Main Content

Odkaz škótskemu rozhodcovi Stevenovi McLeanovi

utorok, 14. október 2014 19:58 | Autor: Jakub Mihálik

Odkaz škótskemu rozhodcovi Stevenovi McLeanovi
Odkaz škótskemu rozhodcovi Stevenovi McLeanovi | zdroj: © TASR

Odkaz škótskemu rozhodcovi Stevenovi McLeanovi, ktorý výraznou mierou ovplyvnil výsledok barážového zápasu o postup na Euro 2015 v kategórii do 21 rokov medzi Talianskom a slovenskou reprezentáciou.

Milý Štefan,

tak čo, aký bol pocit pískať životný zápas? Užil si si ho? Stavím sa, že bol oveľa zaujímavejší ako tie zo škótskej ligy, ktoré si pískal doteraz. Páčil sa? To je dobre, to je dobre.

A ako sa ti páčil pocit, že si zarezal slovenské mužstvo? Pocit, že malej krajine si nedoprial radosť z postupu len preto, že je malá? Aký bol pocit, že si zničil trojročnú (keby len) robotu chlapcov, pre ktorých to bol, dosť možno, vrchol ich kariéry? Aký bol pocit vidieť Lásika plakať, nie preto, že by mu bola ľúto prehra, ale kvôli tomu, že sa v tom momente cítil absolútne bezmocný, podvedený a okradnutý? Je to len šport. Pre teba, pre mňa. Pre tých chalanov, ktorým by ešte ani v Amerike nenaliali, to je celý život. Dobre si ich v ňom uvítal.

Veľmi rád by som bol, keby sa tvoj výkon dal hodiť na neskúsenosť. Povedali by sme si, mladí hráči, mladí rozhodcovia. Čo už. Skúsenosť však rozhoduje vtedy, keď máš upokojiť emócie hráčov, či rozhodnúť HRANIČNÚ situáciu. To, čo si predviedol v utorok pri „rohovom kope“ Slovenska v druhom polčase, však so skúsenosťami nemá nič spoločné.

Možno by sa to dalo zvaliť aj na zrak. Dívali ste sa síce na to až dvaja chlapci s kár-ovanými sukňami, no aj to sa môže stať, že sa dva voly na jednom pasienku stretnú a obidvaja pozerajú jeden na druhého a nevšímnú si vedľa stojacu fešnú kravu. V tom prípade ti prajem veľa šťastia do rozbehnutej kariéry, lebo vekom to pôjde so zrakom už len dole vodou.

Bojím sa však (tento pocit neviem zo seba striasť), že za tým, čo si predviedol nestoja, ani (ne)skúsenosti, ani šedý zákal. Bojím sa, že si len jednoducho zbabelec. Zbabelec, ktorý si to nechcel rozhnevať s veľkým futbalovým národom, akým Taliansko jednoznačne je. S tými hore (a nemyslím divákov v poslednom rade), ktorí potrebujú na turnaji velikána typu Taliansko. A skryl sa za neskúsenosti a za to, že Slovensko bude na turnaji chýbať iba Slovensku a ešte možno nejakému masochistovi, ktorý si tú The Frašku Made in Scotland, pozrie celú. V takom prípade mi ťa je ľúto.

Alebo vieš ty, čo? Nie je. Ľúto mi je chlapcov, ktorí dreli, aj napriek tomu, že ťa vyfasovali v ich najdôležitejšom zápase kariéry. Iste, možno si postup nezaslúžili. Možno by ani penaltu nepremenili a nebolo by o čom. Ale to, že si im zobral aspoň tú nádej, to ti, milý Štefan, dávam za vinu.

Prajem ti, aby sa ti v kariére darilo. Alebo vieš čo? Ani nie. Aspoň vidíš, aké je to, keď niekto rozhoduje premenlivo ako to počasie, ktoré v Scotlande máte. Snáď sa už k píšťaľke v zápase akéhokoľvek Slováka nedostaneš. A pre dobro medzinárodného futbalu dúfam, že tvoj výskyt na internacionálnej (zdraví aj Laco B.) scéne sa bude blížiť výskytu vašej Lochnesky.

Venoval som ti 31 riadkov. Jeden za každého hráča a člena realizačného tímu, ktorého si v utorok „zarezal“. Už si. Maj sa.