Main Content

Nová éra tenisu je tu!

nedeľa, 7. september 2014 11:10 | Autor: Jakub Mihálik

Nová éra tenisu je tu!
Nová éra tenisu je tu! | zdroj: © TASR

Vo včerajšom semifinále US Open vypadli Roger Federer i Novak Djoković. Poprvýkrát po veľmi dlhej dobe tak vo finále nebude účinkovať nikto z „Veľkej štvorky“. Bolo načase! Tenis vyrovnanosť potreboval.

Komentár Jakuba Mihálika

Písal sa rok 2005. Austrálske slnko spaľovalo Arénu Roda Lavera. Austrálski fanúšikovia hnali dopredu svojho miláčika Lleytona Hewitta, v boji proti ruskému kozákovi Maratovi Safinovi. Rus vyhral, keď otočil duel z 0:1 na 3:1 na sety. Jedno z mnohých grandslamových finále, ktoré si bude pamätať len úzky okruh tenisových fajnšmekrov. Napriek tomu bolo pre históriu tenisu veľmi významné.

Bolo to totiž naposledy, keď vo finále grandslamu nefiguroval niektorý z trojice hráčov Federer, Nadal Djoković. K nim sa pridal Andy Murray a táto štvorica ovládla tenisové dianie na takmer celé jedno desaťročie. Jubileum pretrhla konkurencia až na poslednú chvíľu. Včera, v rámci US Open, vypadli v jeden deň favorizovaní Novak Djoković i Roger Federer, a ostali tak stáť pred bránami finále. Po tom, čo už skôr vypadol Andy Murray a po tom, čo si Rafa Nadal musel oraziť PéeNku, tak poprvýkrát od januára 2005 prvýkrát nebude môcť vo finále divák fandiť niekomu z tímu„vo štvorici po opici“.

Bolo načase! Svetový tenis sa potreboval dostať z opojenia, do ktorého ho dostala práve táto úderná štvorka. Úprimne povedané, stávalo sa trochu nudným evergreenom, že v podstate len štvorica hráčov reálne má na titul na grandslame a v semifinále jeden z nich neúčinkoval, len, ak mu poriadne „preplo“. Konkurenciu to deptalo, fanúšikov vyrovnanosti rozčulovalo, historických štatistikov udivovalo.Teraz však nastáva zmena!
Prvou lastovičkou bolo tohtoročné Australian Open, kde vo finále zaskočil Nadala Švajčiar Wawrinka. Na French Open a vo Wimbledone to bola síce zase stará pesnička, no tohtoročné finále US Open, v ktorom si zahrajú Marin Čilić a Kei Nishikori, nám opäť naznačujú prelom. Končí éra veľkej štvorky. Mužský tenis sa opäť vyrovnáva.

Nedá sa očakávať, že by Novak Djoković a ani Andy Murray zrazu úplne vytratili zo špičky. No so starnúcim Rogerom Federerom, ktorý už aj tak teraz robí divy svojim vysokým postavením v rebríčku a s Rafom Nadalom, ktorého zdravie je chatrné ako podpora športu na Slovensku, môžeme očakávať, že grandslamy už nebudú výhradnou záležitosťou Fantastickej štvorky.

Do popredia sa tlačia noví hráči. A to je dobré. Nejde len o mladíkov typu Dimitrov, či Raonić. Veď Wawrinka je mladší len ako Roger, Nishikori, či Čilić by už študentskú zľavu na autobus dostali len tesne a Ferrer, Berdych, Tsonga, či Monfils už určite nie. Znamená to, že sa ATP okruh vyrovnáva.

Súboje Federer – Nadal – Murray – Djoković nás vždy bavili. Je však načase, aby sa o veľké tituly bili viacerí. Je načase, aby nastala nová éra v tenise. Vyrovnanejšia. Atraktívnejšia.