Main Content

Téma: Prestupy na trase Liverpool – Barcelona majú dlhú históriu

pondelok, 28. júl 2014 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Téma: Prestupy na trase Liverpool – Barcelona majú dlhú históriu
Téma: Prestupy na trase Liverpool – Barcelona majú dlhú históriu | zdroj: © TASR

Jedna z najväčších prestupových bômb tohto leta vypukla na Camp Nou, keď vedenie FC Barcelona informovalo o prestupe uruguajského útočníka Luisa Suareza z Liverpoolu za vyše 80 miliónov eur.

Suarez ako futbalista, ktorý má stále platný dištanc je pre Kataláncov riskantnou investíciou, ale prezident Bartomeu verí, že klub urobil dobre. Prinášame vám pohľad na prestupy, ktoré sa v posledných rokoch uskutočnili na trase Liverpool- Barcelona, respektíve Barcelona- Liverpool.

Vychýrený kanonier El Pistolero je len druhým futbalistom v histórii, ktorého Barcelona kúpila od rieky Mersey. Suarez bol n Anfield Road ťahúňom mužstva, v uplynulej sezóne skóroval takmer rovnú polovicu gólov The Reds, pochvaľovali si ho fanúšikovia a aj kouč Brendan Rodgers. Po tom, čo sa stalo na MS 2014 sa časť fanúšikov začala do Suareza obúvať, vypiť kalich horkosti až do dna mu dal predovšetkým britský bulvár. Práve práca médií, ktorá je na Britských ostrovoch často z hranicou únosnosti je jedným z neoficiálnych dôvodov Luisovho odchodu z Anglicka. Ešte po prestupe z Ajaxu Amsterdam do Liverpoolu anglické denníky rozoberali najrôznejšie témy ohľadom Suareza, ten mal s nimi viacero problémov a svojím správaním im len dával vhodné návnady. Vplyv médií v Španielsku je nižší, ale v opozícii sú predovšetkým madridské a barcelonské denníky, ktoré s veselosťou píšu aj o hráčoch konkurencie. Suarez si tak v tomto ohľade polepšil, ale Marca, AS a spol. mu pobyt v Španielsku nespríjemnia.

Druhým hráčom, ktorý vymenil červený liverpoolsky dres za modro- granátový katalánsky je Javier Mascherano. „El Jefecito“ alebo ak chcete „malý šéf“ hrával v Anglicku na pozícii defenzívneho stredopoliara a v roku 2010 bol kupovaný do tímu Pepa Guardiolu na túto pozíciu. Situácia sa po rokoch zmenila a „Masch“ začal hrávať aj na pozícii stopéra, ktorá mu príliš nevyhovuje. MS 2014 v Brazílii dali vedeniu Barcy jasnú odpoveď, že Mascherano by mal hrávať v záložnej rade, jeho nasadzovanie v obrane je iba z núdze cnosť. Dodajme, že argentínsky reprezentant si najväčší úspech zapísal na Camp Nou hneď v druhej sezóne, keď v roku 2011 vyhral s Barcelonou Ligu majstrov.

OPAČNÝ SMER

Obchodné spojenie FC Barcelona – Liverpool FC fungovalo aj opačným smerom. Zatiaľ čo do Katalánska putovali Suarez a Mascherano, z Barcelony do Anglicka svojho času prestúpili odchovanec FCB Luis Garcia a fínska legenda Jari Litmanen. Druhý menovaný odišiel do mesta Beatles v roku 2001, po sérií zranení a strate herného rytmu, ktoré mu znemožnili boj o miesto na barcelonskom výslní.  Jeho problémy pokračovali aj v Liverpoole, ale aj napriek tomu vyhral Pohár UEFA, FA Cup, Community Shield a UEFA Super Cup. Luis Garcia putoval na sever v lete 2004 a lepšie urobiť nemohol. V nasledujúcej sezóne vyhral Ligu majstrov pod vedením Rafaela Beníteza po pamätnom finále proti AC Miláno. V Anglicku sa mu pošťastilo vyhrať FA Cup, Community Shield a vo svojej zbierke má taktiež UEFA Super Cup.

Oba kluby patria vo svojich súťažiach k ozdobám a vo svojich kádroch majú veľké množstvo hráčov, ktorí dokážu rozhodovať zápasy. Nie je teda vylúčené, že v dohľadom čase uvidíme ďalšie transakcie medzi týmito klubmi. Toto leto sa však podobné kroky už neočakávajú.

Odporúčané články