Main Content

Leto v NBA: Porazení vs. Víťazi

nedeľa, 20. júl 2014 11:42 | Autor: Viktor Štefaňák

Leto v NBA: Porazení vs. Víťazi
Leto v NBA: Porazení vs. Víťazi | zdroj: © TASR

Každé leto nastáva pre tímy NBA čas, keď môžu zbabranú sezónu zachrániť a získať nových hráčov pre nový ročník. Naopak, tie úspešné sa snažia udržať kostru pokope a prípadne pridať jedného dvoch nových hráčov. Toto leto bolo o niečo zaujímavejšie, ako obyčajne.

Víťazi

Cleveland Cavaliers

Mať v tíme štyri draftové jednotky sa v NBA nepodarilo nikomu od roku 1989, keď bola rovnaká situácia v LA Lakers. Toto leto prišli hneď dve, nováčik Wiggins a samozrejme najlepší hráč planéty LeBron James. Cleveland je veľmi mladý tím s obrovským potenciálom a LeBron sa síce upísal len na dva roky, no ťažko veriť tomu, že Cavs znovu opustí. Navyše, v roku 2016 bude NBA podpisovať novú zmluvu na televízne práva a tá zaručí LeBronovi vyšší kontrakt, ako by mu mohli Cavs ponúknuť teraz.

Dallas Mavericks

Udržali si Nowitzkiho, ktorý má svoj vek, ale minulú sezónu dokázal, že keď potrénuje a je oddýchnutý, stále je v útoku skvelý strelec. Navyše výrazne zľavnil z platu, aby Mavs priviedli šikovných hráčov. A Mavs získali Parsonsa z Rockets, tri roky a $45 mil. Je len na ňom, aby ukázal, že prvé tri roky s Rockets nebola náhoda. Parsons nevyzerá ako typ hráča, ktorý by na sebe prestal makať po podpise veľkého kontraktu. Mavs vystužili obranu, prišiel Tyson Chandler a skúsený veterán Jefferson. Tím sa ešte môže pokúsiť o poslednú šancu získať titul pre Dirka.

Chris Bosh

Chris Bosh ostáva na Floride. Po odchode Jamesa dostane konečne viac priestoru a môže ukázať, prečo ho Raptors draftovali ako štvroku v roku 2003. Je v najlepšom veku a práve na ňom bude teraz visieť útok Miami. Nakoniec, Heat mu dobre zaplatili, päť rokov a $118 miliónov. Chris Bosh má určite dôvod na úsmev.

Carmelo Anthony

Narodil sa v New Yorku, vždy tam chcel hrať a 23. Februára 2011 sa mu to splnilo. Po LeBronovi Jamesovi bol Anthony najžiadanejší hráč na trhu. Často to vyzeralo ako telenovela, Melo jazdil po USA súkromným lietadlom, obiehal potenciálne tímy a nechával všetkých v napätí. No nakoniec ho bilbordy v Houstone, údajne stretnutie s Kobem či Roseom neprinútili zmeniť klub. Phil Jackson ho presvedčil a Anthony podpísal zmluvu na päť rokov a sumu zhruba $120 miliónov. Jackson vyhral 11 titulov a určite chce pridať jeden aj pre MSG a Carmela.

Pau Gasol

Trápenie v Lakerslande skončilo. Pau Gasol má pred sebou novú výzvu, Chicago Bulls. Zdravý Derrick Rose, Joakim Noah pod košom, najlepší hráč z Európy Mirotič a solídny Butler či Gibson budú patriť na Východe ku kandidátom na prvenstvo. Gasol nebude musieť znášať taký tlak, ako v LA a bude sa môcť sústrediť viac na basketbal ako boj s médiami, trénermi či Bryantovým maximalizmom. Tri roky a 22 miliónov je takisto veľmi slušný deal pre 34 ročného hráča.

Washington Wizards

Majú asi najperspektívnejšie duo na rozohrávke Wall – Beal, ostal Nene a hlavne Marcin Gortat. Pribudol Paul Pierce. Mladý tím hral semifinále konferencie, no bude si trúfať určite na viac, potenciál má obrovský, John Wall vyzerá, že už na tancovanie zabudol a viac sa sústredí na výhry a basketbal. Gortat a jeho 5 rokov za $60 miliónov sú dobrá investícia, Poliak potvrdzuje v každom tíme, kde hrá, že na sebe pracuje a je schopný útočiť aj brániť.

Porazení

Houston Rockets

Tento tím si najviac brúsil zuby. Na všetkých. LeBron James sa o Rockets veľmi nezaujímal, no Anthony už už vyzeral ako nová posila. Nestalo sa. Chris Bosh údajne podpísal max deal v Texase, kde vyrastal, no ani táto kačica pravdivá nebola. Nakoniec neprišiel nik, no balili sa kvalita. Asika už nebavilo robiť náhradu Howardovi, Lin bol vymenený do LA Lakers a Parsons dostal ponuku od Mavs, ktorú Rockets odmietli vyrovnať. Prišiel Ariza, no povedzme si úprimne, je to bojovník, no nie je to Anthony, či minimálne Parsons. Howard vyhlásil, že majú najlepšie kombo center-rozohrávač v lige a ich šance na titul to určite neznížilo. Sebavedomie teda z Texasu neodišlo.

Los Angeles Lakers

Samozrejme, Lakers v našom rebríčku nesmú chýbať. Tím mal tragickú sezónu a na Západe bol horším tímom len Utah Jazz. Bryant mal ťažké zranenie a kto vie, ako sa dokáže vrátiť. Z voľných hráčov neprišiel ani jeden franchise player. A mená ako Jeremy Lin či Carlos Boozer sú slabou náplasťou pre fans Lakers, celý trh v LA a Bryanta a jeho šance na posledný titul. Navyše im odišiel jediný schopný podkošový hráč Gasol. Lakers získali po dlhom čase sľubný pick z draftu, sedmičku Randleho. Najväčšou posilou Lakers sa paradoxne môže stať tréner Byron Scott. No ten nie a nie sa rozhodnúť.

Dwyane Wade

Wade ostáva „doma“, na Floride, kde je už 11 sezón. Prečo je v našom rebríčku ako porazený? Má 32 rokov, doráňané kolená a odišiel mu jeden z najlepších kamarátov James. Sám už Heat nedotiahne nikam, rozviazal zmluvu s Heat, aby s nimi následne podpísal kontrakt o 11 miliónov nižší, aký mu zaručovala pôvodná opcia. Na jeho šťastie Riley úplne nezaspal a priviedol Denga, Grangera a udržal Bosha a zbytok kostry tímu. Heat sa ešte o finále konferencie určite pobijú.