Main Content

Päť možností na napravenie hanebnej päťky

piatok, 19. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Päť možností na napravenie hanebnej päťky
Päť možností na napravenie hanebnej päťky | zdroj: © TASR

Včera utŕžil Slovan Bratislava najhoršiu pohárovú prehru vo svojej histórii, keď so švajčiarskym Young Boys Bern prehral 5:0. A bude už iba na hráčoch Slovana, či to aspoň trochu napravia, majú na to päť možností.

Komentár Filipa Chudého

Hanba. Nič iné sa nedá povedať na včerajší výkon a hlavne výsledok, ktorý sa zrodil v hlavnom meste Švajčiarska. Slovenský majster bol ponížený a vyzlečený donaha, ale to sa v ostatných sezónach stáva už pravidlom. Slovan sa vrátil v roku 2009 na európske trávniky po osemročnej pauze, ale odvtedy utŕžil už piatu prehru rozdielom aspoň troch gólov, čo je rozdiel triedy. Všetko začala päťka v Amsterdame od Ajaxu, potom síce prišiel na tri sezóny relatívny pokoj, veď iba jedna trojka v Salzburgu, aj to až z nadstaveného času, ale za posledných 14 mesiacov sa to akosi rozbehlo. A čo je horšie, na trávniku to vyzeralo ešte horšie.

Ludogorec Razgrad doma Slovan herne doslova rozobral a belasí mohli byť radi za trojku. BATE Borisov tiež nášho majstra k ničomu nepustilo, hoci tu prišlo k trojke až v závere pri vabanku. A včera sme videli ďalšiu obrovskú lekciu pre slovenského majstra. A je úplne jedno, že boli tri žrde, neuznaný regulárny gól a iba šesť striel domácich na bránu, lebo bolo až päť inkasovaných gólov. Young Boys Bern ukázal, že je dobrým európskym mužstvom, ktoré môže pomýšľať na jarnú fázu súťaže. Slovan na ňu nemá, vlastne môže byť veľmi rád, že sa dostal do skupiny, čo je v našich končinách úspech. Lenže Slovan je klub, ktorý by mal mať ambície pre jarnú časť európskych súťaží, na to ho predurčuje jeho meno. Ale v tejto chvíli je od toho veľmi vzdialený. No keď to dokázali napríklad české kluby, tak sa to rozhodne dá aj v našich končinách.

Čím viac Slovan na slovenskej scéne dominuje, tak tým viac mu Európa uteká. Zdvíhanie majstrovského pohára nad hlavu je síce pekné, ale spôsobuje sebaklam dokonalosti. Veď okrem Žiliny žiaden ligový súper v tomto tisícročí nedosiahol európsky úspech. Toto nie je konkurencia, v ktorej sa dá rásť. Naopak, Bern sa má s kým merať. A hoci doma nie je ani zďaleka najlepší, tak je momentálne o dosť lepší, ako najlepší slovenský klub, ktorý ligu vyhral s priepastným náskokom 12 bodov.

Slovan má na slovenské podmienky vysoko nadštandardný káder, dokonca si dovolím tvrdiť, že ho má lepší, ako Petržalka počas spanilej jazdy Ligou majstrov. Lenže kým vtedy slovenský majster vytvoril skvelý tím, ktorý hral na hranici svojich schopností, tak aktuálny majster nepredstavuje skutočný tím a k svojim maximálnym schopnostiam sa ani len nepribližuje.

Toľko vysokých európskych prehier v krátkom čase niečo signalizuje. Je jasné, že ak sa bude chcieť Slovan niekam posunúť, bude musieť prísť hĺbková analýza, najlepšie vykonaná nezávislou stranou, lenže na to bude čas v zime. Teraz je zbytočné šiť horúcou ihlou, veď väčšina jesennej časti je pred nami. Slovan má ešte päť európskych zápasov na to, aby si napravil reputáciu za hanebných päť gólov z Bernu. A možno nás ešte aj prekvapí, lebo horšie to už byť nemôže.