Main Content

Rozpačité adieu pod Mont Blancom

štvrtok, 14. august 2014 15:07 | Autor: Jakub Mihálik

Rozpačité adieu pod Mont Blancom
Rozpačité adieu pod Mont Blancom | zdroj: © TASR

V stredu oznámil koniec reprezentačnej kariéry Franck Ribéry. Dosiahol jeden z najlepších hráčov súčasnosti v drese Les Bleus to, čo mohol?

Komentár Jakuba Mihálika

Po futbalovom šampionáte sme tak nejak prirodzene očakávali veľké množstvo oznámení o ukončení reprezentačnej kariéry. Väčšina z nich nás neprekvapila, no včerajšie vyhlásenie pomerne áno. Končí Franck Ribéry, tretí najlepší futbalista uplynulého roku.

V 31 rokoch je jeho koniec predčasný. Stihnúť mohol ešte dosť. Do povedomia vletel v príprave na MS 2006, keď zatieňoval aj oveľa hviezdnejších Francúzov, ako Florent Malouda, Sidney Govou či Sylvain Wiltord. Nanešťastie, bol to jediný šampionát, na ktorom vo francúzskom drese žiaril. O štyri roky neskôr poznačili jeho reprezentačné výkony problémy rôzneho druhu. Vyskystli sa súkromné, zdravotné, herné. No v ceste stálo najmä jeho ego. Hovorí sa, že práve Ribéry inicioval vzburu proti koučovi Domenechovi, kvôli ktorej bol spolu s celým tímom istý čas suspendovaný a najmä, kvôli ktorej Francúzi vybuchli. Vrátil sa, najmä kvôli tomu, že na klubovej scéne žiaril, a tak si ho reprezentační tréneri nemohli dovoliť nepovolať. No v reprezentácii to nebolo napriek tomu ono.

Práve ego stojí podľa môjho názoru aj za definitívnym koncom Ribéryho v reprezentácii. V tak mladom veku si môže dovoliť končiť Phillip Lahm, ktorý je majstrom sveta a dvojnásobným bronzovým medailistom. Nie hráč, ktorý nič nedosiahol, a pritom s reprezentáciou úrovne Les Bleus, by mohol. O uspokojenie s tým, čo Ribéry chcel v reprezentácii dokázať, určite nejde.

Ribéry vypadol pred brazílskym šampionátom z hry kvôli zraneniu. No Francúzi hrali aj bez svojej papierovo najväčšej hviezdy výborne. Zlé jazyky hovoria, že ešte lepšie ako s Ribérym. Franck začal cítiť, že jeho pozícia lídra, ktorú si tak snažil vydobyť svojou hrou, je ohrozená. Do popredia sa tlačia Griezmann, Rémy, či dokonca ešte mladší hráči. Snom každého futbalistu je zahrať si veľký turnaj doma. Ribéry túto možnosť mohol mať, keďže o dva roky sa európsky šampionát uskutoční práve v tejto krajine.Ribéry sa ho však vzdal. 

Viackrát sa hviezda Bayernu posťažovala na to, že vo Francúzsku sú obľúbenejší iní hráči a v reprezentačnom drese sa mu nedostáva patričnej úcty. Zabudol pritom, že hráči prejavujú úctu reprezentačnému dresu, nie naopak. A tak nečudo, že v drese Galského kohúta bude chýbať málokomu. Prestížny časopis France Football vo svojom internetovom vydaní uverejnil anketu, v ktorej sa mali čitatelia vyjadriť k tomu, či ľutujú Ribéryho koniec v reprezentáci. Horší výsledok by dosiahol snád už len Brazílčan Fred.

Čitatelia L´Equipe vyhodnotili Ribéryho rozhodnutie takisto ako dobré.

Aj to svedčí o tom, že Francúzi cítili, ako Ribéry pristupoval k reprezentácii. 

A tak sa s reprezentačným dresom lúči hráč, ktorý mal potenciál na to, stať sa jedným z najlepších na medzinárodnej scéne. Hviezda, ktorá, keď chce, dokáže žiariť tak, ako málokto. Jeden z najtalentovanejších. Lúči sa preto, že sa mu nechcelo bojovať o zisk podobnej pozície, akú získal na klubovej úrovni. Lúči sa preto, že jeho ego je väčšie, ako dokáže pojať dres Trikolóry. Lúči sa preto, že sa vzdáva pod vrcholom. Rozpačité „Adieu“ zasielame skvelému hráčovi, ktorý však nedokázal to, čo mohol.