Main Content

Je trest od FIFA pre Barcelonu skutočne zlou správou?

sobota, 23. august 2014 12:52 | Autor: Jakub Mihálik

Je trest od FIFA pre Barcelonu skutočne zlou správou?
Je trest od FIFA pre Barcelonu skutočne zlou správou? | zdroj: © TASR

V uplynulých dňoch FIFA zamietla odvolanie FC Barcelona proti rozhodnutiu, ktoré katalánskemu klubu ukladá trest na rok bez povolených prestupov. Od januára 2015 tak v dvoch najbližších prestupových obdobiach Barcelona nebude môcť nakupovať hráčov. Je to skutočne tak zlá správa pre barcelonského giganta ? Nájdu sa v tomto rozhodnutí pozitíva ?

FC Barcelona v uplynulej sezóne utŕžila niekoľko tvrdých direktov na solar svojej povesti. Najprv sa jej dostalo kritiky za „galáctico“ nákup v podobe Neymara, potom vyplávali napovrch nezrovnalosti v účtovných záznamoch klubu, čoho dôsledkom bolo odstúpenie Sandra Rosella z pozície muža číslo jeden v tíme. V závere sezóny sa prevalila kauza, v ktorej Barcelona vystupovala ako obvinený za nedodržiavanie pravidiel o angažovaní hráčov mladších ako 18 rokov do svojej mládežníckej akadémie. Barcelonu to vyšlo draho, dostali ročný zákaz prestupov. Pridali sa k tomu herné výpadky, neúspech v útoku na trofeje, výmena trénerov a plynulo „čierny rok“  Barcelony prešiel v zamietnutie Suarezovho odvolania, ako aj zamietnutie odvolania o zrušení trestu zákazu prestupov, ktorý sa pozastavil práve kvôli barcelonskému odvolaniu. Nateraz posledná rana do barcelonských radov teda prišla len pred pár dňami, hoci sa Blaugranas na ňu mohli pripravovať celé mesiace.
 
A v klube sa aj skutočne pripravovali. Jedno z najrušnejších prestupových období v klube sa dalo očakávať. Hoci navonok neotrasiteľne nevinní, predstavitelia katalánskeho veľkoklubu rátali s tým, že v roku 2015 nebudú môcť priviesť do klubu žiadne posily. A tak začali s výrazným nakupovaním. Minulá neúspešná sezóna však prinútila niektorých hráčov nabrať opačný smer, keď Alexis, Cristian Tello, či Cesc Fabregas neboli spokojní so svojimi pozíciami, Carles Puyol, či Victor Valdes si zase povedali, že stačilo. Za Alexisa prišiel Luis Suarez, za Fabregasa Ivan Rakitić, Valdesa s Pintom nahradil ter Stegen a Bravo, vrátil sa aj odchovanec Rafinha. A tak, hoci hovoríme o pravdepodobnom kvalitatívnom náraste, šírka kádra sa veľmi nezmenila, veď len na pozícii stopéra prišli dvaja (Mathieu, Vermaelen) a odišiel len jeden (Puyol). Naoko rušné leto, ako príprava na obdobie, v ktorom Barcelona nebude môcť uzatvárať prestupy, tak v konečnom dôsledku nie je až tak rušné.
Pre Barcelonu to však vôbec nemusí znamenať nič zlé. Práve naopak. Viacero z nás a milióny fanúšikov po celom svete si obľúbili tento hrdý klub kvôli ich filozofii zapracovávania vlastných odchovancov do prvotriedneho A-tímu. Z tejto cesty sa však v uplynulých mesiacoch odklonili, o čom svedčia najmä nákupy ako Suarez, Neymar, ale koniec koncov i Ivan Rakitić, keďže na rovnakej pozícii vypoklonkovali z klubu ešte pred rokom Thiaga. Trest od FIFA, ktorý, ak ho CAS potvrdí, znamená odklon od nastúpenia na „galaktický“ vlak a predznamenáva návrat ku koreňom.
 
Ak sme hovorili o tom, že na šírke barcelonský káder nenabral, môže sa to vypomstiť práve v budúcej sezóne. Zranenia, odchody nespokojných hráčov, nedostatočná kvalita niektorej z formácií. To všetko môže spôsobiť, že Barcelončanom bude možnosť prestupov chýbať, no nebudú ju mať. Presne vtedy sa budú musieť opäť obrátiť na zdroj hviezd, ktorý im v minulosti vybojoval pozíciu jednotky vo svete futbalu. La Masia.
Prirodzene, v rámci svojho klubu budú môcť na súpisku dopisovať ďalšie mená, aj napriek trestu, a tak sa La Masia stane pre najbližšie dve prestupové obdobia hlavným zdrojom posilnenia tímu Luisa Enriqueho. A niežeby v nej nemali z čoho čerpať. Hráči ako El Haddadi, Halilović, Dongou, či ďalší sú už teraz pripravení na veľký futbal. Zastavenie prívalu predražených hviezd je na prospech práve pre nich a v konečnom dôsledku aj pre značku FC Barcelona.
 
Po sponzorských zmluvách (Barcelona bude mať už druhého sponzora na drese), po veľkých prestupových sumách, bordeli v riadiacich štruktúrach a neúspechu na diplomatickom poli, je totiž práve La Masia posledným oporným bodom, ktorý môže Barcelonu vrátiť tam, kde sme ju pred mnohými rokmi začali obdivovať.