Main Content

Nová posila Chelsea Diego Costa sa chystá dobyť Premier League

pondelok, 21. júl 2014 14:58 | Autor: Jakub Vaverka

Nová posila Chelsea Diego Costa sa chystá dobyť Premier League
Nová posila Chelsea Diego Costa sa chystá dobyť Premier League | zdroj: © TASR

Pred niekoľkými rokmi ho poznal iba málokto, ale v minulej sezóne dal o sebe vedieť celému futbalovému svetu. 25- ročný brazílsky rodák so španielskym občianstvom Diego Costa je veľmi kontroverzná osoba, ktorú niektorí milujú a iní zas nenávidia. Skončený ročník bol jeho najlepším v kariére, s Atléticom Madrid získal majstrovský titul a zahral si vo finále Ligy majstrov. V lete ho však zlanárila Chelsea. Costu čaká nová výzva, uspeje v Anglicku?

Pozícia útočníka v Chelsea je totiž špecifická. Tím hrá zo zabezpečenej obrany pri rozostavení 4-2-3-1. Väčšina útočných povinností je na trojici záložníkov a osamotený zakončovateľ na hrote často vyznie ako babrák. Veľa by o tom vedel hovoriť Fernando Torres, ktorý do Chelsea prišiel v roku 2011 z Liverpoolu, kde bol zvyknutý na iný štýl. Na ten londýnsky si pravdepodobne nezvykol dodnes. To by však nemusela byť situácia Diega Costu. Hráč s číslom 19 je na podobné herné poňatie zvyknutý zo Španielska, kde dal v minulej ligovej sezóne 27 gólov a v tabuľke strelcov sa vyrovnal aj Lionelovi Messimu, či Cristianovi Ronaldovi. Zaujímavosťou je, že Diego skóroval 26 presných zásahov zvnútra pokutového územia, čo bolo najviac spomedzi piatich najlepších európskych líg.

O Costovom prestupe do Chelsea sa hovorilo už na konci minulého ročníka, špekulácie sa začiatkom leta stali realitou. Do klubu zo Stamford Bridge si ho mal podľa dostupných správ vypýtať samotný kouč José Mourinho. Portugalčan je známy tým, že nezvykne meniť taktiku, preto je veľmi reálne, že hrotovým útočníkom číslo jeden bude v nasledujúcom ročníku práve Diego Costa. Respektíve si to o miesto v zostave rozdá s Fernandom Torresom a Romeluom Lukakuom. Španielsky reprezentant si však na seba skvelými výkonmi uplietol bič. V ročníku 2013/2014 skóroval viac gólov ako štvorica útočníkov The Blues Eto´o, Demba Ba, Fernando Torres a André Schurrle. V Londýne budú teda fanúšikovia logicky očakávať ihneď góly, góly a ešte raz góly.

Veľmi dôležitý z hľadiska ďalšieho pôsobenia bude pre Costu prvý súťažný zápas, ktorý Chelsea odohrá v strede augusta na ihrisku nováčika z Burnley. Ak sa Diego gólovo chytí, pomôže mu to predovšetkým psychicky a dodá mu to potrebné sebavedomie. Čím dlhšie bude čakať na prvý gól v novom tíme, tým väčší tlak si na seba ušije a tým horšie sa mu bude nastupovať. To  bol problém Fernanda Torresa, ktorému sa dlho nepodarilo skórovať a neskôr bolo jeho gólov ako šafranu. Mourinho vie, prečo Costu kupoval, je to veľký taktik a prostredie Chelsea dôverne pozná. Môžeme si byť teda stopercentne istí, že Diego Costa bude mať v zostave The Blues miesto. Netreba totiž zabúdať, že Mourinho do Chelsea priviedol aj Didiera Drogbu, ktorý sa stal v hlasovaní fanúšikov Modrých najlepším klubovým hráčom histórie. Pôjde Costa v jeho šľapajách?