Main Content

Pohárová 1X2 - dôvod na čiastočnú spokojnosť

piatok, 18. júl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Pohárová 1X2 - dôvod na čiastočnú spokojnosť
Pohárová 1X2 - dôvod na čiastočnú spokojnosť | zdroj: © TASR

V 2.predkole Európskej ligy odohrali svoje úvodné zápasy všetci traja naši pohároví zástupcovia. Dosiahli v nich všetky tri výsledky, pritom mohli dopadnúť aj lepšie, ale môžu postúpiť ešte všetci.

Komentár Filipa Chudého

V európskom hodnotení zaznamenávame z roka na rok stále mierny prepad. Nie je to markantné, preto sa to aj ťažko uvedomuje, ale je to tak. Čo to pre náš futbal znamená, je ukážkovo vidieť na príklade Košíc. Pred piatimi rokmi tiež vyhrali národný pohár, lenže vtedy im to zabezpečilo priame nasadenie do 3. predkola Európskej ligy, teraz o túto métu iba bojujú. A to je podstatný rozdiel, lebo v tejto fáze sezóny veľa mužstiev iba začína s prípravou, kým tie naše hrajú už najdôležitejšie zápasy sezóny.

Navyše, pred piatimi rokmi Košice využili priazeň žrebu, Slaviju Sarajevo vyradili a v play-off aspoň prišli pred skupinovú bránu. No teraz majú k tomu poriadne ďaleko. Keďže kvôli spomínanému prepadu už naše kluby ani v 2. predkole Európskej ligy nie sú nasadené (!), preto sa musia spoliehať na šťastie pri žrebe už teraz, hoci v minulosti sme ho potrebovali minimálne o predkolo neskôr. Ale, našťastie, šťastie naše kluby pri žrebe neopustilo. Košice dopadli síce najhoršie, ale mohlo byť aj horšie.

Liberec je dobrý klub, ale v tejto fáze sa s ním dá hrať. Pre českého zástupcu to bol prvý zápas v sezóne, čo sa na ňom prejavilo. Dovolím si povedať, že ak by mali Košice jarnú fazónu, tak domáci zápas 1:0 vyhrajú. Lenže stal sa presný opak, po chybe prehrali. Ale hoci ako jediné z našich klubov neuspeli, netreba nad nimi lámať palicu. Stále treba veriť, lebo postúpiť sa dá, bude to síce teraz ťažšie, ale vôbec nie nemožné. Stačí streliť prvý gól odvety a budú vo výhode.

V tej je už teraz Trenčín, teda lepšie povedané, ten už postúpil. Vojvodina Nový Sad má síce problémy, otvorene sa hovorí, že hráčom nechodia už polroka výplaty, na pohárovej súpiske nefigurovalo viacero jej najlepších hráčov, ale na to sa už história pýtať nebude. Trenčín súpera roztrhal už v prvom zápase, veríme, že vyhrá aj v druhom, lebo do koeficientu sa rátajú iba získané body, nie skóre! AS má kvalitu na to, aby postúpil minimálne do play-off, hoci, samozrejme, bude vo veľkom záležať na žrebe. Hádam bude zhovievavý opäť.

Napríklad, ako bol k Trnave, ktorá po vysnenej Malte dostala z pozície nenasadeného klubu súpera z Gruzínska. To je pri všetkej úcte oveľa priechodnejší súper oproti iným možnostiam, ktoré hrozili. A Trnava zatiaľ priazeň využíva, hoci viac by potešila gólová remíza, lebo bezgólová je nebezpečná. Ako v prípade Košíc, bude to v odvete o prvom góle.

Zatiaľ môžeme vysloviť s účinkovaním našich klubov čiastočnú spokojnosť. Treba zbierať body, lebo ako bolo spomenuté, padáme, tak aby sme začali stúpať, musíme zabrať ako jeden tím. Každý neúspech jedného klubu totiž trochu neguje úspech toho druhého, lebo všetky získané body sa delia počtom klubov. Inak povedané, ak vás nebodaj teší neúspech iného nášho zástupcu, tak si možno ani neuvedomujete, že tým klesol aj váš favorit. Naše kluby to celkom dobre rozbehli, ale do cieľa ešte ďaleko.