Main Content

Liga majstrov už pozná svojich favoritov

štvrtok, 23. október 2014 14:59 | Autor: Jakub Mihálik

Liga majstrov už pozná svojich favoritov
Liga majstrov už pozná svojich favoritov | zdroj: © TASR

Rubrika Na slovíčko so šampiónmi hodnotí práve skončený týždeň v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta, Lige majstrov. Čo podstatné ukázalo tretie kolo základných skupín?

Vyrovnaní a vyrovnanejší

Liga majstrov by mala byť, aspoň na papieri, vyrovnanou súťažou. Samozrejme, že kluby zo slabších líg do tohto ideálneho scenára nie vždy zapadajú, no aj tak. Liga šampiónov je liga šampiónov a roky sa ukazuje, že každý môže vyhrať s každým.

Ak si však dáme dole Platiniho ružové okuliare, tak vidíme, že to nie je úplne pravda a toto kolo Ligy majstrov to jednoznačne dokumentovalo. „Vyrovnanejšími“ medzi vyrovnanými sú v súčasnosti štyri kluby. Menovite, (v abecednom poradí, aby som opäť nebol obvninený z preferovania jednotlivých tímov), Barcelona, Bayern, Chelsea a Real. Zvyšok sa im pozerá na chrbát asi z takej diaľky ako Bartra Baleovi.

Bayern v utorok obnažil AS Rím. Sympaticky napredujúci tím z Večného mesta trošku precenil svoje sily a myslel si, že keď môže držať krok (a možno byť aj o kúsok lepší) s Juventusom, môžu hrať vyrovnanú partiu aj s Bayernom. Keď však sadne deň Neuerovi, Lahmovi, Robbenovi a Pepovi, roztrhajú vás na kusy, ak si nedáte pozor. AS Rím síce je špičkou Serie A, no v Európe potrebné skúsenosti ešte nemá. Snáď jediná vec, ktorá môže zastaviť rozbehnutý Bayern je, ak opäť, podľa predpokladov, získajú majstrovský titul v Bundeslige už v marci, či vo februári a ležérne tempo z domácej súťaže sa opäť prejaví aj v Európe.

V Barcelone to, zdá sa, Neymarovi a Messimu postupne krásne zapadá a spolu vytvárajú obrovskú hrozbu. Tímy ako Ajax s prehľadom porazia, aj keď majú nohu na plyne len spolovice a hlavami sú niekde v El Clásicu. Otázne je, čo s týmto kladkostrojom urobí príchod Suareza, no zatiaľ sa Barcelona do najsilnejšej štvorice jednoznačne zaraďuje.

Už starým známym vo futbalovej teórii je, že José Mourinho je vo svojich kluboch úspešnejší až v druhej sezóne svojho pôsobenia. Konečne, po rokoch hľadania, našla Chelsea ten správny pomer medzi ofenzívou a defenzívou, skúsenosťou a mladíckosťou, rotáciou hráčov a zohratým tímom. Z Anglicka v Európe nemajú konkurenciu, aj preto, že Arsenal ešte stále na pozíciu favorita nedozrel, ze Manchester City Európu nepochopil a že Liverpool je v nej už po x-tý krát nováčikom.

A propos, Liverpool. Práve oni sa stali, spolu s AS Rím, v tomto kole obetným baránkom, na ktorom dokumentujú tí najlepší z najlepších, že za nimi je veľký kvalitatívny skok. Ak majú štyria giganti svoj deň, s prehľadom porazia aj tie najväčšie kluby. Druhý sled porazia aj s menším úsilím a prehry síce môžu prísť, no sú skôr spojením viacerých nepriaznivých okolností (rozumej náhodou). Liverpool navyše nemá takú formu, ako minulý rok, Balotelli je hlavou v rozlišovačke, nie na ihrisku a ostatní sa zatiaľ len rozhliadajú, kde sú Suarez a Sturridge. Chce to čas.
 

Kto ich vyzve?

Naopak, potrebné skúsenosti na to, aby spomínanej veľkej štvorke znepríjemňovali život, majú tímy ako Atlético, Dortmund, či PSG. Na zaváhaní Atlética na pôde Olympiakosu, či vydretá výhra proti Juventusu, vidíme, že napriek majstrovskému titulu z La Ligy a minuloročnej finálovej účasti, Simeoneho tím ešte nie je tím topfavoritom číslo jeden, víťaziacou mašinou. PSG je takisto ako deň a noc, veď v jeden deň porazí Barcelonu, v ďalší sa natrápi s posledným APOELom. Kloppova Borussia európske skúsenosti spája s európskou motiváciou a napriek žalostnej bilancii v Bundeslige, by opäť mohli nadviazať na dva roky staré pôsobenie v Lige majstrov. Z kvalitne obsadenej skupiny s Arsenalom, Galatasarayom a Anderlechtom, by mali jasne postúpiť z prvého miesta. Ak k tejto trojici pripočítame FC Porto, tak máme jednoznačných favoritov na najlepšiu osmičku. Takto nejak by malo vyzerať štvrťfinále, ak jednotlivé tímy na seba kvôli žrebu nenarazia skôr.


Negatívne prekvapenie kola

Skupina H - Hoci FC Porto nie je práve súper z kategórie najľahších, Athletic aj po tomto kole pokračuje v chabých jesenných výkonoch. Ešte väčším sklamaním je BATE Borisov, ktorý napriek tomu, že sa ocitol v naoko najjednoduchšej skupine, inkasoval v troch zápasoch už 14 gólov. Bieloruský futbal nezažíva vydarené obdobie a BATE je ešte väčším sklamaním ako reprezentácia. Táto skupina mala  byť omnoho vyrovnanejšia.
 

Pozitívne prekvapenie kola

Olympiakos – Klub z Pirea sa v uplynulých sezónach javil ako slabšia verzia z predošlých sezón, v ktorých trápili favoritov. No v tomto ročníku opäť platí, že na štadióne Olympiakosu môže prehrať aj ten najlepší klub. Grécky majster na ňom porazil aj Atlético aj Juventus a povesť nedobytnej pevnosti je späť.

 

Hráč kola

Luiz Adriano – Brazílsky útočník už bol takmer na polceste do kategórie – zhasnutá hviezda. Na začiatku tejto sezóny dokonca sa kvôli konfliktu na Ukrajine, spolu so svojimi brazílskymi spoluhráčmi, odmietol vrátiť do štruktúr Šachťaru. Nakoniec sa situácia upokojila a Luiz Adriano explodoval, strelecky, aj výkonnostne.