Main Content

Juraj Halenár sa stal definitívne futbalovou legendou

pondelok, 11. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Juraj Halenár sa stal definitívne futbalovou legendou
Juraj Halenár sa stal definitívne futbalovou legendou | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Odkedy v 28. kole minulej sezóny vyrovnal Juraj Halenár Róberta Semeníka na čele historického poradia kanonierov našej najvyššej súťaže 120. gólom, sa čakalo na moment, ktorý prišiel cez víkend v Košiciach. Od vyrovnania rekordu to bol pre Halenára v poradí šiesty ligový zápas, čo síce veľa nie je, ale aj podľa vlastných slov cítil už tlak na strelenie rekordného gólu, preto je rád, že už to má za sebou. Čakanie sa skončilo presne po 106 dňoch, ale stálo to za to. Slovensko má nového streleckého rekordéra, čo sa tak skoro nezopakuje.

Do dejín vstúpil 121. gólom, ale už hneď v tomto zápase rekord zdvihol na kótu 122, čo sa bude diať pri každom jeho zásahu, lebo Róbert Semeník hrá už iba pre radosť, najnovšie za Hrochoť 5. ligu, a žiaden iný konkurent sa k Halenárovi nepribližuje. Už terajší nástrel je možno na večnosť, preto si ho treba vážiť. Samozrejme, sme na Slovensku, preto určití ľudia budú znevažovať túto métu, ale nemali by.

Niektorým ľuďom vadí, že hral vo svojej kariére iba na Slovensku, ale ja hovorím, lepšie hrať stále úspešne na Slovensku, ako mať dobrú jednu polsezónu, hneď odísť a následne padnúť tvrdo na hubu. A takýchto príkladov by sme našli v našom futbale už asi stovky. Juraj Halenár je osobnosť našej najvyššej súťaže, jedna z jej tvárí, lebo ho pozná naozaj každý fanúšik, aj ten, čo sa o našu ligu iba obtrie. Za 13 rokov v profesionálnom futbale si vybudoval meno, hoc ho niekto berie kontroverzne. Ale ak pochádza z Trnavy, no ligu gólovo obohacujete v troch bratislavských kluboch, tak je jasné, že ľahké to mať nebudete zo žiadnej strany. Hoci treba dodať, že on so Spartakom Trnava veľa spoločného nemá,  jeho v ňom nechceli, preto išiel ako dorastenec z Lokomotívy Trnava do Interu. Žiaľ aj tak ho berú v jeho rodnom meste za zradcu. A ľahké to nemá ani v Bratislave, kde zapustil korene.

Halenár bol strelec od prvých chvíľ, čo sa objavil v našej lige. Patril k úplne najlepším v najúspešnejšom mládežníckom výbere slovenskej histórie, preto bola naňho upretá pozornosť, čo platí dodnes. Nie je veľa slovenských futbalistov, čo majú takú dobrú koncovku, ale on k nim patrí. Časom sa síce presunul z útoku do stredu poľa, ale góly strieľať nezabudol, aj keď nepribúdajú v ostatných sezónach až tak často. Bolo to zapríčinené aj tým, že mal rodinné problémy, ale život mu priniesol aj krajšie chvíle. Stal sa otcom, keď malý Nicolas bol prvý narodený chlapec v Bratislave v tomto roku, teraz utvoril ligový rekord, ale zďaleka ešte nekončí, naopak, možno ho to nakopne.

Sám sa vyjadril, že s futbalom tak skoro skončiť nemieni, preto sú pred ním ďalšie výzvy. Klubové sú úplne jasné, ale sú tu aj ďalšie individuálne. Je na 12. mieste v Klube ligových kanonierov (KLK), ale už v tejto sezóne zrejme vstúpi do elitnej desiatky (10. je Pavol Diňa – 129 gólov). Zaujímavou výzvou môže byť aj 170 gólov Jozefa Adamca, čo je najviac v domácej lige, lebo aj tá československá bola vtedy naša, a do konca kariéry sa mu to môže akurát podariť. Na prekonanie 202 gólov Ladislava Kubalu, najväčšej legendy FC Barcelona, ktorý tróni na čele KLK, to už asi nestihne, ale aj tak je tu stále dôvod dávať góly.

A ak si niekto povie, že na Slovensku je ľahké strieľať góly, tak nech sa na to opýta Patrika Pavlendu, ktorý akurát v sobotu strelil premiérový gól vo svojom 145. zápase. Pre zaujímavosť som podľa koeficientov používaných pri Zlatej kopačke prepočítal nástrely iných našich strelcov, ktorí v určitom čase kopírovali Halenárovu kariéru a hrávali aj v zahraničných ligách: Šesták 153,5, Semeník 143, Mintál 140, Vittek 139, Hamšík 136, Németh 133. Ani pri tomto porovnávaní jeho aktuálne číslo 122 nevyznie zle, hlavne ak si uvedomíme, že snáď už iba Vittek s Hamšíkom si svoje konto budú zlepšovať, keďže Šesták hrá druhú ligu, ktorá sa do KLK neráta.

Vlastne každý, kto sa dostal do KLK (aspoň 100 gólov) je futbalovou legendou, čiže Halenár je ňou už necelé tri roky, ale teraz všetko iba podčiarkol. Je totiž najlepším strelcom samostatnej slovenskej ligy a jej hrajúcou legendou.