Main Content

Telmo Zarra – Muž, ktorý stojí v ceste Messimu

sobota, 25. október 2014 08:29 | Autor: Jakub Mihálik

 Telmo Zarra – Muž, ktorý stojí v ceste Messimu
Telmo Zarra – Muž, ktorý stojí v ceste Messimu | zdroj: © TASR

Lionela Messiho delí už len jeden gól od toho, aby sa stal spoludržiteľom honoru „Najlepší strelec histórie Primery División“. Ak v dnešnom El Clásicu skóruje, s 251 gólmi sa dotiahne na Telma Zarru. Kto bol muž, ktorý držal strelecký rekord takmer 60 rokov?

Telmo Zarra začal svoju kariéru ešte v roku 1939, keď sa predstavil v drese klubu zo svojho domovského mesta, SD Erandio Club, teda tímu z druhej najvyššej súťaže. Baskický futbalista, ktorý pochádzal z desiatich detí, už v 19 rokoch udivoval svojou streleckou produktivitou, a tak už po roku pôsobenia medzi seniormi prestupoval do Athletica Bilbao, vtedy najúspešnejšieho klubu v Španielsku. Baskický veľkoklub v tom čase prebudovával svoj káder, po udalostiach občianskej vojny v Španielsku, ktorá si vyžiadala život aj Telmovho brata, Dominga, takisto futbalistu.
„Hanblivec“, ako prezývali skromného hráča zo skromných pomerov, sa však na ihrisku neokúňal a už vo svojej prvej sezóne v Bilbau zaznamenal gólový priemer jedného presného zásahu na zápas. V ďalšej sezóne však nemohol nadviazať na svoje výkony, keďže celý ročník 1941-42 pauzoval kvôli plneniu si vojenských povinností, počas zúriacej Druhej svetovej vojny. Okamžite po návrate však strieľanie zo zbrane vymenil za strieľanie gólov a Bilbau vybojoval double, za víťazstvo v lige, ako aj v domácom pohári, o ktoré sa gólom z predlženia postaral o porazenie Realu Madrid.

Ani on netušil, že v nasledujúcich rokoch získa pre Athletic ešte ďalšie štyri španielske poháre, a postará sa tak o najúspešnejšiu éru v histórii Athletica Bilbao.

Vrchol svojich streleckých schopností Zarra dosiahol v sezóne 1950-1951. V domácej súťaži zaznamenal až 38 gólov v 30 zápasoch. Trvalo ďalších 40 rokov, pokým tento záznam vyrovnal legendárny mexický strelec Hugo Sánchez, ktorý však potreboval na 38 gólov až 35 zápasov. A bol to až Messiho súper v lámaní rekordov, Cristiano Ronaldo, ktorý definitívne vylepšil Zarrov rekord, keď v sezóne 2010-2011, teda 60 rokov po Zarrovom zápise, zaznamenal gólov 40.

Zarra v časoch svojej slávy nepatril medzi typických španielskych útočníkov. Athletic Bilbao, klub silno ovplyvnený britským futbalom, staval na ostrovnom štýle a Zarra doňho skvele zapadal svojimi výbornými hlavičkárskymi schopnosťami. Tie ho preslávili až natoľko, že ho označovali za „najlepšiu hlavu v Európe, po Winstonovi Churchillovi“.

Telmo nežiaril len v klube. V roku 1950 sa prebojoval so španielskou reprezentáciou na MS do Brazílie a bol to práve jeho gól, ktorý posunul Furiu roja do semifinále turnaja, čo bol výsledok, ktorý vyrovnali a prekonali až Zarrovi nasledovníci v roku 2010 na MS v JAR.
Zarra ukončil svoju kariéru po sezóne 1954-1955 vo veku 34 rokov, aby sa venoval podnikaniu. V čase, keď odchádzal zo scény, mal na konte 251 gólov v 278 zápasoch (v tomto ho Messi už určite neprekoná) a nespočet rekordov. Na jeden z nich útočí Lionel Messi, no minimálne v rámci Athletica Bilbaa už asi ostane navždy neprekonaný. Okamžite po jeho smrti španielský denník Marca pomenoval po tomto legendárnom útočníkov trofej pre najlepšieho strelca La Ligy.

V pamäti futbalového sveta však neostáva len pre svoje skvelé zakončovacie schopnosti. Doteraz v Španielsku spomínajú na to, ako Zarra v zápase proti Malage odkopol loptu mimo prázdnej brány, pretože cítil, že v súboji zasiahol súperovho brankára, a tak sa férovo rozhodol neskórovať.

Jeho ocenením bola nielen medaila za čestnosť z malažského klubu, ale aj zápis do spomienok ľudí okolo španielskeho futbalu. „Telmo bol špičkový športovec, ale jeho hodnota ako človeka bola neohodnotiteľná“, vyhlásil José Angel Iribar, jedna z legiend Athletica Bilbao. „Každý hráč Athletica vie, akým dobrým človek bol. Bol skvelým príkladom pre všetkých, stelesnením ducha Athletica.“ Zarra však zanechal dojem aj mimo hraníc Baskicka, veď Alfredo di Stefano o ňom po jeho smrti povedal: „Som v šoku. Každý futbalový fanúšik si ho bude pamätať. Jeho smrť sa ma veľmi dotkla, tak, ako každého futbalistu, ktorý prišiel po ňom.“

Lionel Messi prekoná Zarrov rekord možno už dnes, no legenda Telma Zarru aj tak nezomrie.