Main Content

Medzinárodný maratón mieru Košice 2014: Pohľad do histórie

piatok, 12. september 2014 11:16 | Autor: Silvia Petrašková

Medzinárodný maratón mieru Košice 2014: Pohľad do histórie
Medzinárodný maratón mieru Košice 2014: Pohľad do histórie | zdroj: © TASR

Najstarší európsky a druhý najstarší svetový bežecký maratón, aj takouto výsadou sa môže už dlhé desaťročia pýšiť slávny športový sviatok v metropole východného Slovenska v Košiciach – Medzinárodný maratón mieru.

Pred jeho jubilejným 90. ročníkom, ktorý v  nedeľu 5. októbra naplno poženie do košických ulíc množstvo nadšencov a priaznivcov Vám redakcia portálu sport7 prináša špeciálny seriál podrobných informácii. V jeho prvej časti nazrieme do histórie...

Už mnoho desaťročí je metropola východného Slovenska – Košice svedkom športovo-spoločenskej udalosti, ktorá sa postupom času stala jeho neodmysliteľnou súčasťou. Medzinárodný maratón mieru je od roku 1924 po slávnom Bostonskom maratóne, najvychýrenejším v Európe. Pre tamojších obyvateľ je čosi ako pre Francúzov Tour de France, podujatie obrovských a jedinečných rozmerov. Niet divu, že sa právom dostalo aj do zoznamu siedmych divov tohto východoslovenského mesta, kde viac hlasov získal už len Dóm svätej Alžbety a budova Štátneho divadla.

Túto historickú atletickú udalosť odštartovala po prvýkrát skupinka ôsmych odvážlivcov. Paríž, rok 1924, Olympijské hry. Burácajúci štadión divákov je nadšený z fantastických športových výkonov. V nemom úžase je aj trojica Košičanov, ktorí na maratónskom behu mohli aj oči nechať. „Čo keby sme takéto meranie síl usporiadali aj u nás?“ A stalo sa...

Za pomoci V. Bukovského, A. Zikmunda a ďalších nadšencov bola myšlienka organizácie maratónu onedlho naplnená, no z pôvodne prihlásených sedemnástich bežcov sa napokon odhodlali len ôsmi. Vavrín historicky prvého víťaza košického maratónu si nakoniec odniesol Karol Halla, ktorý zvládol trať za 3 hodiny, 1 minútu a 35 sekúnd. Ohromný úspech podujatia organizátorov presvedčil, že trafili presne do čierneho a preto sa rozhodli, že maratón budú v Košiciach organizovať každý rok. Netrvalo dlho a jeho popularita sa rozšírila aj za hranice štátu. Svoje prvenstvo do historických tabuliek si tu vryli také mená ako lotyšský vytrvalec Artürs Motmillers, či francúzsky účastník Désiré Leriche. Spomínaný Motmillers, ktorého si diváci mimoriadne obľúbili, štartoval v Košiciach sedemkrát a vždy patril medzi najlepších.

V premiérovom roku, kedy organizátori povolili štart aj ženským pretekárkam, si svoj primát prvej dámy maratónu odniesla ešte v roku 1980 československá reprezentantka Šárka Balcarová. Historické štatistiky v ženskej kategórii však naďalej drží Nemka Christa Vahlensiecková, ktorá bola medzi ženami najrýchlejšia až v piatich ročníkoch. Nielen jej, ale aj zvyšným triumfátorom tohto historického podujatia sa dostalo pocty zvečnením mena na pamätníku Sochy maratónca.

História košického maratónu počas svojej 90. ročnej existencie mapuje množstvo víťazstiev, neľútostných prehier, no najmä silných športových príbehov. Tohtoroční organizátori, fanúšikovia a súťažiaci sú pripravení zapísať do nej ten ďalší.