Main Content

História barcelonských futbalistov s číslom 9

streda, 30. júl 2014 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

História barcelonských futbalistov s číslom 9
História barcelonských futbalistov s číslom 9 | zdroj: © TASR

FC Barcelona patrí medzi najväčšie tímy na svete. Rok čo rok bojuje o slávu na domácom a aj európskom poli a o cenné trofeje. Presadiť sa v Barcelone je preto veľmi náročné, o čom by mohol rozprávať aj slovenský hádzanár Martin Straňovský, ktorý po roku v hádzanárskom odvetví tohto mužstva zvolil menej výhodnú, ale herne istejšiu nemeckú adresu. Tento krát sme sa zamerali na barcelonských futbalistov s číslom 9, ktorí prehovorili do histórie futbalu či už viac alebo menej.

Začnime aktuálnou témou. Najnovšou barcelonskou deviatkou je uruguajský útočník Luis Suarez, ktorý prišiel z Liverpoolu za vyše osemdesiat miliónov eur. Očakáva sa, že novej posile sa prispôsobí herný štýl, Barca by mala prejsť zo 4-3-3 na 4-3-1-2, pričom Lionel Messi by operoval pod dvojicou Suarez- Neymar. Deviatky to mali v Barcelone vždy ťažké, jednoduchá cesta nečaká ani El Pistolera, ktorý najprv musí počkať kým mu vyprší dištanc, a potom naskočiť do rozbehnutej sezóny bez akéhokoľvek tímového tréningu. Prechádzka ružovou záhradou to rozhodne nebude.

V minulej sezóne nosil na Camp Nou deviatku Alexis Sanchez. Ťahúň čilskej reprezentácie bol v tieni Messiho, Neymara, či Iniestu, s čím nebol spokojný. Navyše, na MS 2014 v Brazílii sme mohli vidieť, že ak Alexis dostane potrebný priestor, patrí medzi najlepších futbalistov na svete. V Barcelone nemal ani len isté miesto v zostave, tréneri ho striedali so Španielom Pedrom. Preto je ho letný odchod do londýnskeho Arsenalu nebol prekvapením, i keď väčšina fanúšikov Blaugranas s týmto krokom vedenia nesúhlasila.

Od roku 1993 sa v Barcelone s číslom 9 vystriedalo skutočne veľa futbalistov, dokonca sa začalo hovoriť, že „número nueve“ je v Katalánsku prekliate a ak chcete byť úspešní, mali by ste si zvoliť iné číslo. Medzi najznámejších futbalistov, ktorí hrali v Barce na pozícii deviatky patril bezpochyby brazílsky loptový virtuóz Romario, ktorého Katalánci získali z holandského PSV Eidhoven.

O tri roky neskôr prišiel z toho istého klubu aj Brazílčan Ronaldo, donedávna najlepší strelec histórie MS. Časť fanúšikov FCB nespomína na Ronalda najlepšie, pretože tento futbalista sa neskôr stal súčasťou úspešného projektu Realu Madrid Gálacticos. Je pochopiteľné, že nebolo barcelonským Culés po chuti sledovať, ako sa ich ex- útočník raduje z titulov u úhlavného rivala.

Veľkú ryhu v metropole Katalánska vyryl holandský zakončovateľ Patrick Kluivert, ktorý v klube pôsobil v rokoch 1998 až 2004. Celkovo, na Holanďanov v Barcelone spomínajú veľmi radi, za tie roky sa ich vystriedalo na Camp Nou veľa, medzi najvýznamnejších patria Johann Cruyff, Rinus Michels a Louis Van Gaal.

Niekoľkoročné epizódy zažili v Barcelone aj strední útočníci ako Pizzi (1996- 1998), Henrik Larsson (2004-2006) a Thierry Henry (2007-2010). Predovšetkým prví dvaja menovaní boli považovaní za žolíkov z lavičky, ale táto pozícia im prischla a v základnej zostave sa objavovali len zbežne. Deviatku mal na chrbte aj kontroverzný Zlatan Ibrahimovič, ktorý však v klube dlho nepobudol, nezhodol sa s trénerom Pepom Guardiolom a odišiel preč. Barcelona na ňom poriadne prerobila, ale Ibra stihol rozhodnúť jedno El Clásico, ktoré rozhodlo o barcelonskom titule.

V Barcelone nie sú za „deviatky“ považovaní len futbalisti, ktorí nosili číslo 9, ale hlavne stredoví útočníci, inak povedané hráči na pozícii čísla 9. S týmto číslovaním podľa pozícii sme sa mohli stretnúť u Cruyffa, Guardiolu, či aj Xaviho. Spomenúť preto môžeme aj barcelonských stredných útočníkov ako Anderson, Dani, Alfonso, Saviola, Eto´o, Maxi López, Eidur Gudjohnsen, či David Villa.

Ktorá barcelonská deviatka bola podľa vás najlepšia?