Main Content

La Liga Loca: Clásikolo poriadne premiešalo karty

pondelok, 27. október 2014 10:50 | Autor: Jakub Mihálik

La Liga Loca: Clásikolo poriadne premiešalo karty
La Liga Loca: Clásikolo poriadne premiešalo karty | zdroj: © TASR

Rubrika La Liga Loca hodnotí práve skončené kolo v španielskej Primere División. Čo nám napovedalo El Clásico? A čo znamená situácia v tabuľke pre celú ligu?

Real si mädlí ruky

Nielen v španielskej lige bolo témou číslo jeden El Clásico. Dokonca aj taký prestížny súboj ako Manchester United – Chelsea bol odstavený na vedľajšiu koľaj, a to už je čo povedať. Preto ním začíname aj my.

El Clásico prinieslo viacero informácií, okrem tých zjavnejších, ako je výsledok 3:1 pre Real. Domáci tím si môže mädliť ruky, nielen preto, že víťazstvo pre nich dotiahlo odvekého rivala, (porážka Barcelony vždy chutí 100x viac ako normálne víťazstvo), ale hlavne kvôli spôsobu, akým bolo dosiahnuté.

Ancelotti získal z tohto zápasu viacero poznatkov. Tým prvým je, že Isco je hráčom, ktorý pokojne môže zaskočiť v základnej zostave, keď niektorá z hviezd vypadne. Tým druhým je, že James hrá lepšie na krídle ako v pozícii „desiatky“. Defenzívne je na tom minimálne rovnako dobre ako Gareth Bale, ktorý mimochodom ako obranca začínal, a to je na pochvalu. Tým tretím, že úspech Realu nestúpa a nepadá s formou Ronalda, ale pokojne Los Blancos môže potiahnuť Benzema, hrajúci vo výbornej forme a presviedčajúci svojich neprajníkov o tom, že do základnej zostavy Realu skutočne patrí, či hocikto iný zo základnej zostavy, a to vrátane Casillasa, ktorému výkon proti Barcelone musí konečne dať dlhohľadané sebavedomie.

Na druhej strane stojaca Barcelona zistila, že menej je niekedy viac. Už keď sa partnerská spolupráca Neymar-Messi začala blížiť ideálnemu stavu a keď Neymar konečne chytil „flow“, pre ktorý ho obdivujeme v brazílskej reprezentácii, zasadili si Blaugranas self-facku tým, že postavili Luisa Suareza, ktorý bol štyri mesiace bez súťažného zápasu, nie to ešte zápasu rangu El Clásico. Z dlhodobého hľadiska je Suarezov návrat skvelou správou, no v Barcelone môžu ľutovať, že trest nekončil o týždeň neskôr.

Vyrovnaná ako nikdy

Výhra Realu je zlou správou pre Barcelonu, no výbornou správou pre La Ligu. Skôr, ako ma ukrižujete, pozrite si tabuľku súťaže. Prvý a piaty tím delia dva body! Kedy naposledy sme si to mohli povedať? Real sa dotiahol na Barcelonu, prelomil jej neporaziteľnosť, a zároveň dovolil, aby sa priblížili prvej priečke aj ďalšie tímy. A to je rozhodne výborná správa pre atraktívnosť súťaže. Všetky oči sa sústredia na trojlístok Real – Barcelona – Atlético, no nenápadne sa medzi nich vtesnali Sevilla a Valencia. Tie sú okrem výsledkov sympatické aj tým, že ich základné jedenástky sú plné mladíkov ako Denis Suarez, Paco Alcacer, Gerard Deulofeu, či Rodrigo.  Boj, nielen o pohárové priečky, ale aj o titul, naberá celkom iný rozmer a La Liga z toho môže len profitovať.

Primere División je roky vyčítané to, že nie je vyrovnaná. Vraj Premier League je lepšia preto, že aj prvý môže prehrať s posledným. Prvý síce prehral s tretím, no ten tretí prehral napríklad so 17. tímom. Práve 17. San Sebastian, či 15. Athletic Bilbao, teda tímy, ktoré túto a minulú sezónu bojovali v Lige majstrov, sú dôkazom, že sa liga vyrovnáva a že istoty existujú len na predvolebných plagátoch.

Pozitívne prekvapenie

FC Sevilla - Veľkého prekvapenia sme sa toto kolo nedočkali, a tak tu zaraďujeme prekvapenie doterajšieho priebehu, ktorým je FC Sevilla. Andalúzania zatiaľ prehrali len s Atléticom, no porazili pomerne silné tímy ako Villareal, San Sebastian, či na európskom fóre Feyenoord. Ani v tomto kole sa nezlomili, hoci inkasovali druhopolčasový gól a dvoma gólmi v závere výsledok otočili. To si dovolia len veľké tímy.

Negatívne prekvapenie

Rayo Vallecano – Mladý tím Vallecana bol pred 9. kolom s 11 bodmi na tom úplne rovnako ako ich súper z Malagy, no pri porovnaní síl „tváří v tvář“, Rayo chytil štvorku. Niežeby to bolo prekvapenie na začiatku sezóny, no po ich výkonoch v úvodných ôsmich kolách je to facka pre tento malý klub, ktorého dres obliekajú hráči ako Gael Kakuta, Emiliano Insua, Leo Baptistao, či Licá.

Zostava kola

Moya (Atlético) – Etxeita (Bilbao), Pepe (Real Madrid), Martínez (San Sebastian) – Samuel (Malaga), James (Real Madrid), Krychowiak (Sevilla), Piatti (Valencia) - Nolito (Celta Vigo), Benzema (Real Madrid), Amrabat (Malaga)