Main Content

Odkladania zápasov kazia ligu, treba zmeniť jej systém

sobota, 26. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Odkladania zápasov kazia ligu, treba zmeniť jej systém
Odkladania zápasov kazia ligu, treba zmeniť jej systém | zdroj: © TASR

Tento víkend sa malo odohrať kompletné 3. kolo našej najvyššej futbalovej súťaže, lenže opäť z toho nič nebude. Nielen kvôli pohárovým povinnostiam sa odkladajú zápasy, viac za to môže zlý systém súťaže, treba ho zmeniť.

Komentár Filipa Chudého

Z každého postupu slovenského klubu v pohárovej Európe máme radosť, lenže s tým prichádza aj starosť, lebo sa musia odkladať zápasy Fortuna ligy. Väčšina z vás to nevie, preto iba nadáva, že tomu a tomu klubu sa musia odkladať zápasy, veď aby nebol unavený. Lenže vec sa má inak, keďže Slovan hráva Ligu majstrov v utorok a Trenčín s Trnavou Európsku ligu vo štvrtok, tak sa nemohla uplatniť podmienka, že mužstvo musí mať medzi dvoma zápasmi aspoň dva dni voľna. Slovanu by teda vyhovovali piatok a sobota, no vtedy Trenčín a Trnava nemohli, kým zas Slovan nemohol hrať v nedeľu a pondelok. Ale takéto odkladania nie sú u nás novinkou, máme to tu prakticky už rok čo rok.

Dôvodom je hlúpy systém súťaže. Máme ho 33-kolový, pričom prvých šesť klubov z minulej sezóny má výhodu v tom, že hrá o zápas doma viac. Kvôli tomu sa musí z Bergerových tabuliek použiť tá, kde sa čísla 1 a 2 stretnú už v 2. kole súťaže a 3 s 1 v 3. kole. A čísla sa pri tomto systéme nežrebujú ako voľakedy, ale pridelia sa na základe umiestenia, pretože inak by sa regulárny program zápasov zostaviť nedal. No za spomenutými číslami sa skrývajú vždy medailisti, ktorí majú istotu štartu v pohárovej Európe. A keď nevypadnú, musí sa odkladať ligový program. No pri zrode tohto systému sa pred ôsmimi rokmi na toto evidentne nemyslelo.

Ďalšou veľkou nevýhodou súčasného systému je, že najlepšie kluby minulej sezóny sa stretávajú vlastne na začiatku ligu, no hlavne nehrajú proti sebe na konci ligy, keď sa láme chleba. Fanúšik je tak ochudobnený o priame zápasy o popredné umiestnenia, keďže najlepší z minulej sezóny, bývajú v tabuľke hore väčšinou vždy aj v ďalšej. Inak povedané, nesnívajte o tom, že uvidíte v poslednom kole absolútne finále v boji o majstra, čo sa napríklad naposledy stalo v španielskej lige, keď Atletico získalo titul v Barcelone. Dá sa s tým vôbec niečo robiť?

Jednoznačne dá, stačí pohnúť rozumom, ak teda v slovenskom futbale je, veď dnes začínajúca druhá liga, po novom DOXXbet liga, sa bude hrať v dvoch skupinách po 12 klubov, čo ešte zníži jej úroveň. Ale ak chcú kompetentní zvýšiť aspoň o niečo atraktivitu prvej ligy, potom sa vrátia na úplný začiatok. Prvé tri ročníky slovenskej ligy sa hrali tiež s 12 klubmi, ako je tomu teraz, ale po 22 kolách sa súťaž rozdelila na prvú a druhú šestku. Získané body zostali, len sa hralo o majstra a vypadávajúceho v 10-kolovej nadstavbe iba medzi klubmi v danej šestici.

A výhodami sa to v tomto systéme len tak hemží. Pri rovnosti bodov na konci ligy rozhodujú vzájomné zápasy, no problém pri súčasnom systéme je tom, že jeden z dvojice vždy hrá doma dvakrát, kým druhý iba raz. Táto nespravodlivosť by odpadla. Problém s odkladmi na začiatku ligy? Teoreticky by zostať mohol, ale pravdepodobnosť by sa výrazne znížila, lebo čísla do Bergerových tabuliek by sa už žrebovali, nie prideľovali, čiže veľmi ťažko by sa zopakovalo súčasné poradie zápasov. Vznikli by aj priame zápasy o titul, európske poháre či vypadnutie. A to tak, že do nadstavbovej časti by sa už čísla pridelili, pričom číslo 1 (víťaz základnej časti) by som spároval s číslom 2 (druhý po základnej časti) na posledné kolo ligy. Samozrejme, číslo 1 by hralo vtedy doma, aby malo túto výhodu, keď je už víťaz prvej časti súťaže. A presne takto by som postupoval aj pri číslach 3 a 4 (priamy boj o Európsku ligu) a tiež 11 a 12 (priamy boj o záchranu). Uvedomujem si, že nie vždy by sa rozhodovalo až v poslednom kole, ale keď áno, stálo by to za to! Navyše takéto zápasy lákajú aj fanúšikov, preto by na konci súťaže nemala návštevnosť klesajúci charakter.

V tomto návrhu nejde o reorganizáciu súťaže, len o úpravu systému, ktorý prinesie určite viac pozitív. Myslím, že nie je na čo čakať, alebo budeme vždy radšej odkladať zápasy úvodných kôl?