Main Content

Basketbal: Američania oznámili konečnú nomináciu na MS v Španielsku

sobota, 23. august 2014 11:05 | Autor: TASR

New York 23. augusta (TASR) - Vedenie americkej basketbalovej reprezentácie oznámilo konečnú podobu nominácie na blížiace sa majstrovstvá sveta. V poradí 17. svetový šampionát sa uskutoční v termíne od 30. augusta do 14. septembra v Španielsku.

V 12-člennom výbere napokon figuruje aj Derrick Rose. Elitný rozohrávač vynechal takmer celú uplynulú sezónu pre komplikované zranenie kolena. Pred letom však začal s tréningom a napokon prešiel záverečným sitom nominácie. Stalo sa tak na úkor Damiana Lillarda, ktorý bol v minulom ročníku NBA hviezdou Portlandu a za svoje výkony si vyslúžil aj účasť v prestížnej exhibícii All-Star Game.

"Za ten čas, čo som pri kormidle národného tímu, bolo toto najťažšie rozhodovanie o účasti a neúčasti hráčov. Verím, že sme vybrali tých dvanásť najlepších, s ktorými v Španielsku uspejeme a obhájime titul majstrov sveta," uviedol manažér reprezentácie USA Jerry Colangelo.

Okrem Lillarda záverečným výberom neprešli Kyle Korver, Gordon Hayward či Chandler Parsons. Tí mali pôvodne tvoriť skupinu náhradníkov, ktorí by v prípade nečakaného zranenie boli dodatočne dopísaní na súpisku. "Napokon sme sa však rozhodli, že do Európy pocestujeme iba s finálnou dvanástkou. Nemá význam, aby náhradníci absolvovali takú dlhú cestu a potom vôbec nehrali," uviedol šéftréner amerického výberu Mike Krzyzewski.

Obhajcovia titulu budú hrať základnú C-skupinu v baskickom meste Barakaldo. Ich súpermi budú Dominikánska republika, Turecko, Fínsko, Nový Zéland a Ukrajina.

Nominácia USA na MS v Španielsku:

rozohrávači: Derrick Rose, Stephen Curry, Kyrie Irving

krídelníci: James Harden, Klay Thompson, Rudy Gay, DeMar DeRozan

pivoti: Anthony Davis, DeMarcus Cousins, Andre Drummond, Kenneth Faried, Mason Plumlee