Main Content

Až teraz Real Madrid skutočne stratil svoj motor

štvrtok, 28. august 2014 13:41 | Autor: Jakub Mihálik

Až teraz Real Madrid skutočne stratil svoj motor
Až teraz Real Madrid skutočne stratil svoj motor | zdroj: © TASR

Real Madrid prišiel v závere prestupového obdobia o dve výrazné osobnosti. Bude chýbať viac Angel Di María, či Xabi Alonso?

Komentár Jakuba Mihálika

Keď Real Madrid predal Angela Di Maríu do Manchestru United, mnohí futbaloví fanúšikovia hovorili o strate motoru v nablýskanom aute menom Real Madrid. Hoci je Angel di María skvelý hráč, v madridskom drese ťažil z toho, že pozornosť súperov sa sústredila na iných hráčov, preto bol na nezvyklom poste stredného záložníka tak efektívny. Real utŕžil 80 miliónov za hráča, ktorý by pravdepodobne okupoval lavičku. Niet čo namietať.

Hneď v zápätí však Los Blancos prišli o skutočný motor. Xabi Alonso sa totiž sťahuje do Bayernu Mníchov. Iste, môžete si povedať, že Xabi Alonso Realu Madrid chýbať nebude. Veď má 32 rokov, čo je pre mnohých mladších fanúšikov synonymom prahu futbalového dôchodku. Nie je tomu tak však vždy.

Je to ako keď máte v garáži veterána. Výstavný kus. Nablýskané športové auto, ktoré vyzerá na pohľad dobre. A rovnako kvalitný má aj motor. Staršej výroby, no je vidieť, že sa oňho majiteľ vzorne staral. Potom sa jedného dňa rozhodne darovať svoju pýchu synovi a ten, nevážiac si cenu takéhoto veterána, vymení starý motor za nový. Auto bude fungovať, no aj tak to nebude úplne ono.

V Madride angažovali Toniho Kroosa. Mladší model stredného záložníka, ktorý mnohých nadchol už v prípravných zápasoch. No Xabi Alonso, ktorý putuje opačným smerom do Bayernu, predsa len bol unikát. Stačí sa pozrieť na minuloročnú šnúru Realu Madrid po tom, čo sa baskický rodák na prelome rokov vrátil do zostavy. Takmer dva mesiace víťazstiev. Minimum inkasovaných gólov.

Presne to sú prednosti tohto Španiela, ktorý len prednedávnom ukončil reprezentačnú kariéru. Presne preto ho angažuje Pep Guardiola, mimochodom hráč, ktorý hrával presne na rovnakom poste ako Xabi, a teda pravdepodobne vie, „vo co gou“. Xabi vedel priniesť do často premotivovaného, či strateného kádra Realu pokoj, rozvahu, perfektné prepojenie medzi obranou a útokom. 

Prestup Xabiho Alonsa mi veľmi pripomína „odhodenie“ Claude Makeleleho spred 11 rokov. Vtedy galakticky navnadený Pérez vyhlásil, že nepotrebuje podobného hráča. „Prídu mladší hráči, ktorí naňho dajú zabudnúť“. Výsledok? Viac ako päť rokov a približne päť Gravesenov bolo Realu treba, kým sa z jeho straty spamätal. 

Nehovorím, že to podobne dlho bude trvať aj teraz. Predsa len, Real sa trochu poučil, keď na jednom poste má viacero alternatív a v pozícii defenzívneho štítu môže zaskočiť Illaramendi, Khedira, s prižmúrenými očami aj Modrić, Kroos a v budúcnosti Casemiro. Viem však, že Real Madrid až teraz stratil skutočný motor. Ak vo svojom strede nájdu rovnocennú náhradu, tak si môžu zatlieskať. A zatlieskam aj ja. Takých ako Xabi Alonso ale veľa nerastie.