Main Content

Prehra so vztýčenou hlavou, ale škoda nevyužitej šance

piatok, 3. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Prehra so vztýčenou hlavou, ale škoda nevyužitej šance
Prehra so vztýčenou hlavou, ale škoda nevyužitej šance | zdroj: © TASR

Futbalisti Slovana Bratislava majú za sebou druhý zápas v skupinovej fáze Európskej ligy. Síce opäť prehrali, ale tentoraz im nikto nemôže nadávať, nikto sa im nemôže vysmievať, pretože to bola prehra so vztýčenou hlavou.

Komentár Filipa Chudého

Keď sa už niekto z našich klubov dostane do skupinovej fázy európskej súťaže, tak si to musíme všetci vážiť. Naše kluby to totiž dosahujú skôr iba ojedinele. Slovan si to zopakoval po troch rokoch a prvý zápas sa premenil v nočnú moru. Prehrať 5:0 u hocikoho je hanba, ale v Berne sa znásobila tým, že miestny Young Boys nie je úplná európska špička. Po nej si možno veľa ľudí povedalo, že radšej Slovan postúpiť ani nemal, no toto sú stupídne myšlienky. Hrajkať sa iba na vlastnom piesočku je nezmysel. Skutočné futbalové sviatky sú v pohárovej Európe, a to hlavne v jej skupinovej fáze a vyššie.

Na Slovensko vďaka nej prišiel špičkový svetový veľkoklub. Ak mal niekto pred zápasom s Neapolom obavy, tak boli aj trochu opodstatnené. Slovan bol totiž v kríze, ktorá sa ukázala ako hlbšia. K tomu si musíme dokresliť silu prichádzajúceho súpera, lebo víťaz Talianskeho pohára nie je práve ideálny súper na prelomenie zlých výsledkov, čo sa aj ukázalo. Ale aj tak by sa dalo povedať, že po tomto zápase je trochu iná atmosféra, aká bola po predchádzajúcich prehrách. Áno, Slovan opäť prehral a nedal ani gól, ale v zápase obstál so cťou.

Neapol je klub zo svetovej špičky. Má obrovskú hráčsku kvalitu, vďaka svojmu rozpočtu si môže dovoliť najväčšie svetové hviezdy. Len Marek Hamšík má väčšiu trhovú hodnotu a plat, ako hráči nášho majstra dokopy. Prehrať s Neapolom o dva góly nie je hanba. Po tomto zápase nebudú zaznievať na adresu nášho majstra žiadne výrazne negatívne veci. Kvalita bola totiž na strane súpera, s čím sa treba zmieriť.

Ale na druhej strane je škoda, že belasí nevyužili šancu, ktorú im tento zápas ponúkal. Stratiť môže totiž iba favorit, čo teraz hráči majstra neboli. Na domácej scéne sú pod týmto tlakom práve oni, preto sú tak do nebies vynášané kluby, ktoré ich porazia. Ak vyhrá zápas Slovan, nič sa nedeje, veď bol favorit, ale ak zaváha, je z toho hneď haló. Preto ak by majstri včera vyhrali, potom by si užili pre nich málo vídanú pozíciu, keďže by boli obdivovaní za jednorazový výsledok, čo sa im doma prakticky nestane. A dokonca by získali aj bonus, keďže rezultát by neletel iba po Slovensku, ale dozvedeli by sa o ňom aj vo svete. Toto síce nemajú, ale aj potlesk zaplnených tribún po prehratom zápase nie je na zahodenie. Prehra so vztýčenou hlavou si ho zaslúži.