Main Content

Nová Žilina nastolila správny smer

nedeľa, 21. september 2014 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Nová Žilina nastolila správny smer
Nová Žilina nastolila správny smer | zdroj: © TASR

Po angažovaní Adriána Guľu na post hlavného trénera MŠK Žilina sa viedli rozsiahle diskusie, či vedenie žlto- zelených urobilo správny krok. Klub, ktorý bojoval o titul a reprezentoval nás v Európe bol razom v prestavbe, opory odišli a na ich miesta boli dosadené mladé talenty bez akýchkoľvek skúseností.

Majiteľ žilinského klubu, Jozef Antošík, muž, ktorý sa vo veľkej miere pričinil o to, že MŠK je jeden z najlepších tímov Slovenska od vzniku samostatnej republiky, sa rozhodol, že jeho klub bude stavať na svojich odchovancoch. Akadémia žlto- zelených je vôbec najlepšia v našej krajine, a teda plán vybudovať akúsi slovenskú Barcelonu vyzeral na prvý pohľad sympaticky. Samozrejme, porovnávať kvalitu španielskych a slovenských mladíkov tu nejdem, ale istá paralela s katalánskym gigantom je viditeľná.

Plán je jedna vec, jeho realizácia druhá. Kritická bola hlavne prvá sezóna Guľovho angažmánu a väčšina kritikov odhadovala, že Antošík stratí trpezlivosť a bývalého trenčianskeho kormidelníka prepustí. Nestalo sa. Po vypadnutí v treťom predkole Európskej ligy sa začali množiť žilinské prehry a zbytočné straty bodov. Odišli hráči ako Dúbravka, Majtán, Pich, Akakpo či Nunes a do A mužstva prišli talentovaní chlapci na čele s Čmelíkom, Káčerom, Lupčom či Škriniarom.

Chlapci, ktorí mali minimálne ba až žiadne skúsenosti s mužským futbalom si vyberali svoju daň. Viacero zápasov, ktoré mala Žilina pretaviť v tri body buď smolne remizovala alebo dokonca prehrala po taktických chybách. Adrián Guľa to nemal jednoduché. Vedel, že jeho tím potrebuje čas, ale náročný žilinský divák bol nie vždy trpezlivý. Šošoni nakoniec zakončili minulý ročník na deviatom mieste, čo bolo suverénne najhoršie umiestnene žlto- zelených v posledných rokoch.

Nový ročník znamenal pre MŠK neúčasť v pohárovej Európe, to predstavovalo väčšiu porciu času na prípravu na ligové zápasy. Po 11. kolách, i keď v neúplnej tabuľke, sú šošoni na prvom mieste a lákajú aj svojou pohľadnou hrou. Aká to paralela, prešiel jeden rok a z mužstva, ktoré získavalo potrebné výchovné facky sa stal celok, ktorý dokáže rozdielom triedy poraziť Slovan, držať v napätí favorizovaný Trenčín či s 10 mužmi vybojovať tri body proti Trnave.

Adrián Guľa v druhom roku svojho pôsobenia potvrdzuje, že s mladými hráčmi pracovať vie, pričom žilinskí mladíci sú doplnení skúsenými hráčmi ako Pečovský, Piaček či najnovšie brankár Volešák. Bude naozaj zaujímavé sledovať, ako bude pokračovať tohto sezónny žilinský príbeh, zatiaľ to vyzerá veľmi sľubne ....

Odporúčané články