Main Content

Veronika Očipová: Ocina som pretlačila na pravačku

štvrtok, 29. máj 2014 11:23 | Autor: Silvia Petrašková

Veronika Očipová: Ocina som pretlačila na pravačku
Veronika Očipová: Ocina som pretlačila na pravačku | zdroj: © TASR

Je mladá, úspešná a športovo natoľko talentovaná, že by si na ňu v typickom silovom športe, pretláčaní rukou netrúfli ani tí najväčší borci. V tomto obore je totiž majsterkou na pohľadanie.

Niekoľko násobná slovenská šampiónka a reprezentantka Slovenska v armwrestlingu, Prešovčanka Veronika Očipová sa so svojim skutočne zaujímavým športovým príbehom podelila v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk aj s našou redakciou.

Veronika prezraď nám na úvod, ako dlho sa už armwrestlingu venuješ a ako si sa vôbec k tomuto pre ženu dosť netypickému športu dostala?

Armwrestlingu sa venujem sedem rokov a k tomuto športu som sa dostala ešte počas strednej školy len tak náhodne. Telocvikár ma vybral na súťaž iba pre stredoškolákov, išla som s tým, že to vyskúšam lebo o niečom takom som dovtedy nikdy nepočula. Rada skúšam nové veci a som za každú srandu tak prečo nie.

Aké boli tvoje začiatky?

Po mojej prvej súťaži v Prešove v roku 2006, kde som skončila v kategórii nad 60kg na treťom mieste som nemala chuť pokračovať v tomto športe. V tom čase som sa venovala súťažne a aj úspešne atletike (šprint, štafeta, vrh guľou) a súťažila som aj v stolnom tenise. Dala som sa presvedčiť a o rok som opäť išla na tú istú súťaž v pretláčaní pre stredné školy, ale už do nižšej kategórie do 60kg. Túto kategóriu som vyhrala a presne vtedy ma oslovili ľudia z vedenia tohto športu či by som sa tomu nechcela venovať súťažne, za klub. Rozhodla som sa, že to skúsim.

Ako reagovalo tvoje okolie či rodina na tento tvoj nový koníček? Kto ťa v tvojej športovej kariére podporuje najviac?

Ľudia majú rôzne názory. Niektorí ma podporovali a iní naopak nechápali. Rodina ma vždy podporovala hlavne v začiatkoch a to najmä finančne za čo im patri veľká vďaka.

Pri rodinnom súboji otec vs. dcéra, ťa ocino necháva vyhrať, alebo si aj v tomto smere bojovníčka a ideš si pevne za víťazstvom? Ako je to?

Niekedy v začiatkoch som sa s otcom pretláčala, šla som naplno a myslím, že som ho pretlačila na pravačku. Teraz sa takýmto zápasom vyhýbam hlavne kvôli zraneniam lebo je rozdiel pretláčať na obyčajnom stole ako na súťažnom stole, pri ktorom sa stoji.

Skús niektorým našim fanúšikom a čitateľom, ktorí v tomto športe nie je až tak „doma“ objasniť o čom vlastne armwrestling je a aké sú jeho pravidlá, konkrétne tie v ženskej kategórii. Sú v niečom iné oproti mužskej?

Armwrestling alebo pretláčanie rukou sa líši od tzv. „krčmového pretláčania“ tým, že pri stole sa stojí a súťažný stôl ma presne určené rozmery. Pravidla v ženskej a mužskej kategórii sa v ničom nelíšia. Ženy sa pretláčajú so ženami a muži s mužmi. Nikdy nie ženy s mužmi. Čo sa týka ženských kategórií tak na Slovensku máme len do 60kg a nad 60kg. Na majstrovstvách Európy a sveta je tých kategórií viac. Pravidlá pretláčania sú dosť prísne, niekedy rozhodujú doslova milimetre aj čo sa týka faulov aj víťazstva.

Mohla by si nám prezradiť tvoje tajomstvo úspechu? Aká je tvoja víťazná technika, resp. aká je tá najúčinnejšia?

