Main Content

Plavecká nádej Listopadová: Nepoddajte sa neúspechu!

štvrtok, 23. október 2014 11:38 | Autor: Silvia Petrašková

Plavecká nádej Listopadová: Nepoddajte sa neúspechu!
Plavecká nádej Listopadová: Nepoddajte sa neúspechu! | zdroj: © TASR

Od čias Martiny Moravcovej nežiarila na slovenskej plaveckej scéne žiadna plavkyňa tak veľmi ako niekdajšia najúspešnejšia dvojnásobná olympijská medailistka.

Súčasná plavecká nádej slovenských bazénov, mladá 21-ročná rodáčka z Bratislavy Katarína Listopadová, má však k podobným kariérnym úspechom sľubne našliapnuté. V rozhovore pre portál sport7 ju vyspovedala aj naša redakcia.

Katka Vy a plávanie, kedy sa vo Vás po prvýkrát vytvoril osobný vzťah k tomuto športu, kedy to všetko naplno odštartovalo?

Ja a plávanie sme tu spolu už 15 rokov. Plávam od šiestich rokov. A nie som si istá ako to bolo, ale keďže mám staršiu sestru a tá začala chodiť na plávanie, ja som chcela tiež, resp. moji rodičia chceli, aby som vedela plávať.

Podľa informácii pochádzate zo športovej rodiny. Smer, ktorým sa vo Vašom živote budete ďalej uberať, bol zrejme jednoznačný...

Tak svojim spôsobom všetci v rodine športovali, sestra sa momentálne venuje triatlonu a mamina bola veľmi dobrá basketbalistka. Určite som rada, že môj život je založený na športe.

Venovali ste sa okrem plávania v detstve aj iným športom?

Nie nevenovala. Naplno som sa venovala od začiatku iba plávaniu. Samozrejme raz za čas som skúsila tenis, to ma nebavilo a ani iné športy ma nechytili za srdce tak ako plávanie.

Prezraďte nám, aké boli Vaše športové začiatky? Boli náročné?

Nemyslím si, že boli náročné. Možno preto, že som začínala v tak mladom veku. Brala som to ako prirodzenú súčasť dňa, to že idem na tréning. Nikdy ma rodičia nemuseli nútiť chodiť na tréningy. A to ani vtedy, keď sa postupom času okrem poobedných tréningov zaradili do programu aj ranné tréningy, na ktoré som musela vstávať už o piatej.

Mali ste v detstve nejaký svoj športový vzor?

Ani nie. Určite som obdivovala Martinu Moravcovú, to čo dokázala je naozaj úžasné. Momentálne športovec ktorého mám rada je Roger Federer.

Kde trénujete najčastejšie, koľko času venujete tréningu a kto je Vašim terajším trénerom?

Najčastejšie určite v rakúskom Grazi. Kvôli podmienkam aj trénerovi, som sa sem presťahovala na nejakú tú dobu. Predpokladám, že to bude minimálne do Olympiády. Potom ma láka byť znovu viac doma na Slovensku. Mojim trénerom je momentálne Nemec Dirk Lange. Denne sú to vždy dva tréningy po 2 hodinách vo vode, čiže 4 hodiny v bazéne plus k tomu 3-krát do týždňa posilňovňa, raz do týždňa beh. A ešte nejaká tá suchá príprava po tréningu v bazéne, kedy cvičíme brucho a chrbát.

Aký štýl plávania Vám vyhovuje najviac?

Mne osobne vyhovujú viaceré štýly, napr. polohový pretek, čo sú vlastne všetky štyri spôsoby. Ale ako hlavný spôsob mám motýlik.

Súčasťou správnej tréningovej prípravy je určite aj kvalitná a zdravá strava. Prezraďte nám, čo všetko nesmie chýbať vo Vašom jedálničku?

Moja strava sa vždy mení podľa toho v akej časti sezóny sa práve nachádzam. Ku koncu sezóny, keď sa blížia tie najdôležitejšie preteky tak vynechám jedenie sladkostí a iných zbytočných veci, ktoré telo už tak nepotrebuje a to hlavne sachadridy. Ak je však začiatok sezóny a ja denne odplávam 15kilometrov, vtedy si potrebujem dať aj sladkosti. Milujem Nutellu . A samozrejme celý rok jem veľa mäsa, zeleniny, vajíčka, syry. A naozaj nejedávam vyprážané jedlá ani žiadne mastné. Mám šťastie, že aj celá rodina sa tak zdravo stravuje. Hlavne moja mamina varí veľmi zdravo a chutne.

A čo zranenia?

