Main Content

VIDEO: Duel Srbsko - Albánsko nedohrali, vášne vyvolala strhnutá vlajka

streda, 15. október 2014 09:05 | Autor: TASR

VIDEO: Duel Srbsko - Albánsko nedohrali, vášne vyvolala strhnutá vlajka
VIDEO: Duel Srbsko - Albánsko nedohrali, vášne vyvolala strhnutá vlajka | zdroj: © TASR

Belehrad 15. októbra (TASR) - Utorkový zápas I-skupiny kvalifikácie EURO 2016 medzi futbalistami Srbska a Albánska hlavný rozhodca predčasne ukončil.

Duel na domovskom štadióne Partizanu Belehrad bol najskôr pred koncom prvého polčasu prerušený, ani po tridsiatich minútach sa však vyhrotená situácia neupokojila a anglický arbiter Martin Atkinson sa rozhodol ho ukončiť.

Dôvodom bola albánska vlajka, ktorá na minihelikoptére pred koncom prvého polčasu lietala nad ihriskom, a keď ju uchmatol srbský hráč Stefan Mitrovič, medzi balkánskymi rivalmi vzplanuli vášne. Vzápätí vtrhli na ihrisko aj srbskí fanúšikovia a snažili sa napadnúť futbalistov Albánska. Atkinson preto poslal tímy do šatní a keďže sa situácia neupokojila, v zápase sa už nepokračovalo. "Okolnosti boli také, že zápas nemohol pokračovať," povedal delegát UEFA Harry Been. "Nemôžem teraz komentovať, kto za to nesie vinu. Spolu s kolegami (rozhodcom a bezpečnostným poradcom - pozn.) vypracujeme správu pre UEFA a tá rozhodne, čo bude ďalej," dodal zástupca strešného orgánu európskeho futbalu.

Domáci Srbi boli pripravení, aby sa v zápase pokračovalo, lenže to hostia striktne odmietli. "Za celé mužstvo môžem povedať, že sme chceli zápas dohrať. Chránili sme albánskych hráčov v tuneli medzi ihriskom a šatňami na každom ich kroku. Chceli sme zamedziť tomu, aby sa udialo niečo vážnejšie po tom, ako sa na trávnik vo veľkom počte dostali naši fanúšikovia," tvrdil kapitán srbského tímu Branislav Ivanovič. Iný pohľad na vec ponúkol kapitán Albánska Lorik Cana: "Videl som, ako niekoľko mojich spoluhráčov napadli v tuneli fanúšikovia Srbska, ale tiež pracovníci bezpečnostnej služby. Sme v zlom psychickom stave, nedokážeme a nebudeme pokračovať v zápase." Srbská štátna televízia v tejto súvislosti informovala, že zo zinscenovania "vlajkovej kauzy" zatkla miestna polícia brata albánskeho premiéra Olsiho Ramu. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Zápas sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom na napätie medzi oboma krajinami kvôli Kosovu. Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko však tento krok nikdy neuznalo. "Bola to politická provokácia. Hlavnou otázkou zostáva, ako zareaguje UEFA, pretože ak by niekto rozvinul zástavu Veľkého Srbska v Tirane alebo Prištine, už by z toho bola kauza pre OSN," vyjadril svoj postoj k utorkovému balkánskemu škandálu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.