Main Content

Čo chýba Slovanu na Ligu majstrov?

pondelok, 1. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Čo chýba Slovanu na Ligu majstrov?
Čo chýba Slovanu na Ligu majstrov? | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko bolo veľmi blízko k skupinovej fáze Lige majstrov. Náš majster bol od nej na pomyselný krok, lenže skutočná vzdialenosť je výrazne väčšia. Áno, mohlo sa stať, že by Slovan so šťastím postúpil, ale čo potom? Obávam sa, že by skôr pôsobilo košicko-žilinsky, hoci možno s nejakými bodmi, ale takmer určite nie petržalsky. Aj keď tu treba dodať, že aj niekdajšia Artmedia postupovala so šťastím a až v skupine herne explodovala, pričom jej hráči neuveriteľne rýchlo išli kvalitatívne nahor. Na konci jesene bol každý z nich minimálne o triedu lepší hráč. Ale ak bude chcieť náš majster pravidelne postupovať, tak musí byť na takej úrovni už minimálne na konci leta, keď sa hrá kvalifikácia, inak to bude vždy iba čakanie na zázrak.

Lenže dostať sa takú úroveň nie je ľahké, zvlášť, keď hráte drvivú väčšinu času iba na domácej scéne. Na nej belasí nemajú väčší problém. Príkladom je aj včerajší zápas s Banskou Bystricou. Ak by podali takýto výkon proti hociktorému aspoň trochu schopnému európskemu súperovi, tak určite aspoň tých 3:1 prehrajú, no tu to bolo naopak. Takéto zápasy nikoho na európsku konfrontáciu nepripravia. Zápasy proti BATE Borisov poslúžili na odhalenia slabín viac, ako celá minulá ligová sezóna.

Najväčší problém bol v strede poľa, čiže presne tam, kde na domácej scéne Slovan vyhráva zápasy. Nie že by v ňom boli zlí hráči, to v žiadnom prípade, ale ide o veľmi zlé typologické zloženie. Celý problém spočíva v tom, že v kádri je až príliš veľa primášov, čiže tých, čo tvoria hru, lenže na ihrisku musia byť aj robotníci. Stačí jeden tvorca hry, ktorého budú všetci ostatní rešpektovať, za neho niekoho na čiernu prácu a vedľa neho tých, čo budú futbalovo na výške, ale zároveň stále v pohybe. Ale to nie je žiadna veda, takto presne fungovali všetky úspešné slovenské tímy, a tak aj presne fungovať budú. Len si v Slovane konečne musia určiť, kto bude ten primáš.

Hovorilo sa aj o tom, že Slovan má problém na hrote útoku, s čím ja nesúhlasím. Za prvé, má Vitteka, čo je stále najlepší slovenský útočník, len ho v nevhodnom čase limitovalo zranenie. A za druhé, v ostatnom čase kritizovaný Fořt má v belasom drese skvelé štatistiky, ktorými sa už dávno splatil a Slovan so súčasným rozpočtom lepšieho útočníka aj tak nezoženie. Lebo takí, ktorí by mali od neho ešte lepšie čísla hrávajú v najlepších ligách na svete. A takých na Slovensko nekúpime, takých si treba vychovať, presne ako to bolo s Vittekom.

Toto sa týka napríklad aj pozície ľavého obrancu, s ktorou má Slovan už dlhodobo najväčšie starosti. Len v minulých sezónach sa na nej vystriedali desiatky hráčov a žiaden neuspel. Jablonský po dlhom čase aspoň nie je katastrofou. V belasej liahni vidím troch kandidátov, ktorí by mohli v krátkom čase túto dieru zaplátať, ale je už iba na nich, či sa svojou prácou dokážu dostať do veľkého futbalu.

Slovan bol vtedy silný, keď bol zložený z odchovancov a slovenských hráčov a mám taký pocit, že k tejto filozofii sa aj vracia. Angažoval v lete troch už pomerne ostrieľaných, ale stále vývojaschopných hráčov zo širšieho kádra slovenskej reprezentácie. Z odchovancov sa najnovšie uchytil stopér Hudák a netreba zabúdať, že Slovan má naozaj dosť talentovaných hráčov aj v štruktúre klubu, veď inak by nemohol v minulej sezóne zbierať mládežnícke tituly na čele so starším dorastom. A týmto hráčom bude musieť vo vlastnom záujme raz šancu dať, lebo niektorí z nich sa určite uchytí.

Belasí na Ligu majstrov ešte nemajú, ale môžu mať. Musia len nazbierať medzinárodné skúsenosti, preto vďaka za Európsku ligu, ale k tomu treba aj čo najväčší počet ťažkých prípravných zápasov so silnými súpermi. Tiež musia správne zostaviť káder, a to typologicky a tiež aj etnicky. Legionári sú síce vítaní, ale nesie ich byť veľa a musia byť hlavne lepší ako domáci. Pomohlo by aj tak, keby jeden tréner pracoval systematicky niekoľko rokov. A nemožno zabúdať, že na najprestížnejšiu súťaž na svete je potrebný aj štadión, čo je tiež nezanedbateľný fakt. Ak by toto všetko Slovan mal, potom do Ligy majstrov by sa nielen dostal, ale hral by ju aj dôstojne a pravidelne. Lenže nič z toho ešte nemá, preto v nej logicky nie je.