Main Content

Na Slovan sa z belasej oblohy usmialo šťastie

sobota, 30. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Na Slovan sa z belasej oblohy usmialo šťastie
Na Slovan sa z belasej oblohy usmialo šťastie | zdroj: © TASR

Európska liga spoznala svoj zvyšný tohtoročný program. Kluby boli rozdelené do dvanástich skupín a náš jediný zástupca môže byť spokojný. Slovan Bratislava dostal veľmi atraktívnu skupinu, je sa na čo tešiť.

Komentár Filipa Chudého

Letné kvalifikačné boje sa už skončili, nasledovať bude očakávaná jesenná skupinová fáza. Tej sa nedožili nielen tri slovenské kluby, ale aj také značky ako Olympique Lyon, Real Sociedad San Sebastian, Twente Enschede či Mainz 05. Čiže všetko popredné kluby popredných futbalových krajín, pritom by sme mohli spomenúť aj ďalšie kluby, ktoré napríklad aj v minulej pohárovej sezóne tvrdili muziku. Nás môže iba tešiť, že po dvoch veľmi slabých rokoch tu budeme mať opäť dlhú pohárovú jeseň.

Naposledy pred tromi rokmi hral Slovan skupinu Európskej ligy, čo si teraz zopakuje a náš futbal s ním. Vtedy dostali belasí skupinu, za akú by sa kvalitou nehanbila ani Liga majstrov. Veď vyhralo ju Bilbao, ktoré sa následne dostalo až do finále. Druhý bol Salzburg a až nepostupové tretie miesto sa ušlo už vtedy milionárskemu PSG. Práve iba tento „katarský“ klub dokázal Slovan ozbíjať o body, čo vlastne rozhodlo o tom, že Európska liga zažila veľké prekvapenie, pretože PSG bol jeden z hlavných favoritov súťaže.

Teraz Jerzy Dudek vyžreboval pre Slovan opäť veľmi atraktívnu skupinu, dokonca by sa dalo povedať, že je ešte atraktívnejšia ako naposledy. Bilbao síce čerstvo vyradilo Neapol, ale pre nás je Hamšíkov tím atraktívnejší, a to práve kvôli odchovancovi Slovana. Hamšík vyrastal na Tehelnom poli, čo platí doslova, keďže na ňom býval. Tam začal seniorskú kariéru, ktorá je veľmi pôsobivá a k Slovanu má stále pozitívny vzťah, čo sa ukázalo napríklad aj pri oslave 90. výročia založenia klubu a zároveň titulu v roku 2009, keď prišiel s Neapolom a zahral si v tom zápase aj za Slovan.

Sparta Praha síce kvality PSG nedosahuje, ale u nás je oveľa atraktívnejšia, ako súčasný francúzsky majster. Najväčšie federálne derby sa opäť opráši v súťažnom zápase. Tento zápas bude mať množstvo lajtmotívov. Franz Straka sa vráti na svoju Letnú, ale tamojší fanúšikovia mu stále neodpustili, že trénoval Slaviu. V tomto klube bol nie tak dávno doma aj súčasný kapitán Slovana Igor Žofčák a na druhej strane sa to týka brankárskej jednotky Davida Bičíka a aj Michala Breznaníka. Ale, samozrejme, bude toho oveľa viac.

Štvrtým do partie bude švajčiarsky Young Boys Bern, ktorý je teraz trochu v tieni Neapola a Sparty, lenže dobre sme videli, ako Zürich dominoval nad Trnavou, pričom „mladí chlapci“ z hlavného mesta Švajčiarska sú ešte lepší, veď v lige nadelili Zürichu deväť bodov, čo je v dlhodobej súťaži dosť. A práve v Berne belasí začnú. Už tento zápas naznačí, akým smerom sa pre Slovan bude skupina vyvíjať.

Ak by z nej dokázali belasí postúpiť, bol by to veľký úspech, veď v minulosti iba raz hralo slovenské mužstvo pohárovú Európu aj v novom roku. Šanca na to je, hoci klamať si nebudeme, je pomerne nízka. V tejto chvíli sa tešme z veľmi atraktívneho žrebu, lebo na Slovan sa z belasej oblohy usmialo šťastie, pomaly lepšie sa to už vyžrebovať nedalo.