Main Content

Čo ste zmeškali alebo Futbalový víkend v kocke

pondelok, 18. august 2014 16:11 | Autor: Jakub Mihálik

Čo ste zmeškali alebo Futbalový víkend v kocke
Čo ste zmeškali alebo Futbalový víkend v kocke | zdroj: © TASR

Víkendový futbalový program je za nami, a tak si poďme pár vetami zhrnúť všetko podstatné, čo sa na trávnikoch udialo.

Slovensko

Nad Tatrou sa blýska...na lepší futbal?

Väčšina tímov má za sebou šesť odohratých kôl, a tak si sily zmerali s viac ako polovicou ligovej tabuľky. To nám dáva priestor na to, aby sme si úvod ročníka priebežne vyhodnotili. Neviem, či som len optimista, ktorý velebí prítomnosť, ale zdá sa mi, že v tejto sezóne sledujeme ešte kvalitnejší futbal ako v tej minulej. Ako sa do Európy volá, tak sa z Európy ozýva a pozitívna nálada z dobrých výsledkov našich fortunákov sa prejavuje aj v samotnej lige. Šieste kolo bolo toho dôkazom. Videli sme 17 gólov, obraty, prekvapenia, pekné individuálne výkony a hlavne sme videli futbal.

Slovan sa naštartoval pred tou jedinou súťažou, na ktorej záleží, parádne. Silnú Senicu rozdrvil, keď bol lepší prakticky vo všetkom. Soumah soumahum 4:1 a snáď dostatočná pohoda na  prvý krok do zeme zasľúbenej.

Ich najvážnejší súperi v hre o titul, potomkovia chrabrého Matúša Čáka, sa síce vytrápili s Košicami, no Fransisco Kubík ukázal, že nie všetky holuby, ktoré sa vracajú domov, sú vyhoreté. Trenčiansky súper z Košíc síce opäť „fasol“ a v lige to má hrozitánskych 7:18 a 0 bodov, no i na Vychodze hrať vedia. Keď sa neboja. To sa už až tak nedá povedať o Rosenbergu, ktorý v Trnave nepredviedol ale ani zhola nič. Narozdiel od Roberta Rosenberga, ktorému to práve najlepšie ide zhola. Aj Trnava môže ísť do Európy reprezentovať vysmiata jak feťák v Kolumbii.
Nováčikovská eufória zavítala konečne aj do našich končín a v Podbrezovej sa opäť vypäli k dobrému výsledku. Guľovci sa odgúľali s dlhým nosom, lebo si mysleli, že nováčik sa porazí sám len preto, že Greško je dvakrát starší ako Čmelík. No nič, chýbal Jelič.

Dunaszerdahely pokračuje doma v sérii bez prehry, keď zdolal Myjavu 1:0. Treba však povedať, že Kopaničiari sú už unavení z toho, že ešte nehrali ani jeden domáci zápas. Nestíhajú im z domu nosiť kopaničiarsku, a tak pôsobia ako bez paliva.

Jedinú remízu sme zaznamenali v súboji Moraviec s Bystricou. Za predvedené výkony si oba tímy nezaslúžia celé meno.

Anglicko

Prvé predstavenie United rozhodne nie gaala. Nové S&S v Liverpoole

Hoci sa oficiálne prvé kolo Premier League neskončilo, nedá sa očakávať, že by adrenalínom nabušený Mourinho nešiel nováčikovi z Burnley po krku a nakoniec ho neuštval. Preto si môžeme zrekapitulovať aj anglickú súťaž. Tá totiž pútala veľkú pozornosť, veď väčšina top klubov radikálne zmenila počas letných vakácií svoj facelift. Aby sme sa dlho nenudili, hneď na začiatku, v prvom zápase, nám pripravil prekvapenie Manchester United. Van Gaal vstúpil do ringu ako správny Červený diabol, no z dobrej formy sa tešil ešte skôr, ako sporo odetá slečna dvihla tabuľku, oznamujúcu  prvé kolo. Direktom ho vrátil na zem klub, ktorý v minulom roku takisto nad United vyhrával, no Moyesov tím vtedy dokázal otočiť. Pre Van Gaala je to ale v konečnom dôsledku dobre, po nadmieru vydarenej príprave si ešte rýchlo môže uvedomiť, že káder United je v reále nedostatočný a chce to minimálne 3 výborných hráčov. Aj preto už v pondelok čítame správy o angažovaní Roja zo Sportingu, ktorý by v novom systéme 3-5-2 (3 stopéri, keď súper príde na Old Traffor brániť? Really?) mohol hrať aj na ľavom strednom obrancovi, aj na krídelnom obrancovi. A United ani neprekáža, že za Argentínčana musia vysoliť 20 miliónov eur a poslať do Portugalska Naniho, ktorému naďalej budú platiť mzdu. Na opačnej strane zverenci Monka (nie toho seriálového) z tímu Swansea naznačili, že sa opäť plánujú vrátiť na pohárové priečky. Útok s Bonym a Gomisom by sa nestratil ani v lepšom klube.

Dlho to vyzeralo, že puknú aj ďalší favoriti. Crystal Palace však ich zomknutosť po odchode trénera Pulisa vydržala „len“ 90 minút a on sa hrá futbal ešte o čosi dlhšie. Mali bránic.

