Main Content

Nájde sága Ronaldo vs. Messi pokračovanie?

streda, 1. október 2014 15:09 | Autor: Jakub Mihálik

Nájde sága Ronaldo vs. Messi pokračovanie?
Nájde sága Ronaldo vs. Messi pokračovanie? | zdroj: © TASR

Futbalový svet už dobrú väčšiu polovicu desaťročia baví tá otázka s veľkým O: Lionel Messi, či Cristiano Ronaldo? Asi nikdy sa nedozvieme jedinú správnu odpoveď a hľadať ju by bolo aj zbytočné. Veď svet rozdelený na dva tábory hýbe moderný futbal dopredu. Otázka je, čo príde po nej?

Niežeby obidvaja fenomenálni hráči končili. Cristiano Ronaldo je o dva roky starší ako jeho argentínsky sok, no stále má „len“ 29 rokov a valcovať bude ešte minimálne päť-šesť rokov. Stačí sa pozrieť na jeho gólostroj z uplynulých dní. Lionel Messi má pred sebou dokonca takmer desaťročie. A už v tejto sezóne si to obaja môžu rozdať o post najlepšieho strelca Ligy majstrov všetkých čias.

Aj tak však láka spýtať sa, kto príde po nich. Kto bude svet baviť tak, ako títo dvaja, už teraz bez problémov, označiteľní ako legendárni hráči? Kto bude novým Cristianom a kto novým Messim?

Odpoveď nie je jednoduchá, veď futbal sa po legendách vždy potreboval spamätať. V súčasnosti však ide dopredu rýchlejšie, a tak už možno teraz sa rodí nová sága na štýl Cristiano vs. Lionel.

Prirodzené by bolo hľadať ich nástupcov v dvoch v súčasnosti najobletovanejších klubov. Barcelona a Real, to je rivalita, ktorá trvá desaťročia a ktorá najviac púta futbalových divákov. Keď mal Madrid Di Stéfana, Barcelona mala Kubalu. Keď Zidana, Barcelona mala Ronaldinha. A tak podobne. Oba kluby si určite budú chcieť udržať tento status aj vtedy, keď CR7 a LM10 dajú Španielsku „Hasta la vista“. Určite aj preto oba kluby minulý rok angažovali dve najväčšie hviezdy „druhého sledu“. Samozrejmým by bol stav, keď by plynule prešlo nástupníctvo v panovaní nad rozdeleným svetom na Garetha Balea a Neymara. Rovnako však, ako nebol úspešný ťah, keď si legendárny Alex Ferguson vybral svojho nástupcu, nemusí byť však úspešný ani ťah Gareth vs. Neymar, na ktorých ukázali predstavitelia oboch klubov len pred pár mesiacmi.

Prvým dôvodom je to, že obaja musia zostať v tieni svojich veľkých spoluhráčov. Ešte aspoň chvíľu. Nevedno, ako sa vyvŕbi Ronaldova budúcnosť v Reale, no Bale nie je v 25 rokoch úplným benjamínkom a čakať niekoľko rokov na vystúpenie z Ronaldovho tieňa, hovorí v „ságovej“ budúcnosti v jeho neprospech. Navyše, Walešan s veľmi veľkou pravdepodobnosťou nikdy nezažije úspech na medzinárodnej scéne a takmer určite sa nepriblíži k druhému miestu na MS v podaní Messiho, či bronzu z MS a striebru z ME v podaní Ronalda. Preto, napriek výnimočným kvalitám, ktorými Walešan oplýva, a ktoré potvrdzuje aj v Madride, on pravdepodobne „jedným z dvoch“ nebude. Real si dáva na svojej značke záležať, a tak bude určite vo svojich radoch chcieť mať hviezdu medzinárodného kalibru. Niekoho, ako James, ktorý zažiaril na tohtoročnom Mundiale, a hlavne preto si ho Perez vyhliadol. V Madride však James hrá až tretie, či štvrté husle a keď (či ak) odíde Ronaldo, je tam Bale, je tam odchovanec Jesé, ktorého domáci aficionados budú vždy preferovať pred nákupom.

Barcelončania na druhej strane možno majú hráča, ktorý spomenuté kritéria spĺňa. Neymar je mladý, je hviezdny, je tvárou nespočetného množstva reklamných kampaní, nielen v Južnej Amerike. Už v tejto sezóne dokazuje, že jedného dňa môže byť mužom číslo jeden v Barcelone. Navyše, je hlavnou osobnosťou najúspešnejšej krajiny histórie majstrovstiev sveta a Brazílii už dokonca „robil“ aj kapitána. Predsa len však, v čase, keď mal Messi 22 rokov, ako dnes Neymar, už vyhral svoju prvú Zlatú loptu, Ronaldo ju získal v 24 rokoch a Neymar k nej veru nemá ani len blízko.

