Main Content

Galád o dueli v Taliansku: Zo zápasu si odnášam ranu v srdci

streda, 15. október 2014 07:05 | Autor: TASR

Galád o dueli v Taliansku: Zo zápasu si odnášam ranu v srdci
Galád o dueli v Taliansku: Zo zápasu si odnášam ranu v srdci | zdroj: © TASR

Reggio Emilia 15. októbra (TASR) - Dvakrát za sebou skončil so svojimi zverencami tesne pred bránami európskeho šampionátu. Po barážovom dvojzápase s Holandskom v roku 2012 tréner slovenskej futbalovej dvadsaťjednotky Ivan Galád športovo priznal, že súper bol lepší.

Po utorňajšom odvetnom dueli s Talianskom hromžil na škótskych rozhodcov, ktorí jeho tím obrali o jedenástku a Ondrejovi Dudovi a Adamovi Zreľákovi udelili prísne červené karty.

"Z odvetného zápasu v Taliansku si odnášam ranu v srdci, ale to asi nikoho nezaujíma. Som citlivý človek a určite ma veľmi mrzí to, čo sa stalo. Chalani tvrdo dreli a boli veľmi blízko k tomu, aby postúpili na šampionát do Česka. Doplatili však na tendenčné rozhodovanie, s akým som sa na vrcholovej úrovni ešte nestretol. Z tejto kvalifikácie si odnášam poznanie, s ktorým som začal. Naučili sme mladých ľudí tvrdo pracovať a to nielen pre futbal, ale aj pre to, čo obdivujeme v juhoamerických krajinách."

Podľa Zreľáka rozhodcovia od začiatku pripiskovali Talianom. "Moja prvá žltá karta vôbec nemala byť. Vyhral som normálny súboj, súper odpadol a rozhodca na prekvapenie celého nášho tímu siahol do vrecka. Rozhodcovia dobre vedeli, čo robia, poškodili nás vo viacerých veciach, no a ukradnutá jedenástka bola vrcholom. Taliani nás ničím neprekvapili. Vedeli sme, že nebudú na nič čakať a že budú chcieť rýchlo rozhodnúť. Škoda, že sme už po štvrťhodine prehrávali 0:2. Dal som v tejto kvalifikácii veľa gólov, no vymenil by som ich za ten postupový."

Náhradného brankára Tomáša Lešňovského potešili esemesky od kamarátov a fanúšikov, ktorí vyjadrili slovenskému tímu podporu. "Tento tím ukázal, že má morálku a ani za nepriaznivého stavu nezložil zbrane. Po vylúčení Ondra Dudu sme začali hrať super, Taliani sa naopak stiahli. Po góle na 1:2 sme zacítili šancu na vyrovnanie, no prišla jedenástka, ktorú rozhodca nepochopiteľne odvolal. Bolo to škandalózne. Už vôbec nechápem, prečo sa potom nekopala päťka, ale rohový kop. Talian Schranza zrazil na zem a lopty sa ani nedotkol."

Po zápase zavládlo v slovenskej kabíne sklamanie, mnohí hráči plakali. "Najskôr sme mali všetci hlavy dolu, nadávali sme. Potom sme si podali ruky a povedali sme si, že musíme ísť ďalej. Odviedli sme v tejto kvalifikácii maximum a nemáme sa za čo hanbiť. Škoda, že nám nevyšiel posledný krok," povedal Stanislav Lobotka, autor jediného slovenského gólu v Reggio Emilia, ktorý rovnako ako v úvodnom zápase v Zlatých Moravciach priniesol po príchode na ihrisko v druhom polčase nový vietor.