ktorý citlivo strážil jeho minúty na ihrisku. Bulls hrajú najlepšiu obranu, možno, v celej lige a navyše získali skúseného a nestarnúceho Paua Gasola. Koleno Joakim Noaha nie je úplne tip top, Rose vyzeral byť OK, až porcia 25-30 zápasov ukáže, ako sú na tom Bulls zdravotne.

Predvedie Rose „MVP“ sezónu? Náš tip: Áno

Kobe a LA Lakers

19. sezóna pre „Black mamba“ je tu. Posledné dva roky si veľmi nezahral, predsa len, jeho telo po toľkých playoff sériách a sezónach bolo opotrebované a už to nezvládlo. No tento pravý líder je späť, opäť hladný po titule, MVP ocenení a víťazstvách. Pravdou však je, že okrem možnosti preskočiť Jordana v All time scoring liste, chýba mu 592 bodov, Kobeho a Lakers nič dobré nečaká. Steve Nash je out, Gasol je mimo, Lin nie je ten combo hráč, akého Kobe potrebuje a mladíci sú veľmi neskúsení a talent takisto nie je na úrovni, akú Lakers potrebujú.

Pôjdu LA Lakers do playoff? Náš tip: Nie

Začiatok sezóny OKC bez Duranta

Kevin Durant je najlepší strelec na celom svete. Aktuálne. No absolvoval svoju prvú operáciu v živote, pravá noha a bude mimo zhruba 6 týždňov. Ako dokáže stále mladý Thunder zabrať bez neho? Majú široký káder a teraz musia ukázať hráči ako Ibaka či Lamb, že aj oni vedia skórovať viac, ako doteraz, lopta bude častejšie v ich rukách. Westbrook je podľa Brooksa najlepší PG v lige, teraz je jeho čas. Kým sa vráti KD, musí tím potiahnuť a ukázať lige, že OKC patrí do TOP4 na Západe.

Dokážu OKC udržať domácu palubovku pre playoff? Náš tip: Áno

Obhajcovia zo San Antonia

Šiesty titul v kariére Timyho Duncana? Spurs nestratili nikoho z tímu, čo sa často nepodarí, najmä po zisku titulu. No ich mentalita je úplne inde. Žiadne hviezdne maniere, veľkohubé vyhlásenia, skromnosť, pokora a tvrdá robota. To je tím okolo trénera Popovicha. Systém, ktorý pozná každý hráč naspamäť, do ktorého perfektne zapadá každý jeden člen tímu. Čo bude otázkou, je zdravie hráčov a ich vek. Dokáže Splitter prebrať úlohu Duncana, Loenarda Ginobiliho a Parker stále ukazovať svoje MVP schopnosti?

Obhája Spurs titul? Náš tip: Áno

Nováčikovia 2014

Od roku 2004 tu nebol taký našlapaný draft, ako tento rok. Aspoň čo sa týka predikcií a mien v ňom. Dokážu Wiggins, Noel či Parker hrať ako James, Wade či Anthony? Wiggins bol ako draftová jednotka vymenený od LeBrona Jamesa a Cavs do Wolves, kde môže pravdepodobne ukázať oveľa viac, ako by bol schopný v Clevelande. Parker a Bucks, to je výzva ako hrom. Bucks nehrajú dobre už niekoľko rokov a playoff je ich často nedostižný cieľ. No teraz sa táto partička, trénovaná Jasonom Kiddom bude pokúšať o viac, ako len preraziť do playoff. Dajme im 2-3 roky.

Budú Wolves a Bucks v playoff? Náš tip: Áno

Jackson na Manhattane

Všade, kde sa objavil Phil Jackson, objavili sa aj tituly a úspechy. Jeho „triangle“ ofenzíva je známa po celom svete, práve preto si vybral za trénera svojho bývalého zverenca Fishera. No NY Knicks nemajú okrem Anthonyho zatiaľ čo ponúknuť. Od Jacksona sa očakáva stabilizácia tímu a pomalé zapracovanie zmien do organizácie NY Knicks. Prvé zmeny môžeme vidieť už počas úvodných mesiacov, no to hlavné má prísť až po 1-2 sezónach. Dokedy vydrží čakať Carmelo Anthony, to je hlavná otázka pre NY Knciks.

Bude fungovať „triangle“ ofenzíva aj v NY? Náš tip: Nie

Každopádne, máme sa načo tešiť, otázky sú dané, no až ďalších 82 zápasov ukáže, ako sa tímy pripravili na sezónu a najmä, ako sa vysporiadajú zo zmenami počas sezóny. Takže sit back, relax a užívajte si nový ročník NBA! Už dnes v noci.