Main Content

Cyklistika-MS: P. Velits za 3. medailou v tímovej časovke, na štarte aj P. Sagan

piatok, 19. september 2014 15:05 | Autor: TASR

Ponferrada 19. septembra (TASR) - Už túto nedeľu odštartujú v španielskej Ponferrade 81. majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike a hneď v prvý deň budú o cenné kovy bojovať aj slovenskí reprezentanti. V tímovej časovke bude obhajovať titul Peter Velits a na štarte by sa mal predstaviť aj Peter Sagan.

Skúsený dvadsaťdeväťročný Velits triumfoval v drese Omega Pharma Quick-Step na dvoch predchádzajúcich šampionátoch. V Španielsku sa predstaví síce už vo farbách BMC Racing, no so spolujazdcami by mali opäť patriť k veľkým favoritom na cenný kov. "Mala by to byť, respektíve očakávame medailu, ale uvidíme akú. Ak to mám brať podľa posledných rokov, tak BMC boli vo Valkenburgu 2012 veľmi blízko zlata, keď stratili iba tri sekundy a boli strieborní, vlani to bolo trochu horšie, keď skončili štvrtí. Takže očakáva sa, že budeme veľmi, veľmi vysoko a smerujeme za medailou," povedal pre TASR P. Velits, ktorý je už od stredy v dejisku šampionátu.

"Celý tím sa pripravuje spolu. Včera sme mali dva tréningy a také posledné dolaďovanie pred tímovou časovkou. Ale nedá sa to nazvať nejakým sústredením, je to skôr o tom, aby sme sa spolu zohrali," pokračoval.

Organizátori pripravili na nedeľu 57,1 km dlhú trať, ktorá povedie z centra Ponferrady cez mestečká La Martina, Posada del Bierzo, Carracedelo a Cacabelos späť do Ponferrady. Na pretekárov čaká niekoľko menších kopčekov s celkovým stúpaním 386 metrov a maximálnym sklonom 10 percent. "Je to niečo medzi Valkenburgom a Florenciou, keďže Valkenburg bol dosť zvlnený a Florencia zase plochá. Pre mňa osobne je to zaujímavá trať, pretože sa stále mení. Keď som si to párkrát prešiel, tak si to už dokážem tak nejako v hlave rozdeliť, ktoré úseky po sebe nasledujú. Myslím si, že nám by to mohlo vyhovovať viac ako vlani vo Florencii," pokračoval.

Najväčším favoritom v boji o titul by mala byť Velitsova bývalá stajňa Omega Pharma Quick-Step, ktorá triumfovala v dvoch predchádzajúcich ročníkoch. "Myslím si, že do boja o medaily prehovorí päť tímov a to je samozrejme Quick-Step, tím Sky, ktorý bude určite silný, Movistar, Orica Greenedge a potom sme tam my. Ale vždy sa môže vynoriť aj iný tím," uviedol.

P. Velits nastúpi na tímovú časovku so spolujazdcami Rohanom Dennisom, Silvanom Dillierom, Danielom Ossom, Manuelom Quinziatom a Tejay van Garderenom. V šesťčlennom kádri tímu Cannondale by nemal chýbať Peter Sagan, no vedenie stajne zatiaľ oficiálnu štartovku nezverejnilo.