Main Content

Pred štartom NBA: „Veľká trojka“ nekončí

štvrtok, 2. október 2014 13:02 | Autor: Viktor Štefaňák

Pred štartom NBA: „Veľká trojka“ nekončí
Pred štartom NBA: „Veľká trojka“ nekončí | zdroj: © TASR

Keďže Kevin Love spojil svoje sily s LeBronom Jamesom a Kyrie Irvingom v Clevelande, môžeme si byť, ako fanúšikovia NBA, istí, že v tejto sezóne nebude o slovo "Big Three" núdza.

Formát veľkej trojky zafungoval v Bostone v roku 2008, KG, Ray Allen Paul Pierce vrátili titul do Massachusetts, kde boli zvyknutí na tituly niekoľko rokov pred tým. Či už to bol Russell a spol. alebo Bird a jeho parťáci. LeBron James je inteligentný človek a vie, čo urobiť pre úspech. Keďže doma v Ohio sa mu titul získať nepodarilo, opustil Cleveland a zamieril na Miami v lete roku 2010. Tam sa spojil s Dwyane Wadeom a Chrisom Boshom. Toto trio hráčov bolo kolektívne známe ako „The Big Three“ štyri roky. Vyhrali dva tituly, až sa toto leto nečakane rozdelili. Mohli za to najmä San Antonio Spurs a ich „veľká trojka“. Aj keď v tej pôvodnej bol Manu Ginobili, no Kawhi Leonard ukazuje, že má potenciál byť nový líder tímu. Sám kouč Spurs Popovich termín Veľká trojka nemusí, keďže hra Spurs je postavená na kolektíve.

Komerčne sa termín „veľká trojka“ ustálil až v roku 2008 so Celtics. Klasická definícia, tím musí mať tri All-Stars hviezdy - najlepší hráči alebo v top 3 na svojich pozíciách. James, Wade a Bosh v Miami. Kevin Garnett, Paul Pierce a Ray Allen v Bostone. Teraz James, Love a Irving v Clevelande. Do roku 2008 bol kladený dôraz len na dve veľké hviezdy. Napríklad Kobe Bryant a Shaq alebo dokonca len jednu superhviezdu ako Reggie Miller či Allen Iverson. Výkyv tohto desaťročia nastal v roku 2004, majster Detroit Pistons mal tím presne ako by mal majster NBA vyzerať, vyvážený na každej pozícii. Teraz sa každý snaží dostať do tímu veľkú trojku - napríklad Houston Rockets.

Termín bol voľne aplikovaný aj na Michael Jordana, Scottie Pippena s Dennisom Rodmanom a ich Chicago Bulls. No Pippen s Rodmanom boli vo veľkom tieni legendárnej 23-ky. Ďalšia The Big Three bola v 80-tych rokoch v Bostone: Larry Bird, Kevin McHale a Robert Parish. Samozrejme, nezabúdajme na ich veľkých rivalov z LA. Showtime Lakers obsahoval mená ako James Worthy, Magic Johnson a Kareem Abdul-Jabbar.

Pôvodná naozajstná Veľká trojka siaha ďaleko do histórie. Bob Pettit, Cliff Hagan a Clyde Lovellette z St. Louis Hawks v skorých 60-tych rokoch hrali naozaj ako tri superhviezdy pokope.

Pettit, Hagan a Lovellette boli nesporne talentovaní. Ich priemery boli úžasné (Pettit: 27.9PPG, 20.3REB, Hagan: 22.1PPG, 9.3REB, Lovellette: 22.0PPG, 10.1REB) a s Hawks hrali NBA finále v roku 1960 a 1961, no prehrali ho so Celtics.

Vo svojej knihe o NBA popisuje David Halberstam, čo sa vtedy stalo nováčikovi Lenny Wilkensovi potom, čo ho draftovali Hawks v roku 1960:

"Tri sezóny predtým celý biely tím Hawks vyhral NBA a jadro tímu zostalo pokope. Veľkou hviezdou bol Bob Pettit, jeden z naozaj veľkých hráčov v histórii ligy a boli tam aj ďalšie dva talenty, Clyde Lovellette a Cliff Hagan. The Big Three, ako ich volali, boli na vrchole a úloha ostatných hráčov bolo nezavadzať im a udržať ich status hviezd."

V roku 1961 bol draftovaný Cleo Hill, hviezda zo Severnej Karolíny, no bol čierny. Manažment Hawks tlačil na trénera Seymora, aby obmedzil jeho minutáž, aby neohrozil veľkú trojku. Ten odmietol a následne bol vyhodený.

Našťastie, časy rasového obmedzenia sú už dávno za nami a preto sa môžeme tešiť, ako nahrá Love na trojku Irvingovi a ten nahodí LeBronovi na alley oop.