V podobnej vekovej kategórii sa pohybujú aj Marco Reus, či Eden Hazard. Marco však zatiaľ ostáva v Dortmunde, ktorý je aj v domácej súťaži v tieni rivalov z Mníchova a európske finále, zdá sa, tak skoro nezopakuje, navyše v nemeckej reprezentácii je vždy ťažko určiť len jedného hviezdneho hráča, keďže Nationalmannschaft preferuje tímové poňatie.  Žiari aj Eden Hazard, ktorý dva roky po sebe opanoval súťaž o najlepšieho mladého hráča Premier League.  Hazard by aj skutočne bol veľkým kandidátom, keďže spĺňa atribúty, no čo najrýchlejšie by sa potreboval vyprofilovať za najlepšieho hráča Chelsea a celej Premier League, čo bude mať v konkurencii Fabregasa a Costu v tejto a ďalších sezónach veľmi ťažké.

S veľkou pravdpeodobnosťou sa budeme musieť po nových nástupcoch Messiho a Ronalda pozrieť do kategórie pod 20 rokov. Jedine hráči o takmer desaťročie mladší, môžu pomýšľať na novú éru, „očistenú“ od glorioly velikánov portugalskej a argentínskej reprezentácie.
V nej v súčasnosti najviac čnie meno Raheema Sterlinga. Angličan s jamajskými koreňmi má ešte len 19 rokov, no už dva roky žiari v Premier League. V tejto sezóne sa dokonca prepracováva na jednu z najväčších opôr klubu z Merseyside. Hoci Angličania v uplynulých desaťročiach výrazne na medzinárodnom poli nežiairli, stále sú považovaní za velikánov, a tento štatút by mohol Sterlingovi pomôcť. Navyše, o Sterlinga už v uplynulých týždňoch údajne Real Madrid prejavil záujem, čo by spĺňalo „formulu“ nástupníctva. Či už Sterling opustí Liverpool, alebo nie, má pred sebou hviezdnu budúcnosť. Je rýchly, kreatívny, a v poslednej dobe aj pomerne produktívny, čo je takmer výhradným predpokladom na to, aby sa stal každoročným kandidátom na Zlatú loptu.

Len tesne nad touto hranicou sa nachádza obrovská nádej nemeckého futbalu, Julian Draxler. Opora Schalke oslávila ešte len pred týždňom 21 rokov, no už má na svojom konte viac ako stovku ligových zápasov v Bundeslige, dvojciferný počet zápasov v Lige majstrov a 13 zárezov na reprezentačnom opasku. Dá sa očakávať, že po tejto sezóne prestúpi do niektorého z veľkoklubov,čo by malo v jeho hviezdnom raste len pomôcť. Navyše, nemecká reprezentácia, zdá sa, vchádza do svojej zlatej éry a Julian môže byť jej veľkou hviezdou, samozrejme, za predpokladu, že sa popri hráčoch ako Reus, Ozil, Muller, či Gotze, dokáže presadiť.

Takmer rozprávkovým scenárom pre fanúšikov Barcelony a Realu by bolo, ak by nástupcov svojich súčasných hviezd našli v rámci svojich futbalových akadémií. Jesého sme spomínali a tento hráč má pred sebou svetlú budúcnosť. V 21 rokoch si však ešte len kliesni miesto v zostave Realu. Na druhej strane stojí Munir El Haddadi, 19-ročný odchovanec La Masie, ktorý po vzore Messiho, či neskôr neúspešného Bojana, predstavuje najnovšiu hviezdu z mládežníckej akadémie Barcelony, ktorá sa objavuje v zostave katalánskeho giganta. Fanúšikovia oboch táborov by si určite priali, aby sa práve títo dvaja hráči ocitali v špekulatívnych vetách o tom, kto je najlepší na svete.
Pri pravidelných rebríčkov najlepších mladíkov sveta sa na popredných priečkach objavujú hráči ako Memphis Depay, Hachim Mastour,

Domenico Berardi, Paul Pogba, Zakari Bakkali, či ďalší. Aby sme si však povedali pravdu, žiaden z nich nepúta pozornosť tak, ako keď Manchester United objavil talentovaného mladíka Sportingu Lisabon, žiaden z nich nevysiela do sveta také chýry, ako keď sa objavil na scéne dlhovlasý Messi.

Futbalový svet si tak bude musieť pravdepodobne dlho počkať na nasledovníkov ságy Messi vs. Ronaldo. Nie je to na škodu, pretože na dobré si treba počkať. Legendy sa nerodia každý deň.

KTO BUDE PODĽA VÁS NÁSTUPCOM MESSIHO A RONALDA?