Main Content

El Clásico je konečne tu!

piatok, 24. október 2014 16:47 | Autor: Jakub Mihálik

El Clásico je konečne tu!
El Clásico je konečne tu! | zdroj: © TASR

Po pol roku čakania sa futbaloví fanúšikovia na celom svete konečne dočkali. Najslávnejšie derby Real Madrid - Barcelona je opäť tu. A, ako tradične, opäť sľubuje vzrušujúce zážitky

Či už fandíte Barcelone, Realu, Liverpoolu, alebo Hornej Marikovej, futbalové El Clásico vás určite baví. Konečne sme sa dočkali, veď už zajtra o 18:00 nás čaká prvé tohtoročné vydanie futbalovej rivality, ktorá má storočnú tradíciu, no neustále vás prekvapí niečim novým.

Tohtoročné El Clásico bude ešte o niečo lepšie. Hovoríme to každý rok, ale derby s veľkým D jednoducho stále naberá na atraktívnosti. Oba celky od svojho posledného vzájomného zápasu, ktorý sa odohral pred približne pol rokom, totiž prešli veľkými zmenami. A tak opäť, už niekoľko dní pred samotným zápasom, sú značky Real a Barcelona futbalovou témou číslo jeden.

Tým hlavným na strane katalánskeho klubu bola trénerská rošáda, keď Argentínčana Tata Martina vystriedal Luis Enrique. Výmena bola potrebná, veď Martino nemal údajne dostatočný rešpekt a mnohí hráči kritizovali jeho trénerské metódy. Luis Enrique si uvedomil, že na Camp Nou musí vládnuť tvrdou rukou, čo sa prejavilo hneď v letnej príprave, ktorá bola tak náročná, že niektorí hráči neraz nevládali dokončiť tréningovú jednotku. Aj preto v tejto sezóne sledujeme inú Barcelonu.

Prispeli k tomu, samozrejme, aj hráčske „čachre“. Do klubu prišiel Ivan Rakitić, celkom iný typ stredopoliara, na akého boli v klube za uplynulé roky zvyknutí. Prišiel aj Jeremy Mathieu, ktorý na novom poste našiel sám seba. No a, okrem ďalších, prišiel aj Luis Suarez, jedna z najväčších svetových hviezd. Ale o tom potom.

Na druhej strane Real Madrid síce pokračuje pod tým istým trénerom, no, napriek veľmi úspešnej sezóne, aj Merengues prešli zmenou. Po angažovaní dvoch hviezd z MS 2014, Toniho Kroosa a Jamesa Rodrigueza, sa preč z Madridu pobrali dva základné kamene madridského víťazstva v Lige majstrov. Angel Di María prestúpil do Manchestru United, Xabi Alonso do Bayernu Mníchov. Na ich mieste pôsobia typologicky iní hráči, ktorí sa ešte stále zapracúvajú do mužstva.

Oba tímy sa takisto v rovnakom čase nachádzajú v zaujímavej pozícii. V podobnej, no zároveň odlišnej. Oba tímy, totiž, napriek pomerne úspešným uplynulým týždňom, musia na El Clásico nastúpiť s iným systémom, ako tým, na ktorý boli nastavení ešte pred pár dňami.
Real Madrid totiž v uplynulých dňoch prišiel o Garetha Balea, a tak musia mierne upraviť herný systém. Ten budú musieť upraviť aj Barcelončania, no z celkom iného dôvodu. Do rozbehnutého vlaku totiž naskočí Luis Suarez, ktorý od MS v Brazílii neodohral ani jeden súťazný zápas.

„Je pre mňa náročné rozhodnúť, akú základnú jedenástku postavím v Madride, ale to je príjemný problém. Tak, ako každý kouč, snažím sa, aby moji hráči boli šťastní. Hociktorý z nich môže na Bernabeu začať a zahrá dobre“, povedal Luis Enrique na klubovom webe a skutočne je ťažké vžiť sa do jeho kože.

Všetky tieto otázky však prispievajú k tomu, že futbalový svet so zatajeným dychom čaká na úvodný hvizd El Clásica.Ak tímy ponúknu aspoň čiastočne podobný výkon ako minulý rok pri víťazstve 4:3 pre Barcelonu, máme sa opäť na čo tešiť.