V prípade Liverpoolu som sa najprv cez týždeň pousmial nad porovnávaním Sterlinga s Messim a Cristianom, no v novom systéme The Reds ma úsmev rýchlo prešiel, pretože po odchode Suareza sa talentovaný Anglo-Jamajčan posunul v systéme vyššie a okamžite to vidieť. Zabudnite na posily ako Lallana, Lambert. Sterling a Sturridge budú niesť liverpoolsku zástavu. Ak nepríde vytúžená hviezdna posila. Mimochodom, Koemanov tím, že vypadne? Pche! Mimochodom #2, Dušan Tadić!!!
Majstrovskí Citizens pôsobili v lete nenápadne, no aj tak pritiahli šesť nových posíl. Community Shield odfklákli, no aj stavba kádra nasvedčuje tomu, že chcú okrem ligy konečne útočiť aj na Ligu majstrov.Pomerne dobre hrajúci Newcastle (opäť s uragánom v hráčskej súpiske) predčili na plnej čiare, keď najmä ľavá strana ihriska s Kolarovom a Silvom vyzerala fantasticky. Portský drak Fernando môže hrať hip-hap-hop s Fernandinhom o to, kto bude najkvalitnejší defenzívny záložník ligy, Caballero potlačí Harta k lepším výkonom. Pozor na City!

Španielsko

Pištoľník bez ostrých nábojov a In Atlético we trust

V Španielsku sa ešte nehrá, no hurhaj je veľký už teraz. Suarez už môže trénovať s klubom, čo je pre Barcelonu dobré, pretože, ak by si so spoluhráčmi do lopty nekopol až do októbra, tak novému systému môže Luis Enrique dať hasta la vista minimálne do decembra. Aj tak však musí ešte dva mesiace El Pistolero strieľať len slepými.

Real síce v prípravných zápasoch prehráva (naposledy s Fiorentinou), ale na iný level prepína v súťažných zápasoch, čo potvrdili proti Seville. Podľa Ancelottiho sú prestupy v klube uzavreté, no napriek tomu, že je sympaťák, neverím mu ani pol slo...Ak chce udržať pohodu v tíme, musia minimálne dvaja hráči odísť. Nemám nič proti Samimu Khedirovi (hoci za svoju ženu má u mňa čierny bodík), no musí odísť. Proti Fiorentine bol Kroos ešte lepší ako Xabi Alonso, ktorý sa síce len dostáva do hry, ale aj tak. Kroos, Xabi, Illara. Pre štvrtého mušketiera nie je miesto. Di María by teoreticky mohol ostať, no, ak United ponúkajú 65 miliónov...Angel si lavičku nezaslúži.

Madridský klub číslo 2 robí už roky zázraky, no, ak sa im podarí zrealizovať to, o čom sa v Španielsku hovorí, asi prejdem na červeno-bielu vieru. Do Atlética sa totiž má údajne sťahovať Marco Reus. Aby toho nebolo málo, prvotriednu hviezdu majú Madridčania ukoristiť za 27 miliónov eur, pričom na drevo položia len 17. Vo svete, v ktorom stojí James Rodriguez 80 miliónov, je to jednoznačne zázrak.

Francúzsko

MonaK.O.a problémy PSG

Odštartovali aj v krajine vína, no nie práve najslávnejšie. PSG prišlo o Ibru pravdepodobne na pomerne dlho, čím razom záujem fanúšikov o Ligue 1 klesá. Nepridal tomu ani brazílsky street-fight v tuneli, keď Brandao hlavičkou zlomil nos Mottovi a potom zbabelo ušiel. Mušketierska odvaha Francúzov ostala v kúte. Ešte horšie pre francúzsku ligu je ale to, čo sa deje v Monaku. Miliardová bublina Rybolovleva splasla akosi príliš rýchlo. Odišiel James, odišiel Riviere, prišli len druhotriedni futbalisti z domácej súťaže. Potápajúcu loď si rýchlo všímol námorník Falcao a z kniežatstva chce odísť stoj, čo stoj, hoc aj na plťke. Ak to nebude prestup do Liverpoolu, Realu, či Arsenalu, uspokojí sa aj s hosťovaním v Turíne. To je blízko. Pre európske ambície klubu  by to znamenalo MonaK.O.

Česko

Plzeň plzne

Pomaly sa rozbehla aj liga u susedov. Minuloročný fackovací panák, Slavia, je druhá,o skóre pred rivalom zo Sparty, ktorá by síce opäť mala vyhrať ligu, no v súčasnosti sa skôr sústredia na Európu, a tak im na Letnej uštedrili prehru obrovskí rivali z Ostravy. Chachaři v sezóne prvýkrát vyhrali a fakt, že to bolo na ihrisku nenávideného súpera, im môže pomôcť do ďalšieho priebehu sezóny. Sparta si to o titul rozdá opäť s Plzňou. Ak postúpi cez Zwolle, výhodu bude mať Plzeň, hoci nechcenú, pretože Viktoriáni sú už z Európy von, a môžu sa sústrediť na Synot ligu. Uhrin veľmi rýchlo zbavil tím aury, ktorú zanechal Vrba a hoci nový tréner Koubek je kvalitným trénerom, aj napriek výhre 4:0 nad Hradcom Králové, to stále nie je tá baletným krokom tancujúca Plzeň spred dvoch rokov.