Main Content

NBA: Noah získal ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča

utorok, 22. apríl 2014 12:05 | Autor: TASR

NBA: Noah získal ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča
NBA: Noah získal ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča | zdroj: © TASR

Chicago 22. apríla (TASR) - Vedenie zámorskej basketbalovej NBA vyhlásilo Joakima Noaha za najlepšieho defenzívneho hráča uplynulej základnej časti. Pivot Chicaga Bulls dominoval v hlasovaní novinárov a odborníkov o prestížnu trofej, keď celkovo získal až 555 bodov. Center Indiany Roy Hibbert bol druhý so 166 bodmi, DeAndre Jordan z Los Angeles Clippers skončil tretí (121 b).

Syn francúzskej tenisovej legendy Yannicka Noaha, víťaza Roland Garros z roku 1983, ďakoval za cenu trénerovi Bulls Tomovi Thibodeauovi. "Bez vášho systému obrany, ktorú hráme v Chicagu, by som toto ocenenie nezískal," odkázal svojmu tímovému koučovi 29-ročný podkošový hráč. Noah sa stal iba druhým hráčom v klubovej histórii Chicaga, ktorého vyhlásili za najlepšieho obranára sezóny. Pred ním sa to podarilo v roku 1988 iba legendárnemu Michaelovi Jordanovi. Zároveň sa dostal do prestížneho klubu pivotov ako Hakeem Olajuwon, Dikembe Mutombo, Alonzo Mourning či David Robinson, ktorí cenu získali.

"Práve preto tu stojím veľmi pokorne. Pred mňou vyhrali túto trofej legendárni hráči. Som veľmi poctený, že môžem patriť do ich spoločnosti," povedal francúzsky vicemajster Európy z roku 2011. Chicago má najmä jeho zásluhou za sebou úspešnú základnú časť a aktuálne bojuje s Washingtonom v zápasoch 1. kola play off. Bulls sa výborne vyrovnali s faktom, že už v úvode sezóny sa im zranil ich najlepších hráč Derrick Rose a tímovými výkonmi vybojovali účasť v nadstavbovej časti. Noah odohral v "regular season" 80 duelov, v ktorých v priemere dosiahol 12,6 bodu, 11,3 doskoku a 5,4 asistencie na zápas.