Main Content

Štatistická analýza zápasu Slovan Bratislava – BATE Borisov

štvrtok, 21. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Štatistická analýza zápasu Slovan Bratislava – BATE Borisov
Štatistická analýza zápasu Slovan Bratislava – BATE Borisov | zdroj: © TASR

Futbalisti Slovana majú za sebou prvý zápas play-off Ligy majstrov, v ktorom remizovali 1:1. Keďže UEFA to už berie akoby za hlavnú fázu, tak zo zápasu boli poskytnuté komplexné štatistiky, s ktorými sa u nás nestretávame, ale sú pre nás veľmi zaujímavé.

Najdôležitejším štatistickým ukazovateľom je výsledok, ktorý pozná každý. Ale z nasledujúceho obrázka je možné vyčítať oveľa viac. Naľavo sú štatistiky Slovana, napravo štatistiky BATE.

Podľa držania lopty a odbehanej vzdialenosti vidíme, že v druhom polčase sa belasým darilo o niečo málo viac, čo sa prenieslo aj do výsledku. Celkovo hráči Slovana nabehali o 605 metrov viac ako súper. Pre zaujímavosť najviac toho z domácich odbehal Erik Grendel (12,53 km), prenasledoval ho Marko Milinkovič (11,8 km), čiže reči o tom, že nebehá, nie sú až tak podložené. Ani pomerne vysoké číslo (11,47 km) u Erika Čikoša neprekvapí, Tomáš Jablonský má takmer identickú odbehnutú vzdialenosť (11,40) a prvú päťku uzatvára „vytrvalec“ z Afriky Seydouba Soumah (10,93 km).

Zo štatistík vidieť aj to, že belasí boli silnejší na lopte, keď si vedeli lepšie prihrávať, ale na obranu BATE dodáme, že to bolo v pre nich bezpečnej vzdialenosti.

Na ďalšom obrázku je podrobne popísané, ako si belasí medzi sebou prihrávali. Najviac prihrávok smerovalo od Nicolasa Gorosita ku Erikovi Grendelovi (14). Aj preto stredopoliar belasých dostal na nohu najviac prihrávok spomedzi všetkých hráčov (50). Naopak, Grendel poslal najviac prihrávok na Igora Žofčáka (10), čo je druhý najväčší počet medzi dvomi hráčmi v zápase. Hráči BATE si vo dvojici najviac prihrali osemkrát. Najlepšiu úspešnosť prihrávok mal spomedzi všetkých hráčov Dávid Hudák (91 %), hoci väčšina ťažkých nebola.

Z ďalších zaujímavých štatistík spomenieme, že Slovan mal loptu na kopačkách počas aktívnej hry 33 minút a 42 sekúnd, BATE 28 minút a 48 sekúnd. Zápas trval presne 93 minút a 18 sekúnd, čiže lopta nebola v hre 30 minút a 48 sekúnd.

Najviac faulov rozdal Seydouba Soumah (7), naopak, najviac faulovanými boli Erik Grendel a Marko Milinkovič (3).

A na záver je tu rozostavenie hráčov počas jednotlivých štvrťhodín zápasu. Pri Slovane je vidieť zvýšenú hustotu v strede ihriska počas prvého polčasu, čím sa potvrdilo, že absentovala hra v krídelných priestoroch.

Zdroj: UEFA.com