Main Content

Tá drzosť ...

utorok, 15. júl 2014 18:57 | Autor: Jakub Mihálik

Tá drzosť ...
Tá drzosť ... | zdroj: © TASR

Sepp Blatter, prezident FIFA, je jednou z najkontroverznejších osobností histórie futbalu. Brazílskemu šampionátu udelil 9,25 bodov z 10, pretože "perfekcia vo futbale neexistuje". Ako by dopadol on, ak by sme hodnotili jeho prínos a prínos pánov okolo FIFA pre práve skončený šampionát?

Komentár Jakuba Mihálika

Pri reakciách na otázky novinárov ma pán Blatter opäť pobavil. Nie preto, že by bol vtipný, ale preto, že je smutnovtipný. Aj to preto, že mu ťahá na osemdesiat. Inak by bol len smutný. Celý svet mu už dávno diagnostikoval senilitu, no on sa ešte svojej pozície drží. A to už šestnásť rokov. O šesť rokov viac, ako povoľuje maximum takým prezidentom, napríklad. 

V podstate takmer celé jeho funkčné obdobie je kontroverzné. Uplynulé štvorročné obdobie nevynímajúc. Švajčiarska pokladnica, ktorá raz za štyri roky vbehne do niektorej z krajín ako stádo kobyliek a nechá za sebou spúšť (rozumej FIFA), pod jeho vedením dosiahla neuveriteľnú pozíciu, ktorú môžu závidieť aj tie najväčšie hospodárske monopoly. FIFA zarobí na šampionáte v Brazílii, pričom sú to domáci, komu ostanú dlhy za výstavbu štadiónov. FIFA nemusí platiť akékoľvek dane, v Brazílii, či inde, a všetko, čo najlepší šampionát histórie zarobil, ide do pokladnice FIFA. Na jej konte je čistý zisk odhadovaný na niekoľko miliárd eur. Ale nehanbí samú seba nazývať neziskovou organizáciou. A jej šéf má navyše tú drzosť povedať, že "perfekcia vo futbale neexistuje" Pohľad na konto po šampionáte perfektným byť ale musí.

Nečudo, že Brazília (a nie je sama) doslova nenávidí FIFA. O arogantnosti v jednaní s usporiadateľskou krajinou, by sa mohli napísať knihy. Jej predstavitelia mali napríklad tú drzosť, že si presadili zrušenie zákona, zakazujúceho na športových podujatiach predávanie alkoholu. A potom istý pán Jerome Valcke, generálny sekrét(ar) FIFA, a ten istý človek, čo predaj alkoholu vynútil, vyhlási, že je až smutné, koľko opitých ľudí bolo na zápasoch MS 2014. Arogancia nedozierných rozmerov.

FIFA sa na ani samotnom turnaji nevyhla škandálom. Ich trápne nasadzovanie nekvalitných rozhodcov len preto, že sú z mimoeurópskych krajín, ostro kontrastuje s netrestaním prejavov rasizmu na tribúnach (áno, aj FIFA má na to dosah). Ich prehliadanie likvidačných faulov ohrozuje zdravie a budúcnosť hráčov. Ich umelé znižovaine počtu žltých kariet má za cieľ len vystatovanie sa štatistikami. Ich neprogresívnosť spôsobuje bolehlav fanúšikom.

Uplynulé štvorročné obdobie navyše poznamenal škandál s pridelením organizátorstva MS 2022 Kataru. Desiatky výpovedí hovoria v prospech toho, že funkcionári prijali odmeny za hlasovanie v prospech Kataru a pán Blatter má tú odvahu odpovedať na otázku novinárky, týkajúcej sa korupčného podozrenia, slovami: „Predneste dôkazy.“

Arogancia sa rodí z presvedčenia, že sa človeku nemôže nič stať. FIFA je pravdepodobne najsilnejším diktátorom a monopolom na svete, preto sa pánom vo vedení pravdepodobne naozaj stať nič nemôže. Nezaujíma ich, či sa futbal niekam posúva. Nezaujíma ich osud usporiadateľských krajín. Nezaujíma ich, čo si o nich futbalový svet myslí. Má to šťastie, že usporadúva najobľúbenejší športový sviatok sveta. To, akým spôsobom, už radšej ostáva verejným tajomstvom.

Nám tak ostáva len na túto nehanebnosť poukazovať. Ak ste vy, pán Blatter, hovorili o nedokonalom futbale, ja vo vašom prípade pokojne slovo „dokonalý“ použijem. Dokonalý darebák. Vy ste dôvodom, prečo futbal nie je perfektný.Štvorročné obdobie, ktoré vyvrcholilo MS 2014, je toho najlepším dôkazom. Aj vám udeľujem 9,25/10. Na stupnici napáchaných škôd.