Main Content

Zaslúžené víťazstvo belasej vôle

streda, 30. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Zaslúžené víťazstvo belasej vôle
Zaslúžené víťazstvo belasej vôle | zdroj: © TASR

V prvom zápase 3. predkola Ligy majstrov porazili futbalisti Slovana Bratislava moldavský Šerif Tiraspoľ 2:1. Nie je to ideálne pohárové víťazstvo, ale vzhľadom na priebeh sa jedná o zaslúžené víťazstvo belasej vôle.

Komentár Filipa Chudého

Prakticky všetko čo sa pred zápasom vedelo, predpokladalo, na čo sa pripravovalo, sa v samotnom zápase aj stalo. Slovanistov hráči Šerifu neprekvapili, a to isté bolo aj na druhej strane. Prvých 10 minút bolo zoznamovacích, ďalšiu desaťminútovku herne ovládli hostia, ale potom belasí zistili, že slabiny súpera sú naozaj v zadných radoch, čo umných napádaním, kombináciu a tiež aj technickou vyspelosťou využívali. Od 20. do 60. minúty bolo na trávniku iba jedno mužstvo. Slovan zaslúžene vyhrával, zápas kontroloval, za čo ho treba pochváliť, ale jednou chybou sa úplne zmenil dej zápasu.

Ťažko teraz odhadovať, ako by sa zápas vyvíjal, ak by ho dohrávali oba celky kompletné. Aj keď Perniš pokutový kop chytil, tak poslednú tretinu zápasu mali hostia početnú prevahu. Belasí už logicky nemohli napádať, čo robilo hosťom dovtedy nemalé problémy, naopak, museli sa stiahnuť, čo vyhovovalo hráčom Šerifu, ktorí sú technicky a kombinačne vyspelí. Inkasovaný gól bol logickým vyústením tých minút, hoci padol po individuálnej chybe Jablonského. Práve cez tento priestor hostia najviac hrozili, až im to vyšlo. Vtedy sa možno zdalo, že belasí sú jeden úder (gól) od K.O., lebo druhý inkasovaný gól by znamenal takmer neriešiteľnú situáciu pred odvetou, lenže nestalo sa!

Opäť zaúradoval Marko Milinkovič, rozdielový hráč každého zápasu Slovana v novej sezóne (zatiaľ bilancia 5+2). Skvelým pasom našiel Karola Mészárosa, ktorý išiel do takmer strateného súboja, a hoci so šťastím, gól si zaslúžil. Ale pochvalu si zaslúži každý hráč belasých, lebo ako tím sa nevzdali. Stáli nad pohárovou priepasťou, ale postrčiť sa nenechali. Perniš potvrdil, že v novej sezóne má zvýšenú výkonnosť, mladí stopéri odohrali vzhľadom na ich vek skvelý part, klobúk dole. Krajní obrancovia jazdili, centrálni hráči sa snažili, Soumah ukázal, že sa zlepšuje, krídla sa postarali o góly a Fořt odviedol množstvo užitočnej čiernej práce.

Samozrejme, nájdu sa aj chyby. Tréner Straka bude musieť premýšľať nielen o tom, ako nahradiť dištancovaného Lásika, ale aj o tom, ako zamedziť zlému postaveniu svojich hráčov v krídelných priestoroch a centrálnej zóne pri defenzívnej činnosti. Potom si treba premyslieť, či rýchlejšieho (Peltier), alebo aj pohyblivejšieho (Mészáros) hráča nenasadiť v odvete už od začiatku. Je toho na premýšľanie dosť, ale predtým tu je ešte piatkový zápas s Ružomberkom, ktorý tiež môže do týchto otázok prehovoriť.

Slovan má na to, aby postúpil. Hrá s ním nielen každé víťazstvo, ale aj remíza. No odveta v Moldavsku bude ťažká, lenže nie neriešiteľná. Ak ukážu slovanisti takú vôľu po dobrom výsledku, akú ukázali v prvom zápase, ak k tomu pridajú aj futbalovú kvalitu, ktorú v kádri určite majú a nezabudnú na srdiečko, potom sa nemajú čoho báť. Šerif má možno dobre zaplatených žoldnierov, ale srdce v tom mužstve mal iba jediný Moldavčan, ktorý hral, pričom práve Ginsariho príchod na ihrisko hostí prebral. No toho v odvete neuvidíme, vykartoval sa.

Súboj v Tiraspoľe bude veľmi dôležitý, hrá sa o pohárový úspech, ale ešte predtým treba oceniť zaslúžené víťazstvo belasej vôle v prvom polčase dvojzápasu. Takto sa bojuje na pohárovej scéne!