Main Content

El Clásico: Ronaldo bude mať ofenzívnejšie postavenie, Suarez zlepší hru z pravej strany

sobota, 25. október 2014 11:51 | Autor: Jakub Mihálik

El Clásico: Ronaldo bude mať ofenzívnejšie postavenie, Suarez zlepší hru z pravej strany
El Clásico: Ronaldo bude mať ofenzívnejšie postavenie, Suarez zlepší hru z pravej strany | zdroj: © TASR

Už dnes o 18:00 nás čaká dlho očakávaný zápas medzi Realom Madrid a FC Barcelonou. Ako sa FC Barcelona vysporiada s návratom Luisa Suareza a ako Real Madrid zareaguje na stratu Garetha Balea? To a oveľa viac čítajte v našej taktickej analýze El Clásica.

Príprava na zápas
Oba tímy pristúpili k svojim zápasom v strede týždňa v Lige majstrov ako k príprave na sobotňajší duel. FC Barcelona si to mohla dovoliť, aj vďaka tomu, že Ajax na súperovom ihrisku nie je najnebezpečnejší súper, Real Madrid si to mohol dovoliť, aj vďaka tomu, že Liverpool im perfektne skočil na návnadu, keď The Reds vyrukovali na Real v pozícii rovnocenného súpera, s ofenzívnym prejavom, čo umožnilo Realu pripraviť sa na brejkové situácie, aj pri neprítomnosti Garetha Balea. To by si v inom zápase, či proti defenzívnejšie hrajúcemu Liverpoolu Real nemal možnosť odskúšať, a tak okrem troch bodov boli Merengues vďační aj za túto šancu.

Predpokladané zostavy

Real Madrid

Hráči Realu sa museli vysporiadať s víkendovým zranením Garetha Balea. Proti Liverpoolu tak upravili herné rozostavenie. Na Baleovom mieste dostal šancu James Rodriguez, ktorý na pozícii krídelníka hrával, ako v FC Porto, tak aj AS Monako. Najlepší strelec MS 2014 ukázal, že práve tu môže nájsť svoju formu, keďže na pozícii stredného ofenzívneho záložníka to zo začiatku sezóny nebolo to pravé. Real Jamesa na krídle využije s veľmi veľkou pravdepodobnosťou aj dnes, kvôli jeho schopnosti vracať sa do obrany, aby tak zaistil ofenzívne naladeného Daniho Carvajala.

Na opačnom krídle dostane príležitosť zrejme Isco, ktorý proti Liverpoolu predviedol na tejto pozícii skvelý výkon. Proti krídlam Barcelony bude veľmi dôležitá defenzívna výpomoc krajných hráčov Realu, a práve Isco by tak, oproti ofenzívnejšiemu Ronaldovi, mohol byť na ľavom krídle platnejší.

Toto posunutie Isca spôsobí, že Cristiano Ronaldo vystúpi vo formácii o čosi vyššie a viac do stredu, kde vytvorí útočnú dvojičku s Karimom Benzemom. Už proti Liverpoolu plnil oveľa centrálnejšiu úlohu, ako doteraz v drese Realu a potvrdil tak, že Carlo Ancelotti čoraz viac pripravuje Ronalda na pozíciu čistokrvného útočníka. Štatistika zo zápasu proti Liverpoolu potvrdzuje Ronaldov posun, keď na obrázku vidíme jeho šesť zápasových striel. Tie dokumentujú, že Ronaldo už neútočí len z ľavej strany, ale viac nalepený na os ihriska.

V strede poľa je pravdepodobne jasná pozícia Luku Modrića a Toniho Kroosa. Technicky silný stred poľa Barcelony síce môže prinútiť Ancelottiho siahnu po defenzívnejšom Illaramendim, či Samim Khedirovi, no vsádzame na to, že Ancelotti nebude chcieť nechať veľkú dieru medzi strednými záložníkmi a dvojicou útočníkov, keďže Real bude bez typického postu 10.

Carlo Ancelotti sa na konci týždňa nechal počuť, že Sergio Ramos bude na zápas k dispozícii a podľa predpokladov by mal vytvoriť opäť stopérsku dvojicu s Portugalčanom Pepem. Na pravej strane obrany je asi jasnou voľbou Dani Carvajal. Na opačnej strane sa zdá, že väčšiu dôveru Carletta má Marcelo pred Fabiom Coentraom.

FC Barcelona

Aj barcelonská zostava čelila tento (a v podstate celé týždne predtým) týždeň viacerým otáznikom. Tým najväčším je zaradenie Luisa Suareza, ktorý sa po štyroch mesiacoch vracia do súťažného kolotoča. Suarezovo zaradenie bolo otázne nielen kvôli hernému výpadku, ale aj kvôli tomu, že duo Neymar-Messi začalo fungovať perfektne a produkovalo v uplynulých týždňach produktívny a okulahodiaci futbal.

