Main Content

Miroslav Hlinka spáchal vo veku 42 rokov samovraždu

nedeľa, 14. september 2014 19:05 | Autor: TASR

Miroslav Hlinka spáchal vo veku 42 rokov samovraždu
Miroslav Hlinka spáchal vo veku 42 rokov samovraždu | zdroj: © TASR

Banská Bystrica 14. septembra (TASR) - Bývalý slovenský hokejista Miroslav Hlinka spáchal v nedeľu vo veku 42 rokov samovraždu. Tragickú správu pre TASR potvrdila polícia ako i riaditeľ bystrického klubu Michal Longauer.

Majster sveta z Göteborgu 2002 pôsobil naposledy ako asistent trénera extraligového klubu HC'05 Banská Bystrica. "Je to hrozné. Dozvedel som sa to dnes o 17.00 h, s takýmto niečím som sa ešte nikdy nestretol. Je mi veľmi ťažko reagovať. Z profesionálneho hľadiska nemal Miro žiadne problémy," uviedol Longauer.

Bývalý úspešný center odštartoval svoju kariéru v Dukle Trenčín. Spod hradu Matúša Čáka odišiel v sezóne 1995/1996 do Sparty Praha, kde pôsobil ďalšie štyri sezóny. V Česku hrával aj v Karlových Varoch, Zlíne, Pardubiciach či druholigovom Chomutove. V Európe korčuľoval v drese fínskeho Jokeritu Helsinki, švédskeho MODO Hockey či Dinama Moskva ešte v najvyšej ruskej súťaži. V ročníku 2009/2010 sa vrátil na Slovensko a dva roky pôsobil v Banskej Bystrici. Následne krátko v Poprade, extraligovú kariéru však zakončil pod Urpínom. V uplynulom ročníku hrával za druholigovú Trnavu. Na klubovej úrovni získal dva majstrovské tituly - v sezóne 1999/2000 triumfoval so Slovanom Bratislava v najvyššej domácej súťaži, o štyri roky neskôr sa tešil z triumfu so Zlínom.

Výrazné úspechy dosiahol aj na medzinárodnej scéne. Hoci najskôr reprezentoval Českú republiku, na MS v Petrohrade 2000 si už obliekol slovenský dres a vybojoval v ňom striebornú medailu. O dva roky neskôr sa vo švédskom Göteborgu tešil z titulu majstra sveta a následne v roku 2003 skompletizoval medailovú zbierku bronzom v Helsinkách. Celkovo sa v drese Slovenska zúčastnil na štyroch svetových šampionátoch a v roku 2004 aj na Svetovom pohári v zámorí.