Main Content

Dlhoočakávaná spása Barcelony, či preplatený dlháň?

štvrtok, 24. júl 2014 16:31 | Autor: Jakub Mihálik

Dlhoočakávaná spása Barcelony, či preplatený dlháň?
Dlhoočakávaná spása Barcelony, či preplatený dlháň? | zdroj: © TASR

Barcelona ukončila dlhoročné čakanie na nového stopéra. Je Jeremy Mathieu tým, kto vytrhne tŕň z barcelonskej päty?

Komentár Jakuba Mihálika

Päť rokov sme čakali na barcelonské vedenie, aby sa konečne rozhýbalo. Naposledy v roku 2009 totiž Blaugranas kúpili stredného obrancu. O tom, že 30-miliónový Dmitro Čigrinskij bol zlá kúpa, ani hovoriť nemusíme. Počúvali sme špekulácie o tom, ako do Barcelony príde defenzívu vystužiť Thiago Silva, neskôr David Luiz, Daniel Agger,naposledy Mats Hummels jednoducho kompletná stopérska smotánka. FC Barcelona v uplynulých dňoch konečne splnila sľub a do svojej zostavy priviedla stredného obrancu. Nie je ním ani Silva, ani Luiz, ani Agger, ale Mathieu.
Meno Jeremy Mathieu veľa ľudí nepoznalo. A to nie je dobré znamenie, pretože nejde o mladíka, ktorý si ešte meno spraviť nestihol. Jeremy Mathieu má 30 rokov! Áno, za uplynulých päť rokov patril k najväčším oporám Valencie, no aj tak to nie je obranca z kategórie prvotriednych. Teda takých, akých barcelonská defenzíva potrebuje. 

Ak vás ešte stále neprekvapil tento nákup, tak vedzte, že ho Barcelona z Valencie angažovala za 20 miliónov eur. Dvadsať! V tridsiatich rokoch! A to je prosím pekne rekord za hráča staršieho ako 30 rokov. Ešte nikto nikdy tak vysokú čiastku za tridsiatnika nezaplatil. 

Valencia pri vyjednávaní jednoznačne vedela o tom, ako zúfalo Barcelona potrebuje stredného obrancu, a tak si za svojho dlháňa nechala priplatiť. Pritom Mathieu ešte pred rokom mohol ísť do Barcelony za 10 miliónov, či menej. 

Naozaj nerozumiem, prečo sa katalánsky veľkoklub rozhodol zaplatiť za tohto hráča 20 miliónov. Nebol na svetovom šampionáte, takže jeho cena nemala prečo tak výrazne stúpnuť. Nie je ani hviezdnym hráčom. Napredovať už bude len ťažko. Pri štvorročnej zmluve bude Barcelona možno posledným jeho klubom. Jediným rozumným odôvodnením 20-miliónovej prestupovej sumy je 20 centimetrov, ktorými prevyšuje zvyšok tímu (192 cm). Jeden centimeter navyše tak vyšiel Barcelonu jeden milión eur. Či je to dobrá cena, nechám na vás. 

Mathieu určite vystuží defenzívne rady Barcelony. Jeho výška by mala platiť, hoci pravdepodobne len vo vlastnom pokutovom území, keďže za päť rokov vo Valencii vsietil len 3 góly. A to aj napriek tomu, že na pozícii stopéra hráva len dva roky, čo je pri 30-ročnom hráčovi pomerne málo (Mathieu je ľavý obranca a hral aj na krídle). Na klub veľkosti FC Barcelona. Rozhodne však nejde o takého hráča, na ktorom by mala defenzíva stavať. Kvalitatívne ide možno o tretieho stopéra v poradí na súpiske veľkoklubu rangu Barcelony. A tak, netreba Mathieuho považovať za hlavný defenzívny nákup tohto leta pre Blaugranas. Ešte stále stopéra treba!