Main Content

Šialený víkend, ktorý bol obrazom slovenského športu, ukončila smrť

pondelok, 15. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Šialený víkend, ktorý bol obrazom slovenského športu, ukončila smrť
Šialený víkend, ktorý bol obrazom slovenského športu, ukončila smrť | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Šport prináša všelijaké príbehy, ale počas tohto víkendu sa ich na slovenských športoviskách napísalo naozaj neúrekom. Začalo sa to so začiatkom hokejovej Extraligy. Zrejme sa jednalo o najdivokejšie nielen úvodné kolo, ale všeobecne hocijaké (ne)odohrané kolo v histórii súťaže. Na začiatok sa načas nezačalo a skončilo sa tak, že sa vôbec neskončilo. Zápas Trenčín – Košice sa nezačal v pôvodne stanovenom čase, pretože hostia mali problémy s autobusom. Ale aj tak im dlhá cesta neuškodila, pretože pod hradom Matúša Čáka vyhrali o gól. Domáci by potrebovali, aby za nich Marián Hossa strelil dva góly nielen počas prestávkovej šou, ale aj naostro. Richard Lintner a spol. urobili na úvod sezóny naozaj veľmi dobrú propagáciu, ale aj tak ich zatienili v inom kúte Slovenska.

Jediné poriadne regionálne derby, ktoré v súčasnosti naša Extraliga ponúka, sa nedohralo. Zápas Zvolen – Banská Bystrica mal naozajstný náboj a veľké emócie. Toho sa akoby obávali aj samotní prezidenti oboch klubov, preto nevraživosť medzi oboma tábormi sa snažili zmierniť tým, že sedeli vedľa seba v hľadisku, ale ani to nepomohlo. Záver zápasu sa nedohral, lebo hosťujúci fanúšikovia prepašovali pyrotechniku cez domácich usporiadateľov a v závere ju odpálili. A keďže zvolenský štadión je tak moderný, že dnu dostanete polmetrovú svetlicu, ale dym von zo štadióna ani po hodine nie, tak rozhodca zápas predčasne ukončil. Zápas sa dohrá za zeleným stolom, kde určia, kto za čo nesie zodpovednosť.

No toto bol len taký predkrm pred ďalšími víkendovými dňami, pričom v sobotu opäť úradovali Košice a Banská Bystrica. Zažili sme už veľa situácií v minulosti, keď sa začal zápas neskôr pre problémy hostí na ceste, ale aby sa to stalo dva dni za sebou, tak to sa často nevidí. A klubom z toho istého mesta už vôbec, teda lepšie povedané, Košice sa stali v tomto smere priekopníkom. Po hokejistoch na zápas meškali aj ich hádzanári, ktorí pre poruchu autobusu prišli neskôr do Považskej Bystrice a zápas začal s 30-minútovým meškaním. No hádzanári Považskej Bystrice sú šikovnejší ako hokejisti Trenčína, preto situáciu využili a dokráčali k pohodovému víťazstvu 35:28.

V sobotu sa odhodlali poukázať na svoje problémy futbalisti Banskej Bystrice, ktorí loptu z úvodného výkopu zakopli, základná jedenástka si demonštratívne posadala na zem a náhradníci vytiahli transparent: „Chceme naše peniaze!!!“, čo sprevádzal aplauz divákov. No je veľmi smutné, že takto verejne sa musela kabína ozvať. Z toho sa dá jasne vyčítať, že situácia je už neúnosná, no to je iba obraz nášho financovania športu. A to nebolo jediné, čo sa z tohto stretnutia zapíše do histórie, lebo ani tento zápas sa nedohral. Pre nespôsobilý terén sa nezačal druhý polčas, ale je tu vôbec otázka, ako sa mohol odohrať prvý? Lebo potom slovné spojenie „spôsobilý terén“ sa dostalo do úplne inej roviny. Funkcionári banskobystrickej Dukly majú na čom robiť, pritom kvalita trávnika je asi naozaj najmenej závažný problém, ale mali by riešiť aj ten.

No ak sme si mysleli, že po sobote nás už nič neprekvapí, tak Miro Hlinka to ako sa hovorí zabil, no on to urobil bohužiaľ doslovne. Na spáchanie samovraždy musel mať nejaký vážny dôvod. Otázok je veľa, odpovedí (bude) málo. Ale aj u nás sa týmto otvára téma, čo sa deje so športovcami, keď skončia svoju kariéru. V nedávnej minulosti sme zachytávali zo zahraničia správy, že viacero športovcov spáchalo samovraždy.  Depresie, narobené dlhy, súkromné problémy... Naozaj veľa športovcov má po ukončení kariéry problémy, čo by sme si mali uvedomiť aj u nás, no my sme aj v tejto oblasti iba v plienkach.

Tento víkend odhalil snáď všetky problémy nášho športu. Chýbajúce peniaze, zlé materiálne vybavenia klubov, chátrajúca infraštruktúra, problémy s fanúšikmi, chybné rozhodnutia rozhodcov, neschopní funkcionári a po novom už aj problémy neaktívnych športovcov. Bol to naozaj šialený víkend, no a ten ani ešte nekončí, lebo je predĺžený... Ale už toho bolo naozaj dosť, hádam si všetci už oči otvorili a hlavne sa začnú problémy konečne aj riešiť, bolo by načase.