Main Content

Nová futbalová superveľmoc na obzore?

sobota, 30. august 2014 11:08 | Autor: Jakub Mihálik

Nová futbalová superveľmoc na obzore?
Nová futbalová superveľmoc na obzore? | zdroj: © TASR

Napriek viac ako miliarde obyvateľov, India nedokáže vychovať veľké mená svetového futbalu. Na obzore je však v tejto krajine nový projekt, ktorý prilákal Alessandra del Piera, Ronaldinha a ďalších. S týmito hviezdami sa India pokúsi o futbalovú revolúciu.

Futbal je výsostná hra Európy a Južnej Ameriky. Takát premisa platila vo futbale dlhé desaťročia, napriek tomu, že je to najrozšírenejší šport na svete. Dalo by sa povedať, že platí dodnes, no viaceré krajiny sa s tým odmietli zmieriť. Staré zaužívané začali búrať v USA. Už v časoch Pelého pôsobenia v New Yorku Američania začali svoju soccer revolúciu, ktorej výsledok sme mohli vidieť na tohtoročných MS a môžeme ju vidieť na každoročne stúpajúcej kvalite ich Major League Soccer (MLS). Po páde Sovietskeho zväzu a po začatí plynutia peňazí z ropy a plynu do futbalu, sa pre zahraničie otvorila aj ruská najvyššia súťaž, do ktorej sa neostýchajú vstúpiť ani hráči z Brazílie, Talianska, Francúzska a ďalších.

Nasledoval arabský svet so svojimi petrodolármi. V posledných rokoch začala na prestíži naberať aj austrálska súťaž, po nej prišiel čínsky vzostup s klubmi ako Guanzhou Evergrande (víťaz ázijskej obdoby LM), či Šanghaj Šenhua (ten, v ktorom hral Didier Drogba). Zdá sa, že najnovší prírastok svetovej futbalovej expanzie budeme môcť nájsť v druhej najľudnatejšej krajine na svete. V nespútanej Indii.

Ako je možné, že viac ako miliarda obyvateľov nevie vo svojom strede nájsť 11 ako-tak schopných futbalistov? Verte, či nie, nie je to jednoduché. 

V Indii je športom číslo jeden kriket. Vo svete nie je do tejto britskej hry džentlmenov nikto „zažratý“ tak, ako práve India. Kriketové hviezdy sú na spoločenskom rebríčku ešte vyššie ako v Európe futbalisti. Ak sa to vôbec dá. Všetka pozornosť sponzorov je upretá na kriket. Každý malý chlapec chce hrať kriket. Športy ako pozemný hokej, či futbal, sú ďaleko za ním. A tak nečudo, že Indii patrí v rebríčku FIFA až 150. miesto. 

Kriket je pre futbal prekliatím a zároveň záchranným kolesom. Ak sa totiž hľadajú dôvody, prečo miliardová krajina nedokáže preraziť ani v slabej ázijskej federácii, indickí futbaloví predstavitelia ukazujú prstom práve na svojich kriketových kolegov. Doplnkovým alibi je to, že futbal v Indii nemá veľkú tradíciu. Hoci by sme s týmto názorom mohli polemizovať, pretože futbal do Indie priniesli britskí kolonizátori už v 50. rokoch 19. storočia a India dokonca účinkovala na troch olympijskych hrách, kde sa bosí (!!!) indickí futbalisti dokázali pasovať aj s takými tímami ako Juhoslávia, či Austrália, je pravda, že futbal hlboko zakorenený v indických srdciach nie je. Okrem (na indické pomery) slávnej Tata futbalovej akadémie, ktorá za viac ako 20 rokov vychovala takmer 200 stovky futbalistov, z ktorých až 75% neskôr Indiu reprezentovalo aj na medzinárodnej úrovni, India nemá oporný bod, ktorý by pomohol produkovať hviezdy. To všetko sa má však zmeniť!

Čuduj sa svete, zmena má prísť práve z kriketových kruhov. Sachin Tendulkar, žijúca legenda kriketu, sa spolu s ďalšími bývalými kriketovými hráčmi a bollywoodskymi filmovými hviezdami spojil, aby do Indickej superligy (ISL) priniesol veľké finančné investície. Tie prilákali také hviezdy ako David Trezeguet, Freddie Ljungberg, Michael Chopra, Alessandro del Piero a naposledy údajne dokonca Ronaldinha, ktorý však nie je potvrdený a ktorý by okamžite po skončení ISL mal putovať do MLS. Práve časová nenáročnosť láka svetové hviezdy za zárobkom. Turnaj ISL by mal trvať len dva mesiace, od októbra do decembra, po ktorých by sa hviezdy mohli vybrať do niektorého iného klubu. Cieľom Tendulkara a spol. je vzbudiť veľkými menami v indickej lige záujem nielen sponzorov, ale aj mladých potenciálnych futbalistov, ktorí by mali Indiu v budúcnosti vrátiť tam, kde patrila v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia – na špicu ázijského futbalu.

Potenciál miliardovej krajiny je enormný. Hviezdne futbalové mená by v ňom mohli vytvoriť iskru, ktorá zapáli obrovský národ pre futbal. Kvôli prekážkam vo vedení, v infraštuktúre a menšom záujme ľudí, čaká indický futbal dlhá cesta. Na konci sa však môže na futbalovej mape objaviť nová futbalová veľmoc.

Odporúčané články