Main Content

Bayern dopláca na svoju tvrdohlavú dominanciu

štvrtok, 24. apríl 2014 12:01 | Autor: Jakub Mihálik

Bayern dopláca na svoju tvrdohlavú dominanciu
Bayern dopláca na svoju tvrdohlavú dominanciu | zdroj: © TASR

Vo včerajšom semifinálovom zápase Ligy majstrov obhajca titulu a jednoznačne najlepší nemecký klub súčasnosti, Bayern Mníchov, ukázal, že dominancia v rámci nemeckej ligy nemusí byť až tak výhodná pre klubové ambície v Európe.

Komentár Jakuba Mihálika

Už pri prestupe Gotzeho a potom aj pri ohlásení prestupu Lewandowskeho sme s kolegami upozorňovali na to, že Bayern v podstate sám sebe škodí. Viacerí si klopali na čelo, veď ako môže posilnenie seba a oslabenie súpera byť ranou do vlastných radov? Včera dostali odpoveď. 
Bayern Mníchov sa vďaka svojej dominancii v domácej súťaži stal v rekordne rýchlom čase majstrom Nemecka. Po titule prišlo prirodzené poľavenie v domácej súťaži, ktoré malo za následok bodové straty. Strata koncentrácie a pokles formy prichádza v momente, keď sezóna vrcholí, a teda by mali vrcholiť aj výkony. A to zabolí práve v Európe, ak v nej v tejto fáze ešte pôsobíte. 

Včera bolo „zranenie“ Bayernu evidentné. Iste, svoju porciu držania lopty dodržali. Ale horeli ako fakľa práve tam, kde sa pokles formy a sústredenia najviac prejavujú. V obrane. Tú v nemeckej lige nepreverí žiaden tím dostatočne, najmä nie vtedy, keď má Bayern titul vo vrecku. A tak včera obrancovia Die Roten robili aj také pozičné chyby, akých sa snáď už rok a pol nedopustili. 

Prílišná dominancia Bayernu navyše spôsobuje tvrdohlavosť Pepa Guardiolu. Vo včerajšom zápase tvrdohlavo trval na „svojom“ tohtoročnom Bayerne, nielen výberom taktiky, ale aj jednotlivých hráčov. Lahm je síce excelentný aj v strede poľa, ale „narodil sa“ na kraji obrany a pravdepodobne by tam zahral lepšie ako Rafinha, cez ktorého išli v prvom polčase všetky zdrvujúce protiútoky Realu, vrátane toho gólového. Pep mohol v strede poľa použiť duo Javi Martinez – Basti Schweinsteiger, ktoré v minulej sezóne terorizovalo všetkých, vrátane ospevovaného stredu poľa Barcelony. To by však silou mocou nemohol chcieť svoj Bayern odlíšiť od toho Heynckesovho. Až 24 minút pred koncom si Pep uvedomil chybu, no vtedy už bol stroj menom Real príliš rozbehnutý.

Bayern doplácal aj na svoju dominanciu v dianí na ihrisku. Síce zaznamenali 75%-né držanie lopty, no aj tiki-taka má svoje úskalia. Keď totiž vysuniete pressing až k šestnástke súpera, a stavíte takmer všetko na jednu kartu – získať rýchlo loptu späť, ste obnažení vzadu. A majstri protiútokov vám to spočítajú.

Včerajší zápas priniesol aj neuveriteľne vyspelý výkon Realu Madrid. Deň predtým sa mnohí taktickí fajnšmekri rozplývali nad taktickou pripravenosťou tímu Josého Mourinha, no Real proti na lopte ešte silnejšiemu tímu predviedol ešte takticky vyspelejší výkon. Bol totiž rovnako efektívny v obrane, ako v útoku, čo sa ale prirodzene od tímu na domácej pôde aj očakáva. 
Tento súboj gigantov je ešte len vo svojej polovici. Bayern doma vyrukuje ešte s výraznejším tlakom. Ak však bude tvrdohlavo stavať len na svojej dominancii v držaní lopty, uzdravení Bale s Ronaldom im môžu spôsobiť ešte väčší bolehlav ako včera. Teraz je čas ukázať, že Bayern na svoju prílišnú dominanciu nedopláca. Teraz je čas ukázať, že taktika vedenia klubu je správna, že taktika trénera je správna.