Main Content

Môžete mať 100-krát pravdu, ale keď je rozhodca ..., nepomôžete si

sobota, 31. máj 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Môžete mať 100-krát pravdu, ale keď je rozhodca ..., nepomôžete si
Môžete mať 100-krát pravdu, ale keď je rozhodca ..., nepomôžete si | zdroj: © TASR

Nedávno sme počúvali sťažnosti na mužov v pruhovanom v Minsku. Ale psie kúsky vedia vyrobiť aj strážcovia pravidiel v iných športoch. Čerstvý príklad sa stal na prestížnom Roland Garros v zápase našej Daniely Hantuchovej.

Komentár Filipa Chudého

Byť rozhodcom je veľmi ťažké, lebo nech rozhodnete akokoľvek, tak nikdy sa to nebude páčiť všetkým. Nedávno boli MS v hokeji a počas a hlavne po nich sa prakticky všetci účastníci turnaja sťažovali na rozhodcov. Vraj nedorástli na úroveň minského turnaja. To je už čo povedať, lebo tento turnaj nemal patričnú kvalitatívnu úroveň.

Chyby rozhodcov patria k športu a budú k nemu patriť, no vďaka vývoju technológii by každým rokom mali menej a menej zasahovať do diania. Hoci napríklad v takom futbale to ešte asi nepochopili, ale to by bolo inú tému. V hokeji a tenise sú technológie využívané vo veľkom, pričom hlavne v bielom športe vďaka zavedeniu jastrabieho oka by už nemalo dochádzať k sporným situáciám, no chyba. Kto pozeral zápas Hantuchová – Kerberová, tak si asi musel pretierať oči, či dobre vidí.

Daniela má výhodu na podaní, Kerberovej return letí k základnej čiare, čiarový rozhodca zahlási aut. Empajrová rozhodkyňa ide všetko preveriť, nájde dotyk s čiarou, jemné šuchnutie ukáže aj jastrabie oko, toto všetko je v poriadku, ale šou začne, keď empajrová rozhodkyňa zahlási zhodu, čiže fiftín pre Nemku. Na videu si to môžete pozrieť, Daniela nechápe prečo, veď loptičku aj tak poslala na druhú stranu, čiže výmena sa mala opakovať.

Takúto (oprávnene) nazlostenú som ju ešte asi nevidel. Následnú výmenu vyhrá, po nej odkáže rozhodkyni, že je, áno, presne to, a áno, aj s tým prívlastkom. Podanie si tiež uhrá, čiže vlastne akoby sa nič nestalo, lenže sa stalo, a veľa.

Daniela následne stratila logicky nakrátko koncentráciu, hladko prehrala dve hry, a hoci sa potom vrátila, už absolútne vyrovnaný zápas zvrátiť nemohla. A presne o tomto sú chyby rozhodcov. Stačí jedna na pohľad neškodná chyba a zmení dej zápasu. Tým nechcem povedať, že rozhodkyňa to urobila naschvál, ale prečo sa hrala na najdôležitejšiu, tiež nepochopím.

Dobrého rozhodcu nie je vidieť a pre každého je autoritou, ale takých je vždy málo. A presne preto by sa mala využívať technológia v čo najväčšej miere. Šport hrajú športovci, je pre fanúšikov, ale ak to obom pokazí niekto tretí, potom je celý produkt znehodnotený. Vrcholné podujatia, ako sú MS a grandslamové turnaje by mali byť vzorom. Ak sa urobí chyba, treba ju napraviť, nie chybovať ďalej. Inak sa stane, že namiesto o skvelom tenise, sa bude hovoriť o jednej chybe, namiesto o hráčoch, sa bude hovoriť o rozhodcoch, a toto hádam nechce nikto.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na chyby rozhodcov?