Main Content

Pistorius pôjde za zabitie priateľky na 5 rokov do väzenia

utorok, 21. október 2014 11:05 | Autor: TASR

Pistorius pôjde za zabitie priateľky na 5 rokov do väzenia
Pistorius pôjde za zabitie priateľky na 5 rokov do väzenia | zdroj: © TASR

Pretória 21. októbra (TASR) - Hendikepovaný juhoafrický atlét Oscar Pistorius si za zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej odsedí päť rokov vo väzení.

Sudkyňa Thokozile Masipová vyniesla verdikt v utorok o 10.34 SELČ v budove Najvyššieho súdu v Pretórii. Za nedovolené ozbrojovanie súd udelil Pistoriusovi aj formálny trojročný podmienečný trest.

Pistoriusa pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. Sudkyňa sa priklonila k "strednej ceste". "Podmienečný trest by v radoch verejnosti vyvolal zlú krv. V tomto prípade je nutné, aby si obvinený odpykal trest vo väzení. Nestotožňujem sa však s jeho hornou hranicou, na druhej strane ani príliš mierny trest by nebol adekvátny," povedala sudkyňa. Po vypočutí verdiktu príslušníci polície eskortovali Pistoriusa zo súdnej sály do väzobnej miestnosti.

Jeden z právnikov šesťnásobného paralympijského víťaza navrhoval trojročné domáce väzenie spojené s verejnoprospešnými prácami. S tým však dôrazne nesúhlasila žaloba. Hlavný prokurátor prípadu Gerrie Nel uviedol, že minimum pre Pistoriusa musí byť 10-ročný pobyt za mrežami. Pistorius napokon strávi za mrežami polovicu zo žalobou navrhovaného trestu.

Dvadsaťsedemročný športovec s amputovanými dolnými končatinami zabil Steenkampovú vlani vo februári na deň svätého Valentína štyrmi strelnými ranami v čase, keď bola zamknutá na toalete ich domu. Prokuratúra tvrdila, že sa tam zavrela po hádke s Pistoriusom a že ten následne strieľal s úmyslom vraždiť. Pistorius trval na tom, že si svoju priateľku pomýlil so zlodejom a zastrelil ju omylom.

Do histórie športu sa zapísal, keď ako prvý športovec s oboma amputovanými končatinami súťažil na klasickej olympiáde. Na OH 2012 v Londýne štartoval v pretekoch na 400 m a v štafete na 4x400 m.