Main Content

Šport7 na cestách: Chelsea si podmanila Rakúsko, boli sme pri tom

sobota, 26. júl 2014 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Šport7 na cestách: Chelsea si podmanila Rakúsko, boli sme pri tom
Šport7 na cestách: Chelsea si podmanila Rakúsko, boli sme pri tom | zdroj: © Jakub Vaverka

Svetové veľkokluby leto okrem tvrdej prípravy na nasledujúcu sezónu využívajú veľmi šikovne aj z marketingového hľadiska. Nie je prekvapením, keď mužstvá ako Chelsea, Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, či Liverpool precestujú počas letných mesiacov tisíce kilometrov, len aby potešili svojich fanúšikov aj na opačnej strane Zemegule.

Najpopulárnejšími destináciami pre veľkokluby sú Severná Amerika, Južná Amerika, Indonézia, Thajsko, či Čína, kde majú dané celky veľké množstvo fanúšikov, z ktorých sa drvivá väčšina na ligové zápasy svojho obľúbeného tímu nikdy nedostane. Výnimkou nie je ani Chelsea, o ktorej je tento článok. The Blues minulé letá strávili v Malajzii, USA, či Thajsku a hodnota ich značky vďaka šikovnému marketingu stúpla. Veľké turné sa Modrým rysovalo aj tento rok, ale prehovoril do toho tréner José Mourinho.

Väčšina hráčov kádra má za sebou Majstrovstvá sveta v Brazílii, s ktorými bolo spojené dlhočizné cestovanie. Portugalský koučteda nesúhlasil s tým, aby jeho unavení futbalisti cestovali krížom- krážom cez planétu aj počas obdobia prípravy. Vedenie Chelsea teda začiatkom leta oznámilo prípravné zápasy. Prvé dva Modrí odohrali v Anglicku, ďalšie boli naplánované do celej Európy. Rakúsko, Nemecko, Slovinsko, či Maďarsko ... krajiny, do ktorých sa The Blues nepozrú takmer nikdy (azda s výnimkou Nemecka), ale netreba zabúdať, že aj v týchto krajoch Európy majú Londýnčania fanúšikov a nie málo!

My sme sa boli pozrieť na zápas RZ Pelletz WAC – Chelsea, ktorý sa hral 23. júla v rakúskom Klagenfurte. Duel sa odohral na krásnom štadióne Wörthersee, na ktorý si našlo cestu 28 700 fanúšikov a odohrali sa tu aj zápasy Eura v roku 2008. Pri príchode na štadión nejednému z nás napadlo, aké by to bolo, keby sa aj Slovensko mohlo pochváliť takýmto stánkom.  Treba však byť aj kritický. Klagenfurt, ktorý nie je ďaleko od talianskych hraníc hostí zápasy nováčika rakúskej súťaže z Wolfsbergeru. Priam bilo do očí, že domáci na podobné návštevy pripravení nie sú.

Organizácia zápasu nemala ani zďaleka vychytané všetky muchy. Na štadión a rovnako z neho viedla jedna poriadna cesta, a teda ste sa museli pripraviť na zhruba hodinové zápchy. V tomto by si Rakúšania mohli brať príklad od neďalekého Nemecka, ktoré patrí v organizovanosti k svetovej špičke. Domácim však nič nezazlievame, je logické, že na domácu súťaž im nepríde toľko fanúšikov ako na víťaza Ligy majstrov 2012. Chelsea je značka a či už jej fandíte alebo nie, určite ju poznáte, tak to proste je, Mourinha a spol. chcel vidieť každý, kto bol na blízku.  Rakúšanov však treba pochváliť za to, že vzniknuté chaotické situácie riešili za pochodu a s miernou empatiou sa dalo vydržať všetko.

Samotný zápas medzi WAC a Chelsea bol samozrejme len prípravný, ale predovšetkým domáci borci dali do toho všetko, proti tímu ako Chelsea nehráte každý deň. V druhom polčase sa RZ Pelletz dokonca ujal vedenia, ale neudržal ho do konca, keď na konečných 1:1 vyrovnal po úžasnej individuálnej akcii iba 17- ročný talent Chelsea Jeremie Boga. The Blues dali logicky šancu viacerým mladíkom, ale v akcii sa ukázali aj Petr Čech, Filipe Luis, John Terry, Branislav Ivanovič, Nemanja Matič a Mohamed Salah. Na veľké sklamanie prítomných si nezahrali Diego Costa, Cesc Fabregas, Fernando Torres, či Gary Cahill, ale José Mourinho dostal uznanie aspoň za to, že ich doniesol ukázať na štadión. Portugalčan dobre vedel, že nasadiť ich by bol risk a keby sa nedajbože zranili bol by terčom kritiky práve on.

Hviezdna lavička Chelsea, ktorá by mala hrať prím v základnej zostave The Blues v novom ročníku

Kapitán Chelsea John Terry sa prišiel po zápase poďakovať fanúšikom Chelsea

Takmer 30 000 fanúšikov vytvorilo počas celého duelu elektrizujúcu atmosféru, až si človek chvíľami myslel, že sa hrá dôležitý pohárový zápas. Fanúšikovia Chelsea neboli iba v oficiálnom sektore pre hostí, ale vidieť sme ich mali možnosť roztrúsených po celom štadióne.

 Londýnčania v tomto malebnom meste jednoducho spôsobili poriadny jednodňový ošiaľ.  Ťah s európskym turné Chelsea rozhodne neprinesie také finančné injekcie ako Thajsko, alebo Čína, ale predovšetkým európski fanúšikovia The Blues ocenia, že si ich miláčikovia zahrajú v ich tesnej blízkosti. Po Rakúsku teda prichádza Slovinsko, Nemecko a Maďarsko. Chelsea je pripravená podmaniť si aj tieto krajiny!