Main Content

Futbalisti sa vymykajú kontrole. Stačilo!

nedeľa, 17. august 2014 14:59 | Autor: Jakub Mihálik

Futbalisti sa vymykajú kontrole. Stačilo!
Futbalisti sa vymykajú kontrole. Stačilo! | zdroj: © TASR

Ešte ani nevychladli internetové diskusie o tom, či Suarezovi mala CAS skrátiť trest a máme tu ďalší škandál. Futbalisti sa vymykajú kontrole. Niečo s tým treba robiť.

Komentár Jakuba Mihálika

„Football is a game of gentlemen played by hooligans,“ povedal klasik a čím ďalej som presvedčený o tom, že tomu tak skutočne je. Áno, problémom súčasného futbalu sú baletky, ktoré prifilmujú každý fyzický kontakt. A treba to riešiť. Pri nejakých hereckých výkonoch však nejde, ani o zdravie, ani o život. Väčším neduhom futbalu je, že ho v súčasnosti hrajú skutoční psychopati, ktorí by nielen nemali obúvať kopačky, ale mali by sa aj liečiť.

„Našou veľkou úlohou je dať svetu dobrý príklad v správaní na ihrisku i mimo neho. Myslím si, že veľa detí chce byť ako my, takže vnímajú všetko, čo sa okolo nás deje“, povedal David Luiz po tom, čo jeho krajan Brandao včera zlomil hlavičkou nos Thiagovi Mottovi. Aspoň niekto si to uvedomuje. Mnohí súčasní futbalisti totiž nie.

Futbal sa stáva prehliadkou agresie, podvodu, kriminálnych výčinov. FIFA, UEFA a všetky organizácie vo futbale, sa natoľko venovali šikanovaniu fanúšikov, v snahe odstrániť agresívne prejavy z tribún, až im generácia chuligánov vyrástla priamo na ihrisku. A tak je načase obrátiť pozornosť na samotných futbalistov. Brandaov exces je poslednou kvapkou mori.

To, čo tento chlapík včera vyviedol, už prekračuje všetky medze. Nestalo sa to v zápale boja, nestalo sa to na ihrisku. Stalo sa to premyslene, v tuneli po zápase. Stalo sa to rýchlo a ešte rýchlejšie Brandao po svojom čine zdúchol. Zbabelec par excellence. Počas svojho pobytu v Brazílii som mal možnosť zistiť, ako sa vo favelách správajú k zbabelcom. Možno práve tam by si s Brazílčanom Brandaom poradili. Konať však musia futbalové orgány. Ak som ja osobne hromžil po Suarezovom extempóre na MS, tak teraz Suareza nazvem anjelom, v porovnaní s tým, čo vykonal Brandao. A ak El Pistolero dostal zákaz činnosti na štyri mesiace, Brandao musí dostať aspoň štyri roky. Ešte aj v horskej dorasteneckej lige som bol svedkom odobratia registrácie hráčovi, ktorý po zápase napadol protihráča boxerom. O podmienke ani nehovorím. Brandaa sledoval celý svet. Všetky tie deti, o ktorých hovoril David Luiz. Musí prísť exemplárny trest.

Zdá sa totiž, že agresivita futbalistov sa stupňuje. Nie sú to len brutálne fauly, preplesky na ihrisku, či hryzanie ako v materskej škole. Začína to prerastať v premyslené násilné činy, ktoré môžu ľahko skĺznuť ešte k horším veciam, ktoré si radšej ani nechcem predstaviť. Je načase zastaviť toto šialenstvo. Je načase vrátiť futbal do rúk tým, ktorí ju zakladali. A hoci dnes už gentlemana vo futbale ťažko nájsť, vráťme ho aspoň tým „menom“. Zvieratá typu Brandao ho ničia.