Moje tajomstvo úspechu spočíva v pravidelných ťažkých tréningoch 3 krát do týždňa. (pondelok, streda, piatok) tieto tréningy trvajú cca 1,5 hod sú zamerané len na cviky na pretláčanie. Medzi týmito dňami si dávam tréning celého tela či už cviky s vlastnou váhou alebo dynamické tréningy na obratnosť alebo vonku šprinty čiže v týchto dňoch sa zameriavam skôr na krátke cca 30 minútové vysoko intenzívne intervalové tréningy. Samozrejme k tomu mám upravenú stravu aby tréning bol efektívnejší pretože strava dosť ovplyvňuje výkon. Obetovanie času, ktorý môžem stráviť niekde s kamarátmi v bare alebo na diskotéke mením často za tréning alebo spánok. Takisto dostatočná regenerácia, psychická pohoda a motivácia patria medzi tie pravé tajomstvá úspechu.

Ako vyzerá tvoj bežný tréning?

Môj tréning zameraný na pretláčanie vyzerá asi tak, že začínam s rozcvičkou celého tela, ktorá trvá približne 20 minút. Potom prejdem na konkrétne cviky a na každý cvik si dávam 4-5 sérií po 5 až 6 opakovaní s ťažkými váhami. Tento tréning je určený hlavne na zvýšenie sily, nie na objem. Jeden tréning obsahuje asi 5 cvikov zameraných napr. na chrbát, biceps, zápästie a prsty. Keď sa po tréningu nevládzem ani napiť vody vtedy som si odcvičila tréning podľa mojich predstav.

A čo zranenia?

Samozrejme silový šport a zranenia asi patria k sebe, či už menšie alebo väčšie zranenia, ani mňa to neobišlo. Asi pred 2 rokmi som si na medzinárodnej súťaži v Budapešti zranila lakeť na pravej ruke, konkrétne natrhla som si šľachu, ale vďaka skvelému doktorovi MUDr . Vargovi v Košiciach v Šaci sme to behom pol roka dali do poriadku a v súčasnosti už nepociťujem vôbec žiadne problémy. Aj kvôli tomu teraz kladiem veľký dôraz na rozcvičku.

Momentálne si členkou prešovského armwrestlingového klubu AWK Prešov. Skús nám ho aspoň v skratke predstaviť.

Áno presne tak, som členkou klubu AWK Prešov už od roku 2007. Klub existuje od roku 2006 takže som tam takmer od začiatku. Zakladateľom a trénerom klubu je Mgr. Gabriel Harčarik, PhD. Momentálne máme v klube 16 členov z toho sme tam dve ženy. Väčšiu časť z členov tvoria juniori. Ja takisto v klube pôsobím ako trénerka hlavne čo sa týka juniorov.

V športe, ktorý je typický skôr pre mužských športovcov si si však ako žena dokázala vybojovať niekoľko skvelých úspechov. Ktoré z nich považuješ osobne za tie najcennejšie?

Samozrejme počas tých pár rokov som si vybojovala zopár skvelých úspechov. Môj najväčší úspech bol vlani v novembri na svetovom pohári Nemiroff World Cup vo Varšave, kde som získala dve bronzové medaily na pravú a ľavú ruku. Svetový pohár je súťaž profesionálov a jedná z najprestížnejších a najťažších súťaži na svete. Za ďalší môj veľký úspech rátam aj to, že som sa dostala do slovenskej reprezentácie a môžem tak súťažiť za Slovensko aj na európskych a svetových šampionátoch.

Ktorá krajina má v tomto športe svoje najsilnejšie zastúpenie?

Najsilnejšie zastúpenie majú hlavne krajiny ako Rusko, Ukrajina, Švédsko, Kazachstan, Bulharsko, USA, ale ani Slovensko na tom nie je zle. Minulého roku sme v rámci sveta skončili na 11.mieste zo 45 krajín, čo je myslím pekný výsledok.

Mohla by si nám na záver prezradiť aké podujatia, či súťaže ťa najbližšie čakajú? Ako vyzerá tvoj súťažný program na tento rok?

Momentálne sa pripravujem na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať koncom júna na Orave. Všetko záleží hlavne od sponzorov, ale rada by som sa zúčastnila v júli na medzinárodnej súťaži v Barcelone v Poľsku v septembri na majstrovstvách sveta v Litve, v októbri na medzinárodnej súťaži v Budapešti a v novembri na svetovom pohári vo Varšave. Ako som uviedla vyššie, všetko záleží od sponzorov lebo to nie je lacná záležitosť a len vďaka nim sa viem zúčastniť na takýchto súťažiach.