Musím si zaklopať na drevo, ale naozaj zranenia ma obchádzali vo veľkom a to možno aj preto, že plávanie nie je kontaktný šport. Jedine, čo sa sem tam vyskytne je bolesť ramena, ale nič hrozne, kvôli čomu by som netrénovala. Viac menej je to pochopiteľné, je to najzaťažovanejšia časť tela u plavcov.

Je financovanie tohto športu náročné? Resp. dá sa v súčasnej dobe s týmto športom uživiť?

Určite je to náročné. Nebyť mojich rodičov a ich podpory, aj finančnej, určite by som nemohla robiť ten šport na takej úrovni. U nás na Slovensku je to totiž tak, že športovec je finančne podporovaný až potom, ako dosiahne naozaj veľmi dobré výsledky. Avšak ako sa k tým výsledkom dopracuje a kto ho podporí dovtedy, to nikoho nezaujíma. Každopádne v súčasnosti je situácia o niečo lepšia, vo veľkej miere mi finančne začala pomáhať Slovenská plavecká federácia. Možno aj vďaka tomu, že prišli dobré výsledky, ktoré som dosiahla vďaka podpore rodičov. Určite je to momentálne lepšie. Ak ste v top trojke na svete, tak sa tým možno dá uživiť. Ale stále to nie je futbal. (smiech) Ide skôr o to, koľko sa vám podarí vyhrať na zahraničných pretekoch. Tie však tiež niečo stoja, čiže niekedy výhra iba pokryje náklady.

Spomínali sme vzory z detstva, ale čo súčasnosť? Koho z aktuálnej svetovej plaveckej špičky považujete Vy osobne za najlepšieho/najlepšiu?

Tak momentálne je asi najlepšia v ženách Maďarka Katinka Hozsu. Avšak ja sa na to skôr pozerám tak, že to všetko sú moje súperky, ktoré chcem poraziť takže zrovna nehovorím o nich ako o nejakých vzoroch.

Ak práve nie ste v bazéne, čo najčastejšie a najradšej robíte?

Veľmi rada čítam knihy. To je môj svet. A tiež rada pečiem všelijaké koláče. No a nakoniec úplne najradšej spím.

So svojim kolegom Tomášom Klobučníkom spoločne cestujete na mnohé podujatia. Ako spolu vychádzate, podporujete sa, radíte si ako športovci navzájom?

Tak my spolu nielen cestujeme, ale aj spolu už nejaký ten rok chodíme a aj spolu tu v Grazi bývame, takže si myslím, že spolu veľmi dobre vychádzame a to aj napriek tomu, že spolu trávime v podstate 24hodín denne. Dôležité je, aby sme si vždy vedeli každý nájsť to svoje, kedy ten čas netrávime spolu. A beriem to ako niečo pozitívne, že spolu cestujeme na všetky preteky. Tomáš je pre mňa najväčšia psychická podpora. Aj keď niečo vyjde, aj keď niečo nevyjde, vždy je to on s ktorým to najviac rozoberám, lebo on to vie pochopiť najviac.

Čo považujete za svoj najväčší športový úspech?

Hm. Tak svojim spôsobom bol pre mňa jeden z tých naj úspechov to, že som sa dostala na Olympiádu do Londýna. Ale momentálne považujem za naj športový úspech asi postup do finále a konečné ôsme miesto na Majstrovstvách Európy v Berlíne, čo sa konali teraz koncom leta. Je to taký malý krok k ďalším úspechom.

Prezraďte nám, aké sú Vaše plány a ambície do budúcna?

Určite ako úplne najdôležitejší bod môjho plánu je Olympiáda v Riu 2016. A dovtedy ma ešte čaká veľa dôležitých pretekov, kde by som chcela zaplávať veľmi dobré výsledky. Ale nejako podrobnejšie by som o tom nerada hovorila. Aby som si to nezakríkla.

Aký program Vás čaká v najbližšom období?

Čaká ma viacero pretekov, každý víkend niekde inde. A táto zimná sezóna má jeden vrchol a to sú Majstrovstvá sveta v Dohe v krátkom bazéne. Tie sa budú konať začiatkom decembra.

Posledná otázka na záver. Pre mladého začínajúceho športovca je voľba venovať sa plávaniu určite obrovskou výzvou. Čo by ste mu Vy ako skúsená plavkyňa v jeho športových začiatkoch poradili? Čoho sa pridŕžať a čoho vyvarovať?

Ja by som mu hlavne poradila jedno. Nikdy, nikdy sa nevzdávať svojich snov. Tvrdo na sebe pracovať. Výsledky sa skôr, či neskôr určite dostavia. A čomu sa vyvarovať? Negatívnym vplyvom okolia. A nepoddať sa neúspechu.