Main Content

10 najpamätnejších zlatých gólov FA Cupu

sobota, 19. apríl 2014 10:39 | Autor: Richard Weinfortner

Najstaršia klubová súťaž má mimoriadne bohatú históriu. Zapísať sa do nej naozaj pamätným spôsobom, na to treba spraviť niečo výnimočné. Vybrali sme 10 najpamätnejších zlatých gólov vo finále turnaja.

Portsmouth – Cardiff 1:0 (2008)


Rok 2008 priniesol doteraz posledné anglicko-waleské finále FA Cupu. Obaja finalisti mali šancu na svoj druhý pohár v tejto súťaži. Cardiff sa do finále dostal po 83 rokoch, jeho súper po 69. K Portsmouthu bol žreb pomerne zhovievavý a do cesty mu staval prevažne druholigové a treťoligové tímy. Až vo štvrťfinále vyradil gólom Sulleya Muntariho Manchester United. „The Bluebirds“ prešli až do finále cez naozaj prijateľných súperov. Medzi najťažších patrilo Middlesbrough a Wolverhampton.

Vyše 89 tisíc divákov vo Wembley veľa futbalovej krásy nevidelo. Okrem emócii na oboch stranách bol k videniu jediný gól. Jeho autorom bol v 37.minúte nigérijský reprezentant Nwankwo Kanu. Ten v tomto klube po vyše stovke odohraných zápasov aj ukončil kariéru.

Potrestanie veľkej chyby brankára Enckelmana a dokopnutie lopty do brány patrí medzi najslávnejšie momenty Kanuho kariéry. Tá predtým už obsahovala široké kapitoly z farieb Ajaxu, Interu Miláno a Arsenalu. Cardiffu sa v druhom polčase už nepodarilo odpovedať a vo výbornej atmosfére sa tešil Portsmouth, ktorý sa do finále FA Cupu dostal aj o dva roky, no úspešný nebol.