Main Content

Štátne dotácie športu rozdelené. Na šport štát zvysoka kašle!

nedeľa, 20. apríl 2014 12:03 | Autor: Jakub Mihálik

Štátne dotácie športu rozdelené. Na šport štát zvysoka kašle!
Štátne dotácie športu rozdelené. Na šport štát zvysoka kašle! | zdroj: © TASR

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pred niekoľkými dňami zverejnilo výšku štátnych dotácií pre jednotlivé športové zväzy. Čo sme sa dozvedeli?

Komentár Jakuba Mihálika

Na Slovensku dlhodobo všetci zainteresovaní volajú po lepšej štátnej podpore pre šport. Ministerstvo vydalo správu, podľa ktorej športovým zväzom uvoľní 19 650 600 eur pre rok 2014. Oproti minulému roku má ísť o navýšenie o „neuveriteľných“ 95 000 eur. Skutočne sme si ale aspoň o trochu polepšili?

Niektoré športy asi aj áno. Futbal oproti minulému roku o 100 tisíc, tenis o 200 tisíc, atletika o 120 tisíc, plávanie o 80 a cyklistika 60 tisíc. Atletika, plávanie a cyklistika boli kedysi našimi výkladnými skriňami, a tak si zvýšené dotácie zaslúžia, no nie na úkor ostatných športov. 

Ak odpočítame futbal, v ktorom sa aj tak navýšené peniaze stratia pri „prekvapivo“ predraženej rekonštrukcii niektorého zo štadiónov, ostatné vlajkové lode slovenského športu si pohoršili. 

Dlhodobo sa hovorí o úpadku slovenského hokeja. Štát športu číslo 1 na Slovensku dotácie znížil o 170 tisíc eur. A taký volejbal je dlhodobo, vzhľadom na prehliadanie štátu a sponzorov, našim najúspešnejším kolektívnym športom. Odmena? Mínus 86 tisíc eur. Z kolektívnych športov približne o rovnakú percentuálnu stratu prišla aj hádzaná. Načo si podporovať udržateľný rast niečoho, čo funguje, však?

A keď už štát doslova kašle aj na športy, ktoré nám pravidelne nosia medaily, musíme sa zobudiť. Vodný slalom (-36 000), rýchlostná kanoistika (-56 000) a streľba (-40 000) sa postarali prakticky o 100% našich medailových úspechov z letných olympiád. Tu je štátny darček za odmenu.

Na nedávnych olympijskych hrách sa rozjarení výletníci dušovali, že Adamovi Žampovi, Petre Vlhovej a spol. budú vytvárať podmienky na to, aby mohli rásť vo svojej kariére. Výsledok? Mínus 44 300 eur pre lyžiarsky zväz. Jasné, olympiáda už je za nami a ďalšia je až za štyri roky, ale zvýšená podpora v mimoolympijskej sezóne pre mňa znamená, že im aspoň nezoberiem z toho mála, čo mali. 

A keď už hovoríme o skončenej zimnej olympiáde. Martinu Halinárovú pri najbližšej návšteve televízneho štúdia už asi porazí, keďže opakované volanie po zvýšených dotáciách pre biatlon sa odzrkadlilo v podobe 18 500 eurového zníženia. Nasťa – neNasťa.

Ministerstvo školstva sa bude v najbližšom období veľmi rado oháňať takmer 100-tisícovým navýšením štátnej podpory. Treba si uvedomiť, že toto navýšenie z 19-miliónovej sumy nepokryje ani inflačné percento. V konečnom dôsledku si tak, napriek sľubovanej zvýšenej podpore štátu, šport na Slovensku pohoršil. 

Už ani neviem, či sa smiať, alebo plakať. Každopádne, ani v ďalšom roku to s rastom športu u nás nevyzerá optimisticky.

Odporúčané články