Main Content

Namiesto oslavy futbalu sa konala medzinárodná hanba

piatok, 24. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Namiesto oslavy futbalu sa konala medzinárodná hanba
Namiesto oslavy futbalu sa konala medzinárodná hanba | zdroj: © TASR

Zápas Slovan Bratislava – Sparta Praha mal byť oslavou futbalu, ale zmenil sa na medzinárodnú blamáž. Vyčíňali síce hosťujúci fanúšikovia, ale hanba bude rozdelená na obe strany.

Komentár Filipa Chudého

Vyše 21 rokov tu nebolo najväčšie federálne derby. Súboje medzi Slovanom a Spartou písali dejiny československého futbalu. Tieto súboje síce vždy vyvolávali vášne, ale nie až také, aby z nich vznikla medzinárodná hanba. Minulý týždeň zaplavovali svetové médiá správy z nedohraného zápasu Srbsko – Albánsko a teraz podobná nechcená reklama čaká aj Slovensko. A je úplne jedno, že nepokoje vyvolali hosťujúci fanúšikovia z Česka, pretože svet bude hovoriť o výtržnostiach v Bratislave.

Nepoznám síce presné vekové zloženie výtržníkov, ale som presvedčený, že drvivá väčšina z nich v čase bývalého štátu maximálne kadila do plienok, preto ťažko mohli mať ich pohnútky nejaký historický charakter. Ale evidentne niečo z tých plienok dostali aj do hlavy. Ak jedinou vecou, ktorú chceli Sparťania docieliť, bolo to, že ukážu akí sú idioti, tak sa im to v plnej miere podarilo.

Ale za výtržnosti nemôžu len oni, môže hlavne za ne zlý systém v oboch krajinách, ktorý tých pár hlupákov ešte stále nedostal zo štadiónov. Ak by totiž fungoval, potom Sparta by nikdy nemohla dopustiť, aby lístky na zápas do sektora jej fanúšikov dostali aj problémové typy, ktoré vlastne všetko spôsobili. A ak by sa aj nejaká vstupenka dostala do rúk výtržníka, tak pri fungujúcom systéme by sa nemohol dostať na štadión v Bratislave.

Pasienky už dávno nie sú moderným štadiónom, ak ním vôbec niekedy boli, ale problémy priťahujú požehnane. Vyčíňali na ňom v nedávnej minulosti aj fanúšikovia Stuttgartu, takže asi majú pre zahraničných turistov svoje čaro. Veď prídu do upravených priestorov, ktoré pripomínajú klietku pre zvery. Základné oplotenie totiž dopĺňajú špeciálne bariéry, no a práve s tými bojovali Sparťania niekoľko minút, až ich prelomili a vtrhli medzi ostatných divákov a na ihrisko. Otázkou ale je, prečo im v tom nikto nezabránil a prečo chlapci z tímu „pomáhať a chrániť“ nabehli do zápasu tak neskoro...

Odpovede by sme sa mali dozvedieť neskôr, ak teda vôbec. UEFA určite vynesie svoje tresty a okrem mastnej pokuty sa dá očakávať aj uzavretie štadióna, a to na oboch stranách. Ale to problém nerieši. Pokuty sa zaplatia, tresty pominú a futbalový život pôjde ďalej, len s akým obsadením na tribúnach?