Slabá forma Pedra a neskúsenosť Sergia, či Munira, však v podstate vyriešili otázniky Luisa Enriqueho, ktorý veľmi rád posunie Iniestu do stredu poľa. Pri návrate Messiho na jeho obľúbený post v strede útoku sa Uruguajčan posunie mierne vpravo. Ľavá strana bude už tradične patriť Neymarovi.

Druhý veľký otáznik, ktorému Luis Enrique čelí je zostavenie obrany. V zostave by rozhodne nemal chýbať vo skvelej forme hrajúci Jeremy Mathieu. Rýchlostné testy z letnej prípravy prezradili, že je najrýchlejší z barcelonskej obrany, čo proti rýchlikom ako Ronaldo, či James, jednoducho musí Enrique využiť. V uplynulých týždňoch sa Mathieumu darilo na poste stopéra. Je záhadou, či stopérsku dvojicu s ním vytvorí zotavujúci sa Piqué, alebo Javier Mascherano, ktorý by však mierne strácal v hlavičkových súbojoch s Ronaldom a Benzemom. Možnou alternatívou je aj zaradenie Mathieuho na ľavý kraj obrany, pričom pozíciu stopéra by obsadili Piqué s Mascheranom, no ako si neskôr ukážeme, Jordi Alba na ľavej strane obrany bol v predošlých zápasoch veľmi dôležitým faktorom barcelonského útoku. Na pravej strane je jasné zaradenie Daniho Alvesa.

V stredovej formácii si fanúšikovia Barcelony v ankete na stránke sport.es zvolili Xaviho, ktorého by radi videli v základnej zostave, no nedá nám nepreferovať na post v základe Ivana Rakitiča, ktorý predsa len viac vyniká v defenzívnej činnosti oproti Xavimu. Tvorivosť loptového virtuóza Xaviho by mal nahradiť Andres Iniesta. Túto dvojicu bude, už tradične, zaisťovať Sergio Busquets.

Herný systém

Zmeny v zostavách prirodzene spôsobujú zmeny v tom, čo sa bude diať na ihrisku. Barcelonský tím vo svojom poslednom zápase dokumentoval fatk, že v rámci jeho ofenzívnej formácie v súčasnosti dominuje ľavá strana. Lionel Messi sa pohybuje v strede útoku, kde skvele kombinuje so zľava hrajúcim Neymarom. Ako vidíme na tomto obrázku len jedna šanca Barcelony v zápase proti Ajaxu prišla z pravej strany.

Táto interná dominancia vychádza okrem jednoznačne vyššej kvality Neymara oproti Pedrovi, aj z toho, že Jordi Alba plní ešte ofenzívnejšie úlohy ako Dani Alves. Na zábere z prvého gólu Blaugranas vidíme, ako Jordi Alba perfektne prečíslil van Rhijna na pravom kraji obrany a prispel výrazne ku gólu Neymara. Proti Messimu, ktorý je nebrániteľný v súboji jeden na jedného, totiž vystúpili obaja stopéri. Van Rhijn mal ostať v súboji jeden na jedného s Neymarom, no pohyb Jordiho Albu spôsobil, že pravý obranca Ajaxu nemohol zaisťovať len jedného hráča, ale až dvoch. To vyústilo v gól.

Zaradenie Luisa Suareza sľubuje Barcelone to, že podobne bude fungovať aj ofenzíva na pravej strane, keďže spomínaný Pedro nehrá v dostačujúcej forme, aby toho bol schopný v súčinnosti s Danim Alvesom.

Zaradenie Suareza má aj ďalší aspekt. El Pistolero je totiž známy svojim vysokým pressingom na stopéroch súpera. Lionel Messi pressing z taktických dôvodov vypúšťa. Pri obrannej činnosti sa zasúva na pravé krídlo, a jeho miesto na hrote zaujíma pravý krídelník (v zápase s Ajaxom to bol Pedro), ktorý má narúšať rozohrávku súpera.

Barcelona Suarezovo napádanie bude veľmi potrebovať, pretože, ako ukazuje štatistika zo zápasu Liverpool – Real, stredoví hráči Realu mali až famóznu úspešnosť prihrávok.

Kľúčové pre hru Realu bude, napriek domácemu prostrediu, hra na rýchle protiútoky. James a Isco, ako sme už spomínali, budú oveľa defenzívnejšie zameraní ako obvyklá dvojica na krídlach – Ronaldo – Bale. Ronaldo spolu s Benzemom budú jedinými hráčmi na úrovni poliacej čiary, v častiach zápasu, keď Barcelona bude, očakávane, kontrolovať držanie lopty.

Odhad

Súboj titánov sľubuje pre fanúšikov taktických manévrov nádhernú „podívanú“. Zápas by mal opticky kontrolovať tím Barcelony. V ich prípade však bude veľmi otázne, ako sa stihne zapracovať do tímu Luis Suarez. Nebezpečnejší by mal byť domáci tím, ktorý v uplynulých týždňoch nabral famóznu formu. Odhadovať víťaza je ako hod mincou poslepiačky, a tak odhadujeme, že padne veľký počet gólov a vyhrá futbal.