Main Content

Tréner Nitry: Extraliga nemôžu hrať hráči, na ktorých sa neoplatí dívať

pondelok, 20. október 2014 13:58 | Autor: Viktor Štefaňák

 Tréner Nitry: Extraliga nemôžu hrať hráči, na ktorých sa neoplatí dívať
Tréner Nitry: Extraliga nemôžu hrať hráči, na ktorých sa neoplatí dívať | zdroj: © TASR

V sobotu sa odohralo v poradí piate kolo našej najvyššej súťaže vrátane výprasku Nitry na Pasienkoch (109:54). Nitra sa v sezóne trápi a my sme sa opýtali jej trénera, skúseného Ľubomíra Urabana, aká je situácia v klube a v celom basketbale na Slovensku.

Pán tréner, čo vám takýto zápas (Inter – Nitra 109:54 ) ukázal?

Vychádzajme z predpokladu, že sme vedeli ako a s kým ideme do extraligy, s kým budem hrávať a nič iné, ako podobné výsledky nás nečakajú. Takže pozitívum je, že hráme extraligu a držíme sa nad vodou. No súperi sa na nás valia a musíme im odolávať a prijímať aj takéto výsledky.

Napĺňate teda cieľ, s ktorým ste išli do extraligy, dať šancu mladým chalanom?

Šanca tu je. Je to porovnávanie skúseností, nie je to o tých výsledkoch. To je strašne veľký rozdiel. Chceli sme hrať extraligu a stále ju hrať chceme, čiže musíme takéto obdobia prečkať.

Aká je morálka v tíme?

Určite neprospieva, keď stále prehrávame. No viac neprospieva ten štýl, akým prehrávame. Na ihrisku pôsobia chlapci úplne odovzdane, bezbranne. No chceli ísť do toho, tak sa s tým musia popasovať.

Trošku sebakriticky, neznižuje sa tým úroveň extraligy, keď diváci vidia takéto zápasy?

Nepochybne extraliga trpí takýmito zápasmi. Tréner Rón to sám pekne povedal, že neustále diskusie o tom, či je veľa legionárov alebo málo, či dať šancu našim hráčom alebo nie, treba sa pozrieť na realitu. Chceme stavať dom zo strechy. No tá strecha sa nám za chvíľu zrúti. Realita slovenského hráča a pripravovať ho na extraligovú úroveň, to je ťažká debata. Z toho vyplynie toto. Je to profesionálna súťaž, ktorá by mala byť vizitkou. Nie platformou na sebarealizáciu slovenských hráčov, ktorí na to niekedy jednoducho nemajú. Nemôžeme to umelo vytvárať administratívnymi nariadeniami že taký a taký počet slovenských hráčov musí hrávať. Tieto diskusie treba dať na vedľajšiu koľaj. V basketbale sa musia urobiť koncepčné kroky, aby hráči na extraligu pripravení boli a bol tam istý tlak zdola. Pretože keď stratíme diváka na základe takýchto zápasov a výsledkov, nemáme sa o čo v našom basketbale oprieť. Extraliga je ešte príťažlivá, no ak ju budú hrávať hráči, na ktorých sa neoplatí dívať, tak sa nebudeme mať ako